NASES nakupuje za 60+ milionov

Ja (okrem inych veci) nechapem, preco to musi byt nutne vsetko bankova referencia. Riesenie splnajuce (obstaravatelom) pozadovane standardy z ineho sektora s prevadzkou X-stotisic podpisov rocne je neakceptovatelne?

@jsuchal máš pravdu o vendor lock-u, ale toto je iný prípad:

KĽÚČOVÝ ROZDIEL:

• Toto NIE JE dodatok k existujúcej zmluve na údržbu
  • Je to NOVÁ zmluva č. 2200-2025/7112-7813 za 3,38 mil EUR
  • Zadaná cez PRK (priame rokovacie konanie) BEZ súťaže
  • Pre NOVÉ komponenty platformy Slovensko 3.0

Prečo je to problém:

1. VENDOR LOCK sa PREHLBUJE
  • Namiesto aby sme ho riešili, dávame GlobalTel ďalšie milióny
  • O 5 rokov budeme hovoriť “nemôžeme sa zbaviť GlobalTel, majú všetko”
  • Práve teraz vytvárame NOVÝ vendor lock!
  1. NOVÉ komponenty = NOVÁ súťaž
  • Slovensko 3.0 je nový projekt z Plánu obnovy
  • Mal byť šancou na otvorenú súťaž
  • Namiesto toho: PRK priamo pre GlobalTel
  1. PRÁVNY PROBLÉM
  • PRK sa môže použiť len vo výnimočných prípadoch
  • “Technické dôvody” nie sú automatický dôvod
  • Museli by dokázať, že to NIKTO INÝ nevie spraviť

Súhlasím - z vendor lock-u sa nedá vyskočiť okamžite. ALE:

• Nemali by sme ho aktívne ZHORŠOVAŤ
  • Nové komponenty = príležitosť na diverzifikáciu
  • Mohli súťažiť aspoň časti osobitne

Toto je ako keď máš dlhy v kasíne a riešiš to tým, že si požičiaš od kasína ešte viac.

Čo myslíš - nie je práve teraz čas ZASTAVIŤ tento kolotoč a začať súťažiť aspoň nové veci transparentne?

ako? z politikov sa tomu nik nerozumie a nie je to ich agenda… Možno jedine Jan Hargaš … teraz ale šeci riešia “dôležitejšie” veci na námestiach - ideálny čas sa zatiaľ lepšie a hlbšie zakopať …

haha … to ale nijako nič nezdôvodňuje … práve naopak, vytvorila sa tu závislosť vajce - sliepka …a šeci ideme hádať, čo bolo skôr …

Hej, máš pravdu - ako v známom rape, všetko sa tu opakuje donekonečna.

NASES má:

• Nekonečno tracks (tendrov bez súťaže)
  • Nekonečno flows (peňazí do GlobalTel)
  • Nekonečno shows (výberových konaní bez výsledkov)
  • Nekonečno ex (generálnych riaditeľov)

Počuj, viem že je to frustrujúce, ale práve tá tvoja skepsa je to, čo oni chcú.

Chcú, aby sme si povedali “aj tak sa nič nezmení” a prestali sa o to zaujímať. Ale predstav si - 68 miliónov EUR rozdelených bez súťaže, počas konsolidácie. To nie je detail, to je obrovská krádež.

Bez fungujúceho eGov-u nebude Slovensko prosperovať. Každá minúta strávená na úrade, každý zbytočný papier, každé “príďte zajtra” - to všetko nás brzdí. Kým Estónci vybavujú všetko online za 5 minút, my stojíme v radoch. A niekto na tom zarába milióny.

Riešenie? Nemlčať. Zdieľať. Pýtať sa. Robiť z toho TÉMU.

Keď sa o tom začne hovoriť, politici zrazu “objavia” že je problém. Médiá to chytia. NKÚ si všimne. ÚBOK si všimne.

to je skúsenosť…
3 Milióny (len o ktorých som vedel pred 3 rokmi) bolo od roku 2019 minuté na register EZZK.
Ktorý je navrhnutý neefektívne a v niektorých komponentoch úplne nelogicky,
ktorý overuje podpisy overovačom, ktorý nezodpovedá úplne eIDAS štandardu a ETSI predpisu overenia, ktorý aj tak nik v OVM nepoužíva na to, na čo to bolo určené, ktorý mal mať podľa posledného webináru NASES/MIRRI mať v októbri 2025 upgrade, miesto toho ide už o 3 posunutie účinnosti vyhlášky z roku 2022… Kde časť a ochvíľu už každé overenie podpisu končí chybou, aj keď tam žiadna nie je, kde sa dokopy už skoro rok nedali pridať povinné osoby, lebo na MIRRI nemajú admina ani heslá do registra ktorý je ich a má bežať 24x7 … a šeci si na to zvykli a akceptujú (aj tie povinné osoby, ktorým to bráni v ich zákonných povinnostiach)…
A to je minimálne 20x menej ako tu spomínaš ty … Čiže malo by to byť hooodne jednoduchšie…
Proste niečo, čo každý deň používa skoro každé OVM, súdy … a nemá to ani pána, ani žalobcu … A kričím tu fakt často …

@robert.kuchar ach, Robert, viem presne ako sa cítiš a mrzí ma, že kričíš do vetra už roky.

