Keď sa uhp pýta ako vypočítali náklady, tak je to vraj niečo čo sa pýtať nemajú.
V dnešných dňoch sa plánuje dokonanie niekoľkých činov a už je úplne zrejmé, že tu mame teda na Slovensku minimálne šesť extrémne statočných(P.L.E.A.S.E.kov - Provide Legal Exculpation And Sign Everything):
-
Katriak - člen dozorná rada
-
Gajdoš - člen dozorná rada
-
Šnapko - Predseda dozorná rada
-
Molnárová - GR
-
Mišík - Poradca
-
Jakubovič - Poradca
Toto sú osoby, ktoré sa vraj zatiaľ podpísali. Otázky sú teda dve:
-
Kto sa k nim pridá?
-
A nie či, ale kedy to vyriešia EP - Európska Prokuratúra a UBOK – Úrad pre Boj s Organizovanou Kriminalitou?
Čo mi je skutočne ľúto, je to, že sú tu aj ľudia, ktorí majú možnosť konať, no nekonajú. Zrejme sú prednejšie veci ako budúcnosť tejto krajiny.
Čo si myslíte? Je to kvôli novým trestným kódexom? Si jednoducho spočítali, že za tie peniaze sa to oplatí? Myslíte, že nerozumejú, že to bude kopec ďalších trestných činov, nielen ekonomických? Faktom je a zostáva, že toto si nedovolil zatiaľ nikto ani JB.
Akurat čítam o ďalšom projekte z ich rezortu a pán minister teda tiež ide All in. Neboja sa veru, riziko minimálne a nedostanú kosti, inak by to nestálo za to.
U Migaľa chcú minúť 105 miliónov. Štúdia je tajná | Aktuality.sk
Zabudol si na dvorných služobníčkov:
Michaela Haťapková - pre peniaze schváli všetko čo treba
Radovan Vargic - z tohto mi je extra na grcanie
Róbert Miško - agent GPT, ktorý pripravuje tú “kvalitnú” dokumentáciu pre všetky utajované projekty
Aktuálne sú veľké tlaky na zamestnancov NASES, aby podpisovali a schvalovali veci, ktoré nechcú. Všetky tie PRK zlodejiny a klasické GT praktiky na štýl objednam kozu, pride vlk. Vyhrážky a tlaky sú v Toweri aj v SPP na dennom poriadku!!! Vo všetkom sa GT ustupuje.
Nehovoriac o trestných oznámeniach, ktoré podal Mr. Gajdoš na základe informácií od Molnárovej za MUPVS, MUKC, PCA, SVM a CAMP. Zamestnanci NASESu aj MIRRI, ktorí robili na tých projektoch budú postupne zrejme predvolávaní na výsluchy na Európsku prokuratúru. A môžu za to poďakovať Jane.
Poučte sa z toho prosím a nedajte sa zmanipulovať, nepodpisujte, neschvaľujte, nedopadne to dobre!!!
Tak vyrokované projekty PRK (priame rokovacie konanie) o ktorych tu píše @Filip_S dokázali s tou skvelou partiou ludi (pravnikov a obstarávačov) vyrokovať takým spôsom, že lehota dodania je 13 týždňov.
Už v čase ukončenia PRK muselo byť všetkým jasné, že to je v rozpore z pohľadu oprávnenosti výdavkov POO (plan obnovy a odolnosti) nevyhovujúce.
Napriek tomu dozorná rada projekty schválila aj keď
- do konca júna (30.06.2026) je to najviac 5 týždňov
- do konca júla (31.07.2026) je to najvic 9 týždňov
v každom prípade je to omnoho menej ako bolo vyrokovaných 13 týždňov. Čiže ani základné počty v tomto amaterizme nesedia.
Zároveň by ma zaujímalo, ktorý dodávateľ dokáže v dnešných časoch doddať HW v takejto rekordne krátkej lehote. To musí mať niekto na sklade odložené a pripravené hneď vedľa vozidiel RZP zo záchrankového tendra.
