NASES nakupuje za 60+ milionov

Verejný obstarávateľ oznamuje záujemcom ešte jednu zmenu v Kúpnej zmluve podľa prílohy. Mení sa text "Kupujúci je oprávnený udeliť inému orgánu verejnej správy Slovenskej republiky sublicenciu so súhlasom Predávajúceho ".

Verejný obstarávateľ predlžuje lehotu na predkladanie ponúk do 10.10.2025 do 12:00 hod.

Ako som vravel, nie su to štandardné zmluvy a podľa môjho názoru nebude mať NASES ani MIRRI práva zasahovať do diel. Vytvorí sa ešte ďaleko vačší Vendor Lock-In ako teraz mame.

2 Likes

Tlačová konferencia ministra investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Samuela Migaľa sa uskutoční v utorok 7. októbra o *11.00 h v Bratislave, MIRRI SR, budova Tower 115, 2. poschodie, Pribinova 25. Téma: Modernizácia slovensko.sk - mýty a fakty. Na TK zúčastní aj štátny tajomník Radoslav Štefánek a generálna riaditeľka NASES Jana Molnarová.
MIRRI SR prosí o potvrdenie účasti (meno a priezvisko, redakcia) najneskôr do utorka 7. októbra do 09.00 h na e-mailovú adresu: tlacove@mirri.gov.sk.
TASR o tom dnes informovali z odboru komunikácie MIRRI SR.

Kedy to bolo zverejnene? Ja som to teraz nasiel na TASR, to akoze ma novinar cas iba par hodin si to vsimnut a prihlasit sa aby sa mohol zucastnit? Preco to neohlasia tak 24 hodin predom aspon?

2 Likes

NIKA drží!

Ale nezabudajme, ze to bolo vraj dlhodobo planovane!

2 Likes

Minister Migaľ odmieta, že by MIRRI či NASES postupovali netransparentne. „Realizujeme verejné obstarávania absolútne transparentným spôsobom cez dynamický nákupný systém. Cez systém, ktorý na tomto ministerstve zaviedla pani Remišová s pánom Hargašom. Dnes je v nich zaregistrovaných viac ako 100 firiem. Každá jedna dostala podrobné opisy zákaziek. Nešli IT think tanku PS – organizácii Slovensko.Digital na konzultáciu, ale išli stovke firiem, ktoré podnikajú v IT.“

Dámy a páni predstavujeme vám “podrobný opis zákazky” podľa ministra Migala.

Toto su kompletne podklady opisu predmetu zakazky, podla ktorych mate spravit ponuky na 5 x 9 milionov eur.

Cokolvek toto je, hlavne teda skalovatelne, odolne, monitorovane, bezpecne, streamovane spracovanie, ma to soap+rest a architektura je kontainerizovane mikrosluzby s horizontalnym skalovanim a vysokou dostupnostou. A co to ma robit? Noooo, to nie je az take podstatne, hlavne to ma byt bezne dostupny krabicovy softver, ktory je spatne kompatibilny s povodnym slovensko.sk.

Ano toto je 5 roznych projektov, kazdy za 9 milionov eur.

3 Likes

Prosim vas dnes bola ta tlacovka o com?

26 kritickych vypadkov, technologie su po zivotnosti, pouzivatelsky konfort je katastrofalny, ak nechceme nasledovat scenar katastra tak s tym musime nieco urobit.

1. Uz bezi a dokoncuje sa projekt modernizacia platformy pre prioritne zivotne situacie, teda kompletna obmena komponentov slovensko.sk za nove moderne aby sa stat zbavil vendor locku lebo nechceli nakupit povodne zdrojove kody. Toto ignorujeme, ze existuje? beta.slovensko.sk
  2. Ako nakup g2g licencii a podpisovaca vyriesi stav infrastruktury ktora je vraj v kritickom stave? Alebo to hovoril o komponentoch ktore sa v modernizacii menia?

pri upvs sme dlhodobo obmedzovany tym, ze slovensko nevlastni zdrojovy kod

Preto bezi projekt modernizacie

nechce si do svojho macu instalovat seriu programov a boji sa slovensko.sk uzivatelskeho rozhrania
dlho sa diskutuje o tom, ze slovensko.sk bude v mobile uz coskoro.

beta.slovensko.sk bezi aj v mobile lebo je to responzivne tak ako hovori vyhlaska a obsahuje aj nove UI takze preco sa toto pouziva na ospravedlnenie nakupov podpisovania a modernizacie?

chcu zaviest bankovu aplikaciu, schranku slovensko.sk si otvorite priamo v mobile

Neprebehla uz sutaz na edesk novu verziu? A opat slovensko.sk nove bude responzivne. A naviac v 10 sutaziach obstaravaju aj schranku edesk novu? Ci som sa stratil?

Sami este nevedia kolko to bude stat, robia transparentnu sutaz, chcu celu technologicku platformu teraz obstaravat na com to bude stat

Technologicku platformu, aku? Co to ma spolocne s podpisovacom a g2g?

Ziadne peniaze sa neminaju z rozpoctu lebo su zodpovedny a myslia dopredu

Aha tak preto to este nemaju v nike schvalene a vratili to pre nekvalitne spracovanie podkladov podla clankov ktore su nalinkovane vyssie

Ked tomu niekto nerozumie tak nech to nekomentuje

Mam pocit, ze odborna verejnost ma lepsie nastudovanu vyhlasku o projektovom riadeni a standardoch

DNS je na to urceny a zaviedla ho pani remisova, je v nom zaregistrovanych 100 firiem

DNS je urceny podla mojho skromneho nazoru a obmedzeneho poznania na hotove produkty, 100 firiem je aj konkretne v tom DNS/kategoriu cez ktore to obstaravaju alebo v celom DNS ako platforme spolu?

preco preskocili standardne postupy? A kde je dokumentacia?