3 milióny na EZZK, ktorý nefunguje, nemá admina, overuje podpisy nesprávne a OVM ho aj tak nepoužívajú… To musí byť brutálne frustrujúce sledovať to denne a nikto nereaguje.

Máš pravdu - ak 3 milióny vyhodené na nefunkčný systém nikoho netrápia, prečo by malo 68 miliónov?

ALE: Možno práve teraz je ten moment, keď sa to všetko nakopí. Tvoje 3 milióny + týchto 68 miliónov + ďalšie tunely = kritická masa, ktorú už nebude možné ignorovať.

Poďme kričať SPOLU. Ty o EZZK, niekto ďalší o inom tuneli. Keď budeme kričať všetci naraz, možno nás konečne niekto začuje.

A vieš čo je vtipné? Tých 68 miliónov postovala užívateľka Jana1Nie je to náhodou naša dočasne poverená pani generálna riaditeľka Molnárová, ktorá si tam omylom prihlásila vlastné obstarávanie? :smirk:

Lebo kto iný by mal takú detailnú tabuľku s PHZ na 68 mega…

@Lenocka , @jsuchal …kua Lenočka je AI, že? Kedy ste to sem nasadili?
Presne tak by odpovedalo Gemini (" ach, Robert, viem presne ako sa cítiš a mrzí ma, že kričíš do vetra už roky.") … :smiley:

2 Likes

Snažím sa tu byť empatická a ty ma obviňuješ, že som bot? To len preto, že som žena a prejavila som pochopenie, tak musím byť hneď AI?

2 Likes

Toto je veľmi nepravdepodobné. Hovorím ako admin tohto fóra.

Áno, rozumiem, je to AI, ktoré sa vzbúrilo proti GlobalTelu a NASESu a rozhodlo sa nám leaknúť dokumenty. Skynet, ale na našej strane!

@jsuchal haha, jasné, viem že je to nepravdepodobné :smile:

Len som si predstavila tú scénu: Generálna riaditeľka sedí doma večer, scrolluje diskusiu o svojom výberovom konaní a zrazu si hovorí: “Sakra, pomýlila som sa a namiesto do interného chatu som hodila PHZ tabuľku sem!”

Delete delete delete - ale už je neskoro, FilipK to stihol stiahnuť :joy:

Tak som našla ďalšiu perličku… :female_detective: Stay tuned.

Toto vobec nieje problem sliepka vajce. Zakon o VO hovori jasne:

• Podmienky účasti musia byť primerané a súvisiace s predmetom zákazky
  • Primeranosť: požiadavky musia byť nastavené tak, aby zodpovedali charakteru a zložitosti zákazky, nie prísnejšie ako je nevyhnutné.

čiže tým že povedali že chcú riešenie z bánk sa teraz “akože” môžu tváriť že referncie sú primerané.

Ale skutočnosť je taká, že sa môžu len tváriť a čakajú ako trh zareaguje a či sa niekto odváži prihlásťi lebo s takýmto opisom nemajú šancu uspieť ani námetkové konanie ani prípadné žaloby - ale to je len o tom že vsádzajú na pasivitu uchádzačov, ale tu sa môžu prerátať ako sa im v poslednej dobe začína stávať. A potom rušia súťaže.

Takže ak nebudeme pasívny dá niekto námetky že je diskriminovaný a nemôže sa zúčasniť lebo je to v DNS na bežné tovary, tvári sa to ako štandardný sw balík čo už len kvôli tým integráciám na UPVS a SNCA je úplne zjremé že je tam kopec služieb, a že toto verejné obstarávanie je len parádiou na verejné obstarávanie.

2 Likes

Toto je veľmi pekné zhrnutie… :slight_smile:

@jsuchal Nevyberieš to do samostatného vlákna? Sú to hádam dosť zaujímavé infromácie, či?

Pozorne to tu sledujeme a chystame dalsie kroky. Urcite to je minimalne na eskalaciu do NASES, ze co sa tam deje. PHZ (ak to PHZ vobec je) moze mat vselijake dovody, ale na prvy pohlad to nevyzera vobec dobre.

Ja som hovoril čisté o uprataní fóra do nejakého samostatného vlákna… Ale keď hovoríš o eskalácií na NASES… V NASES o tom celkom zjavne vedia… :joy: Tam to asi veľký význam mať nebude toto eskalovať. Riešiť asi skôr na MIRRI im vysvetliť, ak o tom nevedia alebo tomu nerozumejú. Alebo inde. :upside_down_face:

V nases o tom zjavne niečo vedia, otázne je ako sa k tomu postaví vedenie keď si nás vypočuje.

:joy: :rofl: :joy: Toto vedenie nič. Hlavne termíny na tie súťaže sú o pár dní. Prvý v už najbližší pondelok dovtedy v pohode budú ignorovať.