Ahojte,
pokúšam sa zo zahraničia zrušiť dočasné odhlásenie vozidla, ktoré bolo nejakú dobu v servise a nedalo sa s ním ísť na STK.
Na portáli ale formulár nefunguje a nenašiel som žiadny iný spôsob ako to urobiť - na callcetre MINV mi len sucho oznámili, že to je možné vybaviť len osobne.
Je možné v takomto prípade podať len elektronicky podpísanú žiadosť (cez el. schránku, alebo mailom)?
Neviem či to pomôže, ale skúsil by som podať žiadosť elektronicky cez všeobecnú agendu, alebo všeobecné podanie na MV SR. Samozrejme netuším, ako to dopadne, ale AFAIK v zmysle zákona o e-govermente ak neexistuje formulár pre konkrétnu agendu, tak na tento účel je práve všeobecná agenda. Samozrejme je blbé to, že je potrebné si zistiť, čo všetko je k takejto žiadosti treba, inak Vám ju asi vrátia pre neúplnosť a formulár by potrebné údaje zrejme validoval, ale vo všeobecnosti orgán verejnej moci má povinnosť prijať žiadosť podanú elektronicky, ak nie je k dispozícii formulár, alebo ak je nedostupný alebo nefunkčný. Sú tu zrejme väčší odborníci na eGoverment, ale toto je podľa mňa cesta. Ale treba sa pripraviť na boj. Ak Vám to vrátia, že sa dá iba osobne, tak by potom mali uviesť dôvod a to že im nejde formulár dôvodom odmietnutia podania nie je. Existujú zákonné výnimky ako, že nejaký úkon je možné vykonať výlučne v listinnej podobe, ale ak existuje nefunkčný formulár, tak to evidentne nie je tento prípad. Preto v prípade nefunkčného formulára by som trval na podaní cez všeobecné podanie. Ak by však bolo potrebné napr. vozidlo pristaviť, tak tam to môže byť problém, ale to asi tiež nie je tento prípad, ak už vyrobili formulár. Len nefunguje. Chce to pevne nervy.
Ešte jedna vec, ak by náhodou nebol formulár pre všeobecnú agendu dostupný na stránkach MV SR, tak najlepšia cesta je ísť cez slovensko.sk, vpravo je tlačítko všeobecná agenda a tam si následne na obrazovke vyberiete ako poskytovateľa Ministerstvo vnútra SR. Podanie je dobré podpísať, najlepšie kvalifikovaným elektronickým podpisom. Ak máte eID a certifikátom, nemal by to byť problém. Teda ak sa podarí naištalovať všetok SW. eID Klienta, podpisové aplikácie. Ak nemáte certifikát, ale poznáte aspoň BOK pre eID, certifikát sa dá vydať na ďiaľku na eID. Nie vždy, to už je iná téma. Ak by bol problém napíšte, niekto určite poradí.