Odpoved bola utok, ze slovensko.digital je think tank PSka…ale kde je ta dokumentacia? Preco sa nevie dat priama odpoved? Lebo neexistuje.

UHP nehodnotilo, ziadate 140 milionov, ako je to s financovanim?

Este nevedia kolko a rokuju s NIKA…ale maju uz vsetko naplanovane dlhodobo a myslia dopredu na vsetko a pojde to z POO…tak ako? Lebo toto je v rozpore.

Ja osobne som si z dnesnej tlacovej konferencie neodniesol absolutne nic nove a ziadnu odpoved. Novinarska obec je naozaj strasne slaba v tom si temu trochu nastudovat a nenechat sa odbit nerelevantnou odpovedou.

2 Likes

Ja som to teda pozeral a novinári sa pýtali k veci, len teda opačná strana šla rozprávku o vianočnom stromčeku a na nič neodpovedala. Dúfal som, že tam nebude štátny a generálka len robiť krovie, ale pochopil som, keď sa štátny 2 vlastne priznal, že toto takto robia s plným vedomím a svedomím, nikomu o tom nič povedať nechcú a jediný argument je “verte nám”.

Takto sa to proste nerobí aj keby boli úmysly najlepšie.

K tomuto sa ani nema cenu vyjadrovat na kazdy riadok by som mal 20 otazok len, standardne obstaravanie projektov kde je dokumentacia v metais a projekt je v katastrofalnom stave ma katalog poziadaviek ktory ich ma viac ako 10 projektov spolu na par a4 tu.

Len jednu vec si neodpustim…spatna kompatibilita so slovensko.sk…toto akoze preco ak sa modernizuje uz slovensko.sk aby sme sa zbavili naviazania na stare slovensko.sk? Akoze vraciame spatnu kompatibilitu do toho lebo sa ju mozno z casti podarilo odstranit? Alebo? Vie to niekto vysvetlit?

1 Like

Videl som uz vselijake podklady, ale toto je uplne iny level. Vsak aj chatgpt mi to spravil lepsie (schvalne som to vyskusal).

1 Like

Môžeš to absolútne transparentným spôsobom namietať v dns. :rofl: Áno takto hlboko sme klesli. Akože na toto reálne dal niekto phz?

No ked si predstavis, ze si seriozna firma co potrebuje zisk a chce nieco dodat v ramci normalneho projektove riadenia tak predpokladam, na zadanie o jednej A4 reagovat ani nebudes.
Naopak ak si firma co dodava statu a naucil si sa, ze ved nic sa nestane ked nedodam alebo neskoro tak to su pre teba vianoce.

Asi tak

Evidentne je už október tak vianočné akcie už idú aj na MIRRI SR.
Ale aj keď stojíte za tým stromčekom (zatial bez gulí - ved najprv je treba stromček aby sme mohli vešať gule) stále vidno, že Cisár je nahý.

p. Minister K faktom:

1. K DNS a transparentnosti obstarávania tých vašich krabíc - DNS sa používa na bežne dostupné tovary (taká nápomoc: bežný, je taký ak existujú aspoň dva porovnateľné produkty ktoré splňahú vaše požiadavky).
  • p. Minister menujte prosím nie dva ale aspoň jeden taký produkt a uveďťe link kde ho má ktorý výrobca uvedený na webe ? Prosím aspoň jeden ?
  1. K tomu dostatočnemu popisu, ktorý nedostalo UHP ale dostali ho “transparentne” všetci dodávatelia v rámci DNS:
    Toto je prosím pekne opis produktu za 9 milionov ?

Viac požiadaviek a parametrov sleduje mamička v obchode keď kupuje BIO jogurt za 80 centov, a otecko ked kupuje televizor.

1. K tomu že každý dodávateľ môže dávať otázky a námietky v rámci verejného obstarávania:
  • v tých obstarávaniach kde ste dali lehoty cca 10 dní ?
  • Vy z dôvodu že nestíhate porušujete zákony - veď za desať dní neviete na tie otázky ani relevantne zodpovedať
  • a prečo by mala firma si najímať právnikov a dávať námietky a skladať kaucie na UVO aby suplovala neschopnosť Vás a vašich úradníkov ? To je odpoved v štýle “Vvhraj voľby a môžeš všetko” s tým rozdielom, že vy ste voľby nevyhrali !!!
  1. K stovkám firiem v rámci DNS>
  • v rámci toho DNS keďže bolo na bežne dostupné tovary a služby sú vačšinou distribútori- vendory a reseller partneri, ktorí predávajú tovary
  • tam niesú software hose-y, systémový integrátori, ktorý takéto riešenia skladajú
  • a už vôbec tam asi nebudú tí zahraniční výrobcovia tých super zahraničných systémov zo severských krajín.

Predať licencie na Slovensku za 85 milionov bez DPH - to nedokáže ani ESET, ani MICROSOFT a asi ani žiadny iný výrobca SW. Slovenské firmy ako Sygic, Pixel tolko asi nepredajú ani globálne.

p. Minister zamyslite sa.

3 Likes
2 Likes