Nové Mobilné eID (MeID) s Passkey a aplikácia eIDENTITA

Takze zatial nic, zabil som s tym asi hodinu a passkey neulozi.
Tak sice ulozi v Bitwarden, ale zjavne su vsetky nespravne. :frowning:

O tom, ze prilozit OP je nadludsky ukol, skoda reci, a ked uz ho aj konecne nacita, idealne vypnut/zapnut NFC, clovek nesmie dychat a pohnut sa ani o milimiter. Chapem, ze je to verzia 1.0, necakam, ze pojde bez chyb, ale aspon zakladna funkcionalita mohla fungovat. Na PC OK

Netvrdim, ze som expert, ale ked to nezvladnem ja, bezny uzivatel nema sancu.

1 Like

Inak ked tak nad tym uvažujem, tak po roku od spustenia autogramu v mobile zadarmo open-source, borci na MV dokázali v utajenom projekte za ktovie koľko peňazí spraviť takmer to isté (podpisovanie). Teda bez časovej pečiatky, bez možnosti integrácie (nenašiel som), bez integrácie aspoň na jeden štátny web.

A k tomu teda spravili appku na login a onboarding cez NFC ktorá už nejaké dva roky kvasi v šuflíku na MIRRI/nases a všetci sme ju zaplatili?

Není to málo?

5 Likes

Tak nakoniec sa mi to podarilo, pomocou stareho mobilu s Android 12. Nasledne som na Android 14 dal prepojit zariadenia, vytvorit passkey cez device a konecne ho zobralo cez QR. Lahke. :sweat:

.

1 Like

Ja viem podpisovať priamo v mobile cez NFC už vyše roka. Ale vďaka hrdinskému boju spoločnosti Plaut proti zdravému rozumu s podporou popletených banskobystrických súdov si to zatiaľ môžem nechať pre seba :slight_smile:

3 Likes

25 posts were split to a new topic: Autogram je obalka, podpisovac ste nikdy nerobili

Ja doteraz neviem, ako som to spravil nakoniec.

4 Likes

Sága pokračuje, edoklady rovnaký problém. Dam prihlasit s passkey, potvrdím PIN a nic. Nekonečný loop. Doma to opäť skúsim s druhým mobilom a prihlasenim cez QR.

1 Like

Aha, dalsi hejter! Spoluzakladatel slovenskej ux asociacie, @michalblazej :smiley:

2 Likes

Cez obed som dal tomu šancu, ale po chvíli čítania sem a tam (100 stran. manuál??), následne stránka nešla načítať (Windows+MS Edge), potom na mobile presmerovanie na prázdnu stránku a nič, ďalej že stlačte aktivovať…a kde?? - no hore vpravo tá ikona a zobrazí sa tlačítko (android) ma to prestalo baviť a išiel som radšej jesť.

Nie je to na chvíľu, nefunguje to vždy dobre (chápem, nemusí hneď na prvú), aj keď p. minister hovoril, že to majú už odladené. Viem si predstaviť, že mnohí ľudia to kvôli tomu nebudú používať.
Ja tomu ešte dám šancu, ale… tentokrát sa najskôr najem.

2 Likes

https://zive.aktuality.sk/clanok/yogDjuC/poslanec-hargas-kritizuje-mobilne-aplikacie-pre-e-doklady-podla-neho-riesenie-uz-existuje/

2 Likes

Tak zhrnutie. Stary Oukitel s Android 12 bez aktualizacii - vsetko bez problemov.
Samsung s Android 14 - nic nefunguje, da sa prihlasit len pripojenim na stary mobil.
Strucne povedane, momentalne su eDoklady nepouzitelne, kedze sa nemozem prihlasit.
Cakal by som presny opak, ze novsi pojde a starsi nie, na Android 9 asi ide aj bez prihlasenia.

1 Like

Mne sa podarilo pridat passkey na asi 50-ty pokus. A do eDOKLADY sa s nim neda prihlasit. GOOD JOB MINV!

2 Likes
1 Like

Stálo ma to hodinu času a 2 roky života, ale podarilo sa mi to nejako…
Nakoniec je to aj o tom, že

1. treba čítať dlhočizný návod a
  2. aj tak v ňom nie je všetko…

Úspešne som vytvoril passkey v Macbooku a fakt je super, že sa viem otlačkom prsta prihlásiť na slovensko.sk. V kombinácii s faktom, že po 100 rokoch sľubov (pre hejterov: toto je hyperbola) začalo fungovať prepínanie medzi schránkami, je to super - pochvala MV.

Potom som sa snažil podľa návodu to rozbehať v iPhone a vždy som skončil s chybou alebo to reagovalo inak, než v návode. Nakoniec som pochopil, že mi to do iPhonu nazdielalo passkey z macu, takže netreba nič generovať :slight_smile:

Vyskúšal som to podpisovanie a pochopil som, že ho tam dorobili, aby tam bolo. Teda nie na to, aby sa využívalo :wink:
Pravdaže user experience podpisovania oproti Autogramu je úplne mimo a integrácie neexistujú… predpokladám, že za pár rokov a pár miliónov sa to dorieši… ak medzičasom nezačne rovnakú appku vymýšlať napr. rezort kultúry…

Páči sa mi, že doklady sa mi do eDoklady nahrali automaticky samé. Je to síce logické, ale na Slovensku nezvyčajné :slight_smile:

Zaujímavú vec som pri tom zistil: v iPhone sa neviem prihlásiť do schránky na slovensko.sk - v mobile proste chýba to tlačítko… Máte s tým niekto skúsenosti?

2 Likes

To isté je aj na Androide, ale po prepnuti na zobrazenie desktopvej verzie sa tam tlačidlo objaví, prečo to tak je fakt nerozumiem, najmä keď to kedysi išlo a krásne to aj otvorilo Slovensko v mobile a následne sa to vratilo späť do prehliadača.

1 Like

Schranky/formulare na slovensko.sk stale nie su optimalizovane na responzivny dizajn, tak preto.

1 Like
2 Likes

Fakticky a jasne zhrnuté…
Bohužiaľ “diagnóza nelieči”. Informatizácia je obeťou politikov a medzirezortných bojov. Ako ja hovorím “sú to taoisti”. Pre nich nie je dôležitý výsledok, ale cesta počas ktorej sa prelejú peniaze z jednej kôpky na druhú… Preto sa nevieme výsledkov dočkať. A to nie je problém konkrétnej dnešnej vlády - to je problém každej vlády, teda čo pamätám tak od roku 1996…

1 Like

Jedinú vyhodu v spustení eID vidím v tom, že sa možno konečne dočkáme elektronických volieb. Ale ak budú fungovať tak ako eID, pan boh nám pomáhaj, volby budú ako ruleta. :joy:

1 Like

To zase pozor co si zelas, mohlo by sa ti to aj splnit :slight_smile:

1 Like