Tak o tom som nevedel, ale to je celkom pozitívna správa, že sa to dostalo už do takej fázy… nuž MVSR je známe tým, že len veľmi veľmi nerado prichádza o svoje kompetencie (aj keď na ich výkon očividne nemá). Obdobné je to vo vzťahu k samosprávam.
Vyvoj systemu na prihlasky na stredne skoly v CR (DiPSy)
https://www.lupa.cz/clanky/pracovali-jsme-i-na-stedry-den-ale-stejne-jsme-za-blbce-vyvojari-popisuji-pozadi-vzniku-systemu-prihlasek-na-stredni-skoly/
To isté s ešte dramatickejším titulkom:
Keďže u nás sa bude prijímanie na základné+stredné školy riešiť v rámci prioritných ŽS, budeme môcť porovnať - kvalitu, čas, aj cenu. Ak si dobre pamätám, videl som na to naplánované nejaké milióny Eur.
To poznám, v mojom prípade bol odmenou nakoniec vyhadzov. A info že ak by sme nestihli termín tak bolo pripravené trestne oznámenie. (Green pass si budem pamätať do konca života)
Ukrajina nás v egove predbehla aj “vďaka” vojne. A nemaznaju sa s tým.
Tak vo vojnovom stave sa clovek nehra na wanabe-digitalnu transformaciu
Inac v Lvove este pred invaziou boli dost slusne IT konferencie. Ani ich tech. univerzity niesu uplne odveci. Co sa tyka IT, tak na mna vzdy posobili, ze oproti nam maju o dost blizsie k tomu San Francisco-like tech. mindsetu. Maju kopec potencialu predbehnut mnoho krajin.
… A nas je lahke obehnut
Je to len o ludoch.
Ukrajinsky minister digitalnej transformacie Mikhailo Fedorov - politik a biznismen. Zakladatel SMM Studia - Boosting sales with Facebook and Instagram ads | SMMSTUDIO
Cesky podpredseda vlady pre digitalizaciu Ivan Bartos - politik, informatik, softwarovy architekt.
Porovnaj si to s nasou babkohereckou alebo doktorom Rasim.
Vobec sa niet comu cudovat.
A btw. ukrajina nas milovymi krokmi predbiehala uz pred vojnou. Aj vdaka tomu dokazali po vypuknuti vojny ludia vyriesit mnozstvo agendy online.
V skutocnosti je uplne nepodstatne ci maju IT vzdelanie alebo skusenosti, podstatne je aky maju politicky vytlak. A ten maju obaja vacsi ako ktokolvek, kto u nas mal informatizaciu na starosti. Najblizsie tomu snad bol len Pellegrini ked bol podpredsedom vlady pod Ficom a sefom UPVII. Tam sa vsak ukazalo, ze sice vytlak politicky ma, ale dokazal ho premenit len na portalik “oversi” a ksefty.
Bez znalosti IT v pohode najdete niekoho, kto tomu rozumie, ale bez politickeho vytlaku/krytia neurobite v statnom IT naozaj nic. Taky Obama absolutne netusil nic o IT a za neho fixli v statnom IT vselico.
Tak áno, bola tu taká doba že tri najsilnejšie funkcie exekutívy boli nadštandardne blízko IT/eGov - premiér (Pellegrini, predtým pod neho patrilo riadenie informatizácie minimálne 4 roky, stále bol asi “digitálny líder” za SK), vicepremiér pre informatizáciu (Raši), ministerka vnútra (Saková, predtým riadila IT MVSR).
Výsledok tej doby sa z dlhodobého hľadiska javí najmä ako super drahý a slabo funkčný vládny cloud MV a schvaľovanie projektov neskôr zrušených kvôli nemožnosti ich realizácie, prípadne priamo kriminálne vyšetrovaných.
Stále problém “slabého výtlaku”?
Ako som povedal, bez politickeho vytlaku neurobis zhola nic, bez IT znalosti a vizie a planu to dopadne tie zle. Politicky vytlak je vsak nutna podmienka, nie postacujuca. Ak by hocikto z hore uvedenych s IT nieco spravit chcel, tak sa im to podari. Nechceli.
Biden svojimi Executive ordermi urobil tiez toho vela pre cybersecurity. Aj ked asi tomu moc nerozumie. Ale zrejme mu vysvetlili ze v dnesnej dobe to USA musi zaciat riesit seriozne.
Na KubeCone v Parizi aj nieco z Norskeho eGov prostredia NAV - Norwegian Labour and Welfare Administration KubeCon + CloudNativeCon Europe 2024: State of Platform Maturity in the Norweg.... Super vidiet eGov na takych eventoch.
Pre tych co sa nechce cakat tak podcast o NAV/Nais Kubernetes Podcast from Google: Episode 216 - NAIS, with Johnny Horvi and Frode Sundby Treba pretocit prvych x-minut reklam.
To je take primitivne, az je to nadherne. T.j. pojem “primitivne” v tomto kontexte myslim ako velmi velky superlativ.
Mne sa páčia predvídateľné URL linky na stiahnutie CSV súborov, nepotrebujem vyhľadávať cez API ako na data.slovensko.sk aby som si niečo pravidelne automaticky stiahol.
Ked sa chce, aj pekne ciste URL idu urobit.
Norsky NAV implementoval Open Telemetry. A to pekne plosne.
Pred par rokmi si tam par mudrych ludi povedalo ze pojdu na platform engineering, postavili NAIS a dnes tazia z tejto platformy. Za mna momentalne najprogresivnejsi eGov.