Platnosť certifikátu pre vydávanie e-podpisu na občianskych preukazoch a cudzineckých dokladoch končí 26. júna

Vážení integrační partneri,

dovoľujeme si Vás informovať o predĺžení vydávania kvalifikovaných certifikátov pre uznaný spôsob autorizácie do 31.12.2025.

V zmysle Vyhlášky č. 511/2022 Z.z. o uznaných spôsoboch autorizácie je možné s použitím občianskeho preukazu alebo dokladu o pobyte s čipom, vydanom do 20. júna 2021, platne autorizovať (elektronicky podpisovať) vybrané úkony bez nutnosti výmeny dokladu.

Riešením pre použitie uvedených dokladov do 31. decembra 2025 je, že si používateľ na starý doklad cez aplikáciu eID klient vydá tzv. certifikát pre uznaný spôsob autorizácie. Certifikáty sú aktuálne vydávané s platnosťou do 31.12.2025.

Certifikáty boli pôvodne vydávané len s platnosťou do 31.12.2024. Od 23.10.2024 (od 13:00) sú certifikáty vydávané s platnosťou do 31.12.2025. Používatelia tak budú môcť do 31.12.2025 vytvárať uznaný spôsob autorizácie (zdokonalený elektronický podpis založený na kvalifikovanom certifikáte) pomocou dotknutých dokladov s čipom.

Pokiaľ ste ako orgán verejnej moci informovali používateľov o možnosti využívať uznaný spôsob autorizácie len do 31.12.2024, odporúčame upraviť poskytované informácie. Vyhláška o uznaných spôsoboch autorizácie v súčasnosti nemá určený koniec jej účinnosti. MIRRI SR vyhodnotí vhodnosť použitia tohto spôsobu autorizácie opäť počas roka 2025.

Používateľ s certifikátom platným do 31.12.2024, si v prípade záujmu o využitie autorizácie v zmysle vyhlášky o uznaných spôsoboch autorizácie, musí po uplynutí jeho platnosti vydať tzv. certifikát pre uznaný spôsob autorizácie opätovne podľa vyššie uvedeného postupu. Aplikácia eID klient v jej aktuálnych verziách používateľa automaticky upozorní na blížiaci sa koniec platnosti certifikátu.

Informácie pre verejnosť a OVM k uznaným spôsobom autorizácie sú zverejňované v článku na stránke slovensko.sk.

Sekcia prevádzky informačných systémov
Odbor prevádzky aplikácií

Ako hovoria klasici: “z docasneho riesenia sa stava trvale”.

1 Like

skúsme hádať, koľko úradníkov rozmumie tomu, že takto podpísané dokumenty nemajú právnu silu KEPu … Koľko zmlúv sa takto podpíše …a vôbec čo hovorí overovač na slovensko.sk ma takéto podpisy …

Čiže pre ľudí, ktorí si vymenili OP začiatkom 2021 sme “dočasným riešením” vybavili polovicu obdobia ich platnosti. Ešte 1-2 krát to takto posunú a problém sa “samovyrieši”…

Práveže sa nevyrieši, lebo tam kde je potrebný úradne (notárom) overený podpis, resp. v digitálnom svete KEP (+KČP), tak náhradné riešenie nemôžeš použiť … Ale to musí posudzovať úradník tú sitáciu … preto som sa vyššie spýtal, že koľkí to vedia rozlíšiť …

2 Likes

Ja osobne v AdES QC ziaden problem nevidim. Urcite nie je vhodny na hocijake zmluvy, alebo prevody majetku, ale inak uplne OK. Na vacsinu byrokratickych ukonov, kde mi v papierovej podobe stacili aj tri kriziky, ktore nikto nekontroloval, to je uplne dostatocne. Na podanie danoveho priznania tiez.

Zial, ked uz sme pri tom, tak komercna sfera nie je na tom o nic lepsie. Pred tyzdnom som “podpisoval” zmluvu s distributorom energie a aj cestne prehlasenie k zmluve “klikom”.

Realizovane presne sposobom, ktory ceske sudy zaradom odhadzovali ako nepriekazne vo svojich rozhodnutiach, kde argumentovali, ze to nesplna ani len parametre zdokonaleneho ani kvalifikovaneho podpisu a teda nie je mozne preukazat, ze taku zmluvu obcan podpisal ani na zaklade potvrdenia smskou a podobnymi nezmyslami. Keby to bol AdES QC alebo kvalifikovany podpis, tak by evidentne situacia bola ina.

Ale aby som bol presny, nebavime sa o “kliku” o ktorom tu casto pisali ludia zo slovensko.digital ale o jeho obdobe. Stlac tlacitko a mas podpisane.

Nemenovana firma, ktora im to dodala, mala na stranke napisane, ze “V sulade s kriteriami europskej unie eIDAS”. Ved hej - v sulade. Ale zial len na urovni obycajny elektronicky podpis. Co je aj Faksimile alebo paticka v maile. To som im rovno mohol namiesto “podpisu” zmluvy poslat mail, ze so zmluvou suhlasim. Lebo taku to ma pravnu vahu.

Skoro mi vybuchla hlava.

Pred 2,5 rokmi som robil na projekte pre energetického operátora (nejdem tu radsej písat ceza akú firmu a pre koho) - ale v podtate sa tam implementoval len “podpis” prstom na tablet, a odtial sa este odstanovala biometricka informacia… cize ostal len JPG podpisu prstom …a to bola poziadavka zakaznika … kvoli GDPR :slight_smile:
A rovnako som tam pocul ze aj ZSDIS ziadal z uz existujucej roky pouzivanej aplikacie a DB odstranit biometricku zlozku a uchovat len JPEGy…

To iste mobilny operatori, ale tam to chapem. Ich vyska potencialnej skody je jeden mesacny pausal. Ked clovek nezaplati, tak ho vypnu. Bavime sa o cca. 20 eurach. Cize je to evidentne kalkulovane riziko vs. pohodlie pre obcana vratane starych ludi a ludi, ktori o elektronicky podpis ani nezavadili. Ale pri distribucnej spolocnosti, kde napr. pri poruseni plomby na elektromere moze ist pokuta do tisicok eur, v pripade firmy alebo fabriky kludne aj do desiatok tisic a tam mat zmluvu, pri ktorej ani nedokazu, ze ju so zakaznikom podpisali, je iny level odvahy. Ten papier vie aspon pozriet grafolog, tie tri kriziky v jpegu bude tazko niekto dokazovat niekto, ze je to podpis klienta. Cize nam tu vyrastaju ako huby po dazdi pseudoriesenia, kde AdES QC by bola podstatne lepsia alternativa, ktore vie byt aj pohodlna. A nemusi to byt nutne len v OP, kde sa permanentne riesi, ze v zmysle CC nie je mozne vydat certifikaciu na viac ako 5 rokov a ak sa nepredlzi, tak je treba vymena kartu.

Aj obyčajné využitie 10 ročného eID je na slovensku mizerné, keď banka ani mobilný operátor nezvláda uzavrieť zmluvu na diaľku cez eID. Čo potom ostatné menšie firmy.
Dokonca nedokážu ani pri osobnej návšteve načítať údaje z eID, musia ich ručne prepisovať do PC.
eID mimo štátu je tak nepoužiteľný