Zjavne dozorná rada na čele s novým predsedom dozornej rady pánom Šnapkom z Námestova(Jeho CV prekoná aj stredoškolák), vie čo robí a kvoli čomu tam bol ako predseda dosadený. Osoba ktorá doteraz nemá absolútne žiadne skúsenosti ani podľa svojej webovej stránky (https://www.lsop.sk/) dokázala podpísať to čo nechcel nikto iný.
To by však predseda dozornej rady nemohol otvorene hovoriť o tom kto ho nominoval a kto ho inštruuje, kto a dáva mu úlohy. Čo je skutočne prekvapivé, že doverujú Šnapkovi, že nebude spievať. Chalan, učitel-filozof-teolog (tomu sa povie požehnanie), z Námestova má pravé povesť takú, že nepovie len čo nevie..
Toto bude fakt diskotéka pre OČTK.
Príbeh pokračuje, a bude zaujímavé sledovať odvahu p. GR Molnárovej či toto požehnanie prijme.
hahahaha … no ten ktorý ich už ma dovezné (a dávno objednané) v európskom sklade … VO je len nutný obťažujúci paperwork …
Smutné je, že osoby, ktoré podpisujú, sú len časť problému a vlastne to aj píšeš. Celé ministerstvo by bolo treba zrušiť, pretože ľudia, čo tam sedia aj po mesiacoch alebo skôr rokoch úradovania „odborníkov“, sú poznačení a rezignovali. Väčšina ľudí, čo tam sedí, každý deň o trochu viac ohne chrbát, až sa plazia. Mantra, ktorá sa tam používa, je buď „keby som odišiel, tak by prišiel na moje miesto niekto horší“, alebo „sedím tu, lebo aspoň niečo dobré viem spraviť, aj keď málo“.
Menšia skupina ľudí, ktorá má nejakú sebareflexiu, vie, že tam sedia len preto, lebo je to verejná správa, kde je stabilná pozícia a istý plat (a po rokoch v štátnej správe alebo dekádach sa nezamestnajú inde). Referentov ešte vieme nejako ospravedlniť, ale aj ten referent je generálny štátny radca, ktorý má nejakú morálnu povinnosť robiť strážneho psa za svoju agendu/oblasť. Tie pozície nie sú „asistentka predaja“, ale odborné pozície.
Čo sa však ospravedlniť nedá, sú vedúce pozície, ktoré majú oveľa viac informácií a hrajú mentálnu gymnastiku, ako sa vyviňovať z toho, čo sa deje, a zostať tam sedieť. Dosť z nich si užíva voľný čas (aj keď povedia, koľko majú práce) a pozývanie dodávateľov na obed/večeru/event, občas nejaké víno počas sviatkov a darčekové koše. Štátna správa má veľa výhod, ako si robiť PR a mastiť si ego, ak ste náhodou aj projektový manažér, vedúci alebo biznis vlastník niečoho.
Veď keď dostanete nejaké zadanie, hodíte to na dodávateľa, ten sa poteší a odmení sa obedom, zoberiete výstup, podpíšete a splnili ste si úlohu. Priestor na nejaké zamýšľanie tam nehľadajte, lebo načo, kto by to tam ocenil, však. Podľa mňa sa spoliehajú, že sa nič nestane, že to proste prejde. Veď prečo by neprešlo, za koľko porušení vyhlášok je niečo iné ako pokuta?
Čo sa dalo interne porušiť, sa porušilo, zadá sa len nutné minimum a keď príde kritika, tak to po donútení stiahnu a skúsia inak, veď sa vedia poučiť. Nakúpil sa HW 3x už na to isté? Nevadí, veď si to nikto nepamätá. Veď aj tá PCA bola nakúpená pochybne, dodnes podľa výročnej správy úplne nefunguje a o chvíľu bude aj tak vyradená. Ďalší HW, čo sa nakúpil, nás zachráni, ale prečo nedokúpiť ešte niečo ďalšie?
Plán obnovy a projekty tak, ako boli nastavené, sa nestíhali aj tak, veď upravíme plán obnovy tak, aby sme to splnili a dostali tie peniaze. Čo si budeme klamať, keď sa pozrieme na fungovanie a históriu toho, čo sa dodalo, tak je to jedna veľká katastrofa a jediné riešenie je naozaj zrušiť ministerstvo a nabrať úplne iných ľudí. O nič by sme počas toho prechodu neprišli, ešte by sme ušetrili.
