NASES nakupuje za 60+ milionov

A toto bolo predmetom tychto obstaravani teraz iba že v DNS

Nakúpili v pondelok 22.09.2025

Ako som písal horevyššie verejné obstarávanie už prebieha ponuky sa podávaju zajtra 25.09.2025:

Zaujimave je ze v MetaIS sú tie sumy nahodené inak ako v exceli horevyššie. asi ani sami nevedia čo kolko stojí

Vcera sme posielali eskalaciu na MIRRI a NASES - vysokemu manazmentu, uvidime ako sa k tomu postavia. Zatial sa to snazime riesit slusne.

Úrad pre verejné obstarávanie, Sekcia dohľadu, Odbor námietok informuje, že dňa 20.9.2025 sa začalo námietkové konanie podľa § 170 ods. 3 písm. b) proti podmienkam uvedeným v súťažných podkladoch alebo v iných dokumentoch, č. k. 12515-6000/2025, na predmet čiastkovej zákazky s názvom “Konsolidácia certifikačných autorít časť SW”
https://www.uvo.gov.sk/vestnik-a-registre/vestnik/informacie/detail/1053813

No niekto bojovať musí a to sa dá jedine podávaním námietok. Ak by tam nebola námietka, tak by sa to jednoducho podpísalo a vybavené. Tu bohužiaľ musia firmy a uchádzači vo verejnom obstarávaní hájiť nie len svoje záujmy spoločenské. @jsuchal Podľa mňa takýto informácií majú na MIRRI za poslednú dobu viac než dosť. Si myslíš, že sa ešte nikto neozval?

Toto nie je pravda. Zastavili sme X projektov za stovky milionov eur bez podania jedinej namietky (formalnej).

Neviem hovorit za inych a netusim kto sa ozval a ako sa k tomu MIRRI/NASES postavilo. Ak tu informaciu niekto ma, nech ju sem napise.

Toto je trošku typická tvoja reakcia bez kontextu. Nehovorím o minulosti a o projektoch vo fáze prípravy, kde sa pripomienkujú zámery. V takých prípadoch ste toho samozrejme spravili veľa a veľa zachránili. Hovorím o aktuálnej situácií. Tu sa bavíme o bežiacich Verejných obstarávaniach v skrátenej podobe formou Dynamického Nákupného Systému, kde je lehota cca 10 dní! Podľa 211 majú lehotu na odpoveď 15 dní. Čiže ti do podpisu zmluvy ani odpovedať nemusia. Ak by tam nebola námietka, tak jednoduché slušné upozornenie v tomto prípade je pase a to už len z matematického pohľadu. Tu môžu byť zmluvy podpísané rádovo v dňoch.

PS: Za 8 dní odkedy je to to zverejnené, tak s nimi ani nepohlo.

Kolegovia, mám úprimnú otázku:

Existuje reálny človek, ktorý by verejne obhájil aktuálny plán NASES-u pred podpisom zmlúv? Ak áno, dokázali by ste sa k tomu verejne postaviť a vysvetliť, prečo je to dobrý nápad?

Anketa: Kto si myslí, že:

A) Toto je rozumný plán, ktorý pomôže digitalizácii verejnej správy na Slovensku

B) Je to chaos, ktorý ohrozí celý program životných situácií

C) Neviem posúdiť / potrebujem viac informácií

Naozaj by som rád počul argumenty “za”, ak existujú. Možno niekto pozná detaily, ktoré nie sú verejné?

2 Likes

Ani ja :slight_smile: Zrusili sa aj obstaravania, ale teda rozumieme si.

Ved ano, kazdy bojuje zbranami, ktore povazuje za efektivne. Cim viac roznych tym lepsie.

Napriklad by ma zaujimalo ako moze bezat obstaravanie na projekt, ktory nebol zjavne na MIRRI schvaleny a nema ziadnu dokumentaciu v MetaIS. Pripomienkovanie projektu ziadne.

Dost mi to pripomina aj minulu vladu, kde sa odrazu zjavil nejaky napad, co mal prekreslit polovicu vesmiru statneho IT a nikto o tom netusil nic.

Inými slovami, súčasné vedenie NASES-u kombinuje to najhoršie z vlád Smeru a OĽANO?

Toto zatial neviem vyhodnotit, kedze reakciu NASES stale cakame. MIRRI uz v odpovediach naznacuje, ze dolezitejsie vyzera byt cerpanie ako cokolvek ine.

1 Like

Len Subjektívne by som povedal, že to tak je len by som pridal ešte HZDS a SNS(Nástenkovú edíciu).

1 Like

Dynamický nákupný systém : Nákup programového vybavenia NASES
Názov zákazky : Nákup licencií produktu IAM pre riadenie identít a prístupov v životných situáciách
Obstarávateľ : Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby
Zverejnenie: 24.09.2025
Lehota na predkladanie ponúk : 06.10.2025 12:00:00
Predpokladaná hodnota zákazky: 17 800 000,00 eur bez DPH

2 Likes

@jsuchal Treba prepisat nazov vlakna na 85+ milionov

2 Likes

Dynamický nákupný systém : Nákup programového vybavenia NASES
Názov zákazky : Výstup pre doručovanie a dlhodobú archiváciu G2G, G2B a G2C – Dokument
Obstarávateľ : Národná agentúra pre sieťové a elektronické služby
Zverejnenie: 24.09.2025
Lehota na predkladanie ponúk : 06.10.2025 12:00:00
Predpokladaná hodnota zákazky: 8 005 166,67 eur bez DPH

1 Like

Tak sa nám to zatiaľ nazbieralo na 93+ miliónov … Nie je to cca nová daň na potraviny? ta mala priniesť cca 90tku, nie?

2 Likes

Už sa to valí.

Objektívne treba uznať, že súčasnému vedeniu NASES sa podarilo dosiahnuť pozoruhodný míľnik v oblasti digitalizácie verejného obstarávania - úspešne digitalizovali proces nástenkového tendra. Tento výsledok prekonal očakávania mnohých odborníkov, ktorí predpokladali, že takáto forma modernizácie administratívnych postupov zostane mimo dosahu našich inštitúcií. Digitálna nástenka v podobe DNS s desaťdňovými lehotami predstavuje inovatívny prístup k urýchleniu procesov, pričom zachováva podstatné prvky tradičného nástenkového systému - obmedzený čas na reakciu a minimálnu transparentnosť.
Napriek tomuto pokroku by však bolo vhodné verifikovať, či na 6. poschodí mrakodrapu nie sú náhodou vystavené ďalšie súťažné podklady v tradičnej papierovej forme. Skúsenosť napovedá, že duálny systém - digitálny pre rýchlosť a papierový pre istotu - môže byť v určitých prípadoch preferovanou metódou práce.

1 Like

Inak toto je uplne fantasticke. Roky rokuce sa tu vymysla, ze ako sa vysekat z vendor locku slovensko.sk, brusia sa plany, vedu sa spory s dodavatelmi. A teraz dojde nejaka partia, buchne po stole a povie “co ste sprosti? ved to sa da poskladat z 10 bezne dostupnych krabiciek, co sa daju kupit na trhu, ktore do seba rovno zapadnu.”

Neviete co robi @ITAS ? Lebo ked tu Slovensko IT nieco napriamo chcelo dodavat za minulej vlady, tak to bol iny ohen na streche.

1 Like

@DusanM máš nazor aj na toto? :wink: