už som sa v tomto vlákne začínal nudiť …
Si mi narusil istoty, meh. Ale aspon to nevyzera ako z roku 1999.
neviem o tom, ze by pristupnost riesila aka technologia sa pouzije, ale ako to da ovladat z roznymi asistencnymi sluzbami a roznymi znevyhodneniami Ak je na nejakom desktope, tak pravdepodobne pomocou jeho accessibillity integracie.
BTW: D.Signer ma aj Net verziu, ja pouzivam tu. Ale ak mate naistalovane vsetko tak sa mozete vybrat co Java alebo Net.
Java na desktope zije veselo dalej len kazdy pribaluje runtime a nenuti vas instalovat ho do systemu. JetBrains IDE (Rider, WebStorm, PHPStorm, atd.) a cela IntelliIdea su v Jave.
no ja ti neviem, tu to vyzera uplne inak Autogram · Nový, krajší a lepší nástroj na podpisovanie
Ak je to zavisle na prehliadaci tak iba v tom co mu dovoluje je extension API. Ten extension v prehliadaci robi iba most medzi lokalnou instaciou podpisovaca a webovou aplikaciou. Inak je to zalezitost uplne externa, ako ked zavolas nejaku platovnu branu na eshope, odovzdas data do platovnej brany a vsetko sa deje v uz v nej. Do brany vstupujes z nejaky parametrami. Takze u podpisivaca ak je podpisanie uspesne, vysledok sa vrati spat do webovej aplikacie vo formate .asice a tam mas sa rohodnes co dalej, vacsinou mas tlacitko Odoslat, Podat, atd. este to mozes zrusit ak chces alebo ulozit kolalne. Ak je to online, dalej je to uz iba odoslanie dat do sluby statu, nejaka podatelna, a dostanes nejaku odpoved o (ne)podani.
Na mobile je ta podpisovacia appka pravdepodobvne to iste ako na desktope len to ma iny wrapper a dokaze to citat NFC data z OP (preto asi aj tie novsie OP).
Ale uplne presny mechanizmus u Autogram ti vysvetli slovensko.digital
chcete mi povedat, ze pouzivatel bude luskat domain name a jeho aliasy? Tak to uzasna uroven vdelania v nasej krajine. Len neviem ci viete, ze podla priskumov nieco nad 50% ludi nerozumie tomu co cital. ![]()
sorry autogram nebezi aj na FB v danom prehlaidaci, len neraguje na zaklade white list a to je velky rozdiel ![]()
Len preco ten white list nema vsetky statne weby, ale iba vybrane?
Preco by som si zapinal a vypinal nejaky web ked mi podpisovac funguje? Aky to dava zmysel? Nejako som to nepochopil
Ano vsetci to tu vidime, ze ste to nepochopil.
Odpoveď bola: May 13, 9:03 AM:
Jeden clovek tu raz napisal velku pravdu ![]()
No popravde chceli me po Vas tiež niečo ako prepínač (nemusí byť pri každom podpise, stačí ako nastavenie, ktoré sa uloží) … lebo reálne tých riešení je viac ako 2 (nainštalujem / odinštalujem plugin).
Myšlienka za tým bola takáto:
1.) pred pár rokmi začal nases pracovať na projekte “jednotné podpisové API”
2) ten projekt sa záhadne “vyparil” (… a aj rozumiem, že zavádzať jednotné API po 15 rokoch používania niečoho, by nedopadlo asi dobre …)
3) prirodzeným vývojom je však možné dosiahnúť aby Autogram plugin prebral tú funkcionalitu zamýšľaného jednotného podpisového API, za ten štandardizovaný formát volaní by sa považoval už existujúci D.Bridge 1.5 a viac a teda tento plugin by umožnil pripojiť akákoľvek podpisovač s možnosťou jeho prepnutia (nám stačilo aby sa napríklad umožnilo pri prepnutí zavolať “našu URL”) …
Ale napriek niekoľkým pokusom osloviť autorov sa k tomu nikdy nepristúpilo.
Riešenie nie je samozrejme 100%.tné, lebo portály, ktoré majú natvdo integrované iné podpisovače (WebSigner, Ardaco…) tak by na tom boli stále rovnako … ale to by sa stalo aj keby nases implementoval to pôvodné štandardizované podpisové API …
Táto téma u nás stále žije a pracuje sa na nej.
