Neviem, či sa niekto stretol s podobným problémom, ale ja som zostal pomerne nemilo prekvapený, keď som prvýkrát pripojil spomenutú čítačku a vložil do nej nový biometrický OP. Správanie bolo maximálne čudné, najprv kartu vôbec nedetegovala a potom cez eID klient vôbec nešlo vydať certifikáty.
Dosť intenzívne som pátral a podarilo sa mi zistiť, že uvedená čítačka podľa všetkého používa čip Alcor Micro 9540 (tento sa používa aj v niekoľkých notebookoch s integrovanou čítačkou smart kariet). Nuž a tento má problém s kartami, ktoré podporujú vyššiu rýchlosť komunikácie ako ~200 000 bps. Viac info tu: Ludovic Rousseau's blog: AlcorMicro AU9560 reader and fast smart cards: help from crowd needed
Choďte do Správca zariadení, pravým kliknite na čítačku
Zvoľte Vlastnosti a potom Rozšírené
Prepnite čítačku do EMV mode
Ja používam macOS a tam žiaľ riešenie zatiaľ nie je, pretože AKASA nemá vlastný driver a v systémovom sa to prepnúť nedá. Vyššie spomínaný Ludovic Rousseau chystá nejaký patch, z toho by potom mal ísť buildnúť driver a nasadiť do /usr/local/libexec/SmartCardServices/drivers
Po niekoľkých hodinách buildovania toho patchnutého drivera som to rozchodil. Takže ak by niekto potreboval používať túto čítačku na Macu (M1) a nechce sa mu kupovať novú, tak mi pošlite PM a pošlem ten driver (pozn. zatiaľ je to “experimental” patch). Veľká vďaka patrí Ludovicovi Rousseau - on je autor CCID drivera, ktorý de facto Apple používa.
Info pre Linuxakov: chyba je opravena v ccid 1.5.2. Kto pouziva Arch / Manjaro treba chvilu pockat pokial sa to dostane do upstreamu. Pri ostatnych distribuciach asi bude treba cakat dlhsie. Kto by to chcel hned, tak potom skompilovat podla https://ccid.apdu.fr/