Neodbornost nasho IT panstva ma neskutocne udivuje, ako si ma clovek co sa rozumie problematike vysvetlit tie zvasty nie len koalicie ale aj opozicie…tu nas naozaj necaka ziadna dobra a svetla buducnost.
Teraz neobhajujem koaliciu ale opozicia je v tom istom odbornom a intelektualnom suterene a bahne pokial ide o IT.
Najprv otazka HW:
- Myslim a opravte ma ak sa mylim, ze za vlady Remisovej co je sucasna opozicia sa kupil HW do NASES PCA (Vyrocna sprava NASES). Stalo to viac ako par milionov EUR ved sa to da dohladat.
- Vyrocna sprava 2022:
- “V neposlednom rade zvýšila spracovateľské kapacity, flexibilitu a
bezpečnosť inštaláciou technologického prostredia Oracle PCA (z angl. Private
cloud appliance) v novom dátovom centre SPP a v dátovom centre Kopčianska
pre nové projekty vrátane projektov Slovensko v mobile, Modernizácia
Ústredného portálu verejnej správy, Služba sprístupňovania a zdieľania
doručovaných rozhodnutí. Ďalej sa spustila analýza a testovanie migračných
scenárov existujúcich jednotlivých častí ústredného portálu zo starej
infraštruktúry v dátovom centre Úradu vlády SR a v dátovom centre Perpetus
do novej infraštruktúry.”
- “V neposlednom rade zvýšila spracovateľské kapacity, flexibilitu a
- Vyrocna sprava 2024:
- “V rámci projektu mÚPVS a SvK 3.0 sme na základe požiadaviek infraštruktúrnych
prerekvizít a v spolupráci s dodávateľom odladili a zastabilizovali novú infraštruktúru
komunitného cloudu Private cloud appliance (PCA) na platforme Oracle v dátových
centrách dátové centrum SPP a dátové centrum datacube. Nasadili sme posledný
„upgrade release“ v PCA za účelom dosiahnutia plných funkcionalít na základe
požiadaviek a vlastnosti PCA infraštruktúrnych požiadaviek pre projekt a prevádzku.
S príchodom nových funkcionalít v PCA sme docielili možnosť vytrvať Oracle
Kuberetes Environment (OKE) z dôvodu funkčných požiadaviek infraštruktúrnych
požiadaviek pre projekt SvK 3.0.“
- “V rámci projektu mÚPVS a SvK 3.0 sme na základe požiadaviek infraštruktúrnych
- Vyrocna sprava 2025:
- Projekt počíta aj s postupným nahradením existujúcich platforiem ÚPVS, PCA a Hyperfex, s migráciou a modernizáciou aplikácií do nového virtualizačného prostredia KaVP a so smerovaním k modernej, fexibilnej a bezpečnej štátnej IT infraštruktúre v priebehu 1. štvrťroka 2026.
- Takze tento pocin odbornikov z IT co su momentalne v opozicii vyzera aspon zo sprav vyssie tak, ze to zhltlo kopec milionov nie len za nakup ale aj snahu to spojazdnit, kopec MD externistov a internistov co by sa tiez mozno splhalo k milionu/milionom a vysledok je, ze bez toho aby sa to poriadne zacalo pouzivat NASES planuje nahradenie novou platformou za kopec milionov KaVP, tlieskam
- Preco vobec HW hotove krabicove riesenie od nakupu a instalacie nevedeli spojazdnit takmer 3r? Ak tam vobec nieco niekedy bezalo, ten kubernetes co sa tam podarilo po 2r nainstalovat mala byt predsa out of the box nativna funkcionalita PCA….nieco tu smrdi.