Pred týždňom som tu žiadal o radu, bohužiaľ nikto sa neozval, a to som z diskusie mal pocit, že tuto @Maci68 je z Ditecu, tak som tajne dúfal, že by sa snáď mohol informovať…
Dnes sa mi opäť vnútila aktualizácia D.Suite, na verziu 2.0.1 (rozdiel oproti predošlej verzii sa mi nepodarilo zistiť). Licenčné podmienky zdá sa sú bezo zmeny. Tak som si ich opäť trocha pozrel.
Tentokrát ma zaujal bod 2.4, v ktorom sa uvádza:
![]()
(V bode 3.1.b sa dosť zmätočne uvádza, že používateľ sa zaväzuje “Produkt používať výlučne za účelom vytvárania Elektronického podpisu”, ale beriem to ako chybu a budem sa držať pre mňa výhodnejšieho bodu 2.4. Hm, je to však čudný chaos.)
Akokoľvek, je však jasné, že túto cez ÚPVS šírenú verziu programu D.Suite je zakázané použiť na čokoľvek mimo formulárov a ich príloh pre/od verejnej správy!
Niežeby som podpisoval každý deň, ale občas sa mi hodí nejaký podpis zobraziť/overiť aj v inej ako štátnej komunikácii. Priamo k D.Suite som komerčnú licenciu nenašiel žiadnu. Od Ditecu som na podpisovanie/overovanie našiel D.Bulk, ktorý v “Standard” verzii stojí 69 Eur bez DPH za rok.
Vzhľadom na moje vskutku minimalistické používanie som absolútne spokojný s Autogramom, a predtým s podpisuj.sk. Obidve fungujú, sú používateľsky prívetivé, aktualizované, licencia je nekonfliktná a ešte aj sú zadarmo, dokonca v oboch prípadoch mi osobná známosť s ich výrobcami zvyšuje mieru dôvery v spoľahlivosť aplikácie.
a to som z diskusie mal pocit, že tuto @Maci68 je z Ditecu
nevedel som ze je to o pocitoch
a len tak pre upresenenie, som z Melmaku a ziadne podpisovace nepotrebujeme ![]()
Ak nieco potrebujes, tak napis na podporu, mozno sa dozvies co si potreboval.
Pokial viem tak licencia na D.Suite je bezplatna prave na ucely ako si uviedol. Tak neviem preco sa tu opustas.
Ak si nasiel co potrebujes, tak je asi vsetko v poriadku a ja OPAKOVANE tvdim, ze je dobre ak JE k dispozicii viacero podpisovacov a kazdy si vyberie ten svoj. Ale robit si PR na ukor inych? To je uz o niecom inom a nic to v skutocnosti neprinesie. Mozno za nejaky ten POCIT.
Tak blahozelam ![]()
Vidím že som to pochopil zle, ospravedlňujem sa, nechcel som sa spájaním s Ditecom nikoho dotknúť.
Presne tak, “možno”. Skúsil som najprv tuto odbornú komunitu…
Podľa mojej skúsenosti o týchto obmedzeniach nevie skoro nikto a nepoznám vôbec nikoho, kto aj reálne D.Suite používa a pravidlá dodržiava (pokiaľ nemá špeciálne nároky a nemá preto cielene iné riešenie). Ja som si tiež až doteraz myslel, že aplikáciu môžem na bežné (ako fyzická osoba, na nekomerčné účely) podpisovanie/overovanie používať bez obmedzení.
Keďže porušovať licenčné podmienky sa nemá, mala by sa spraviť väčšia osveta (aka. “PR”), ako to v skutočnosti je.
a opat sme pri tom vasom subjektivnom hodnoteni. Ja to ani z principu nechcem pochopit ako to cele prezentujete. V com je to skutocne nove a lepsie? Mne to pride ako dalsi spasitel chce zachranit svet a kludne zbura ten stary len aby dosiahol co chce a vsetkych co nesuhlasia oznaci za hlupakov. Tak sa priznam, ze “byt” za takeho hlupaka mi ani nevadi a od vas je to skutocne pocta. ![]()
vobec som sa neurazil a skutocne mi je to jedno. Sa sa drzim pravidla: “Man moze urazit iba inteligent.” ![]()
Jasne, riesime tu nieco do cohop nevidime. Ja osobne neviem preco je ta licencia napisana tak ako je. Je za tym nejaka historia a pravdepodobne ak platne zmyvy. Ale tu sa bavime o podpisovani statnych “dat” a to je zadarmo.
Rád som poslúžil.
Len pripominam, ze tu bola verejna vyzva, nech sa povie, ze co mame teda spravit aby bol @Maci68 spokojny a presiel mesiac a nic.
Urcite mu to len v zapale diskusie uniklo. My stale cakame, ze co vlastne mame spravit, aby tu bola vacsia sloboda vyberu podpisovacov.