Nkivs (Národná koncepcia informatizácie verejnej správy)

Akoze prepacte ale naozaj sa ideme tvarit, ze toto je nejaky uspech (Vychadzam z toho linkedin prispevku)?

• vladny cloud a nakup HW/SW pre standard digitalneho pracoviska…treba k tomu nieco pisat?
  • Digitalna transformacia a automatizacia…automatizacia procesov, RPA, AI asistenti, process mining, simulacie…naozaj? V tomto state sa za 5 rokov nepodarilo poriadne zdokumentovat ani jednu zivotnu situaciu co je uplne zakladny proces, o realnom nasadeni zivotnych situacii sa tu moze snivat ale ved buzzwords ako RPA a AI asistent to nemoze chybat nie?
  • Zivotne situacie 2….budeme radi ak sa vobec nasadi 16 co malo byt uz nasadene..ak sa to vobec stihne do 2030.
  • Zlepsovanie kvality pouzivatelskej skusenosti…akoze sa po rokoch dokonci IDSK? Alebo sa to zahodi a zacne sa 5 rokov robit na novej verzii?
  • Verejna sprava ako platforma…modernizuje CAMP na verziu 2.0…ten slavny camp o ktorom sa roky pise ako sa to uz prevadzkuje ale nikdo ho nevidel? Kde skovavate tu jednotku?
  • Referencne udaje a datova kvalita…najprv si napiste tie zaklady a to CPDI aj zacnite pouzivat
  • Datova analytika a otvorene udaje….dokonci budovanie KAV…akeho KAV? To co pokazil skit? To okolo ktoreho bola kauza? Alebo nove KAV ktore neexistuje oficialne? Analyticke jednotky ktore sa rusia?
  • Moje udaje akoze MOU? Do akej mobilnej aplikacie sa integruju osobne udaje? Tej co ma MV? SVM ktore len doziva? Ci budeme mat dalsiu?
  • Cloud a infrastruktura…kubernetes/openshift platformu? Akoze tie co uz existuju? To co ma akoze znamenat? Modernizuje sietovu infrastrukturu Govnet na ktoru len nedavno islo vela milionov eur na modernizaciu? Infrastructure as a code s gitops pristupom? Co tak si vobec zaklady spravit?
  • Standardizacia prevadzky…to chcem vidiet ten jednotny monitoring a alerting..automatizaciu ked tu sa svata trifecta ani spolu nerozprava mirri,mvsr a mifi….to nebudeme pisat o stovke dalsich prevadzkovateloch a tie SRE timy.
  • Standardizacia prevadzky a odstranenie technologickeho dlhu…dalsieho? Vsade odstranujme technologicky dlh 10x…mozno by bolo dobre zacat vobec s prevadzkou ako takou…potom bude co standardizovat.
  • Zdielane zdroje….evidencie a FinOps, uz sa tesim ako stat bude vediet co ma vlastne a nebude sa nakupovat nieco 10x to iste..mozno sa raz dozijeme

Vraj osvedceny programovy pristup a skusenosti z programu zivotne situaciu….akoze uz naozaj zarjtuju, ten super osvedceny program a skusenosti ktore sposobili, ze vlastne nic neexistuje a treba vsetko sanovat, ten super program kde odislo 5 ludi, ci vlastne 6 a aj ak nejake know how ziskali (ktore neviem kde skovavali do dnesneho dna) tak stat ma v tomto momente tak….nic slusne povedane…a toto sa ide aplikovat na implemetnaciu NKIVS uzasnej…no gragulujem.

Toto sa da jedine tak nosit po konferenciach a prezentovat vizie ako by to vyzeralo keby sme neboli slovensko a chceli robit nieco normalne, s realitou to ale nema nic spolocne.

Namiesto toho aby sa vytvorila realna strategia a smerovanie ktore by odzrkadlovalo realitu tak dostaneme toto nic. Nie je hanba priznat, ze sme na dne a zacat od zakladov…takto je to len mlzenie a nic z toho na dalsie roky.

Chcel by som vidiet kolko ludi sa tomu venovalo a kolko casu, kolko tato sranda stala ludi co na podobne aktivity prispievaju odvadzanim dani. Bude to 3 ci 4 ciferne cislo clovekodni? Alebo viac?

1 Like

Cisto formalne je prijatie NKIVS a akcneho planu uspech urcite. Spomenme si, ze kolko rokov tu akcny plan nemame.

Druha vec je ci sa aj z tohto nestane zdrap papiera (ako vlastne vzdy doteraz).

Infoziadost?

1 Like

Funkcnejsie a aj lacnejsie bude vybartrovat od ukrajincov Dia a postavit novy digitalny stat. Dame im za to tu municiu, co tu ideme aj tak za miliardy vyrabat. Win-win.

Este doplnim, ze by ju mali pre nas ti ukrajinci aj prevadzkovat. Potom to bude uplny win.

2 Likes

Len pre zaujímavosť a inšpiráciu , “NKIVS” z Kataru. Krátky dokument, pri čítaní su tam konkrétne dosiahnuteľné (v našich končinách ale ťažko predstavitelne) veci. Evidentne považujú za reálne riadiť sa tým a su to pre nich realistické ciele… skrátka “ ked to zvládajú SAE, my v Katare nie sme horší “ :slight_smile:

Qatar Digital Government Strategy.pdf (6.7 MB)

2 Likes