- Vyrocna sprava 2022:
- Teraz otazka preco by niekto nakupoval z bazosu alebo ebay HW ked len teraz islo na HW par milionov, pre nase odborne a intelektualne zdatne panstvo z IT to viem vysvetlit celkom jednoducho, jedna vec je kupit HW, navozit to do miesnosti a zapnut do siete…druha vec je zmigrovat stare nepodporovane aplikacie ktore bezia na starom nepodporovanom systeme do noveho prostredia ktore ma uplne ine verzie vsetkeho a poriadne neviete ani ako ten vas SW funguje, takeho prehodenie lusknutim prsta by znamenalo, ze vam tam nieco nebude fungovat alebo sa vam to proste zacne rozpadat a to si nemozete dovolit, preto treba situaciu sanovat tak, ze musite niekde zohnat HW co sa uz oficialne nikde nepredava (Ako na alze ked si chcete kupit ale najdete tam, ze tento tovar je uz nedostupny) takze musite ist na bazos a kupit nieco pouzite lebo len tam je to uz pravdepodobne dostupne.
Taketo tvrdenia opozicie naozaj nedavaju nadej nejakej nadchadzajucej odbornosti, naviac druhe video k dohodarom a konzultantom….opat nie je ziadne tajomstvo, ze aj interne je dost ludi co ma x dohod na x ovm/ministerstvach co by ak sa clovek zamysli malo byt v rozpore s ich hlavnou naplnou prace, ako doktor ked ma TPP alebo Full time ekvivalent a ma este sukromnu ambulanciu a potom odchadza z prace skor aby isiel robit do svojej sukromnej alebo spava pocas TPP…
Konzultanti su dalsia pliaga, kolko ma ministerstvo zamestnancov a nie len za vladnutia terajsej koalicie, kolko firiem ma chapadla na x ministerstiev/ovm? Preco drvivu vacsinu prace robia prave konzultantske spolocnosti/ludia a interny ludia velakrat ani nevedia o nicom z toho? Naco potom mame zamestnancov? Nedava sa dohoda alebo nezazmluvnuje sa konzultacka len taka ktora plni to co sa chce bez ohladu na to ci je to vyhodne pre nas ako obcanov a stat? Odpovede viete..
Toto by som povedal, ze nie je ani rovnake poschodie, ale ani rovnaky vesmir.
No toto podla mna vedia uplne vsetci a repasovany hw sa predsa nakupoval presne pre toto. Druha vec je to, ze tu mame napr. plany na novy eDesk, vselijake alternativne riesenia IAMu (pre integracie), ktore by mohli odlahcit povodny hw a tak by mozno ani nebolo treba nakupovat nejaky hw z tretej ruky.
Co sa tyka PCA - tak toto bola z mojho pohladu pankacska akcia vedenia NASES za cias Remisovej, kde zadanie bolo “chceme tam vediet premigrovat sucasne komponenty upvs” a viem, ze kvoli tomu sa velmi dlho hladalo riesenie, ktore by to dokazalo. A neskor sa ukazalo, ze nejaky fajnovy upgrade tej Oracloviny cely tento plan pokazil. Toto je jeden z viacerych smutnych pribehov NASES aj za cias Remisovej.
Posielame zase list premierovi
Dnes išli na Dozornú radu NASES, ktorú tvoria výlučne páni z MIRRI, tieto PRK zmluvy:
- GlobalTel: 66 mil € plus zabetónovanie prevádzky na 4 roky za 23 mil €.
- Silentel: 35 mil € za Smart Slovensko, áno je to firma, ktorá je v strate a štát jej bez súťaže ide zadať takúto zákazku.
Tak nech sa netvária na MIRRI, že oni nič. Šalitroš veľmi dobre vedel prečo sa dal z Dozornej rady odvolať.
Kľudne si tie zmluvy vypýtajte.
Silentel má na webe kontakt na ardaco.
To je nejaká firma, čo predsa robí nejakú enterprise messaging aplikáciu. Čo to má s sk egovom?
Ty vole tak toto je ina slayada.
- Za dva moduly zaplatime pomaly tolko ako za cele slovensko.sk.
- 26 milionovy kontrakt dostane nejaka firma priamym zadanim a ma obrat 250k a v crz naposledy robila so statom v roku 2013-2014.
- 66 mega za G2G ruru a IAM je tiez pecka a SLA na 4 roky - tak to sice budeme mat zdrojaky, ale mozeme si ich 4 roky tocit na prste.