Nefungujúce podpisovanie na eZaloby (macOS + D.Launcher 2 + Java)

Zdravím všetkých, vyskytol sa mi problém, ktorý neviem vyriešiť a neprekvapivo som ani nedostal odpoveď z tech. podpory Ministerstva spravodlivosti.

Chronologicky: Keďže prestal byť podporovaný D.Launcher 1, tak som to celé odinštaloval a nainštaloval D.Launcher 2 a príslušné rozšírenia do prehliadačov.

Všetko ide korektne podpísať cez tú ver. 2, aj Slovensko.sk, aj financnasprava.sk. Čo nefunguje, to sú eŽaloby (eŽaloby - úvodné informácie - MSSR)

Spustí sa proces toho podpisovača, ale okno sa nikdy neotvorí. Tak som zapol logovanie v D.Launcher 2 a tam je toto:

15:24:19.662 [W27268] Starting...  QList("/Users/fsakalos/Applications/D.Launcher 2.app/Contents/Applications/dLauncher2.app/Contents/MacOS/dLauncher2", "--quiet", "ditec-dlauncher2:sk.ditec.ep.products.dsigner.dotnet#action=dbridge", "https://www.slovensko.sk/static/kep/apps/java/dsigner_3.x/sk.ditec.ep.products.dsigner.java.xml#action=dbridge", "--", "--dbridge2-token", "384f3869-5e3f-4e3f-9b42-f4145d3bef61") (:0, )
15:24:19.710 [I27268] "[ditec-dlauncher2:sk.ditec.ep.products.dsigner.dotnet#action=dbridge]" Missing product "ditec-dlauncher2:sk.ditec.ep.products.dsigner.dotnet" (:0, )

To je naozaj chyba v tom, že to očakáva .NET a cez Javu sa to nedá podpísať? To myslia vážne?

1 Like

Tu je k tomu niečo

2 Likes

Huste, stat nevie, co sa deje, cudzia firma daco aktualizuje a im sa to cele miliardove riesenie zosype.

A potom sa niekto cuduje, ze ludia hladaju fungujucu alternativu…

Veľmi pekne ďakujem @Val za nasmerovanie. Pomohlo.

V zásade treba nainštalovať tú Javu 8u441, ktorá sa spomína v článku. Ale to nie je všetko. Musíte mať ešte stále D.Launcher 1, ktorý sa ale už nedá stiahnuť zo Slovensko.sk.

Takže ak máte macOS a vymazali ste ho, máte problém. Mne sa to podarilo stiahnuť, žiaľ nebudem sem písať ako, pretože potom by sa zrejme náš štát postaral o to, aby sa to už nedalo vôbec.

Je priam neuveriteľné, že sa spoločensky najmocnejší orgán (štát) nedokáže dohodnúť s dodávateľom, aby produkt zostal aspoň obmedzene dostupný. Druhá možnosť je, že sa aj nejako dohodli, ale IT oddelenie na Ministerstve spravodlivosti si povedalo, že veď každý má Windows, tak načo riešiť.

Inak povedané: ak nie si digitálne zdatný, nemáš šťastie, že ti niekto takto poradí alebo že nájdeš info na random stránke, tak digitalizáciu iba plať, ale nepováž sa ju využiť…

1 Like

Nielen obskúrna stránka, ale aj obskúrny text, ktorý písal nejaký úradnícky nerd).

Zakázať aktualizácie, odinštalovať, nainštalovať z nedôveryhodných zdrojov mimo Slovensko.sk…

To zaručí dobrú bezpečnosť a podpis, ktorý chcete mať. A učí používateľov dobrým vzorcom správania ohľadne cybersecurity.

Tak určite.

2 Likes