viete, toto naozaj už vyzerá ako kocúrkovo… Presne toto sa dalo čakať a presne toto sa deje vždy na konci nejakého obdobia (bolo to za OPIS, bolo to za OPII a je to aj za plánu obnovy…)
Kam to smerujeme prosím? z vecnej roviny, ktorú viacerí z nás sa snažia tu na platforme s.d udržať sa dostáva táto diskusia do čistej politiky a potom to vyzerá tak, ako ked kričí zlodej, chyťte zlodeja.
verím, že v štátnom IT je stále veľa slušných ľudí, aj rozumných ľudí. Ale obskúrne postavičky nazvané politici, nerozumejúci IT takto prznia všetko len preto, že môžu (a je jedno či je to terajší minister alebo minulý, terajší nejaký šéf alebo iný… a politici žiaľ sedia nielen na pozíciach ministrov, ale čo je horšie, žiaľ dosadzované postavičky politických nominantov sú už aj na oveľa nižších pozíciách…
k ľudom, ktorí odišli: výsledky ukazujú čo sa im podarilo a čo nie
- Koľko úspešných projektov na MIRRI sa za posledných 5 rokov plánu obnovy ukončilo?
- ako sa dostali / boli menovaní ľudia do svojich pozícií a ako s nimi boli spokojní realizátori projektov z plánu obnovy (ako ich riadili, ako im robili podporu?
- prečo by malo slovensko.sk padnúť? Dojná kravička sa predsa nikdy nenecháva umrieť.
- Aké sú reálne pohnútky na to, čo sa teraz deje za tých 150M? ked som si pozrel príspevky v tomto topicu, tak mi otvára tieto otázky:
- minúť prachy, ved sú voľné a na iné veci ich MIRRI nevie použiť?
- vymeniť jediného zlého dodávateľa cudzieho za iného jediného dobrého dodávateľa - našeho?
- blížia sa voľby a nová strana potrebuje sponzorov?
- padlo niečo v slovensko.sk, čo je potrebné teraz hneď urobiť? lebo Plán obnovy má už len pol roka, teda za pol roka by sa musel taký zložitý systém ako je slovensko.sk dodať (alebo aj kľúčová časť) a aj premigrovať staré veci (dáta, používateľov…). to fakt sa dá stihnúť, ak za 4,5 roka sa nestihli iné jednoduchšie veci?
- v decembri je vždy tuším žiadosť o platbu voči komisii za plán obnovy, teda sa musí ukázať čo reálne sa urobilo. podľa zápisov z RV platformy už malo byť hotové toto všetko, kde to prosím je?
zrejme problémom boli zamestnanci MIRRI už predtým, ako plánovali odísť. ak zabezpečovali realizáciu plánu obnovy na MIRRI za posledných 5 rokov, tak majú tiež svoje maslo na hlave za stav, aký dnes je. a v tom ich liste som také niečo, že priznať si svoj podiel na súčasnom stave, nenašiel. samozrejme odchod kľúčových ľudí pred koncom plánu obnovy určite bude problém, o tom niet pochýb, hlavne ak neprebehne reálne odovzdanie dokumentácie a hlavne know how
Plán obnovy je pôžička - pre informáciu, v novom programovom období sa plánuje len na splátky za plán obnovy cca 200Mld.Euro za 5 rokov 2028 - 2034
Pre informáciu o celkovom objeme peňazí na MIRRI: Financovanie a náklady komponentu Digitálne Slovensko (PDF, 228.62 KB)
Pekne prispevky a aj ja sa priklanam k zachovaniu vecnej roviny a suhlasim.
Realita nech si ju tu ludia vytvoria akukolvek je, ze informatizacia na slovensku nefunguje od pociatku a terajsie aktivity su len pokracovanie toho co tu bolo aj za inej vlady.
Uspesne projekty ministerstva sa daju napocitat na jednej ruke a aj ked sa radi ludia vyhovaraju na vedenie minister/ST/GR tak smutna realita je, ze vacsina ludi by sa v sukromnom sektore neuzivila. Ktokolvek kto ma skusenosti z prace inej ako v statnej sprave vam vie narozpravat kopec pribehov o projektovom riadeni, manazmente ci odbornosti ludi co pracuju na projektoch za miliony.
Takze ano to co sa deje teraz je nevidane ale to co sa dialo do teraz bolo nevidane tiez a nikto nemoze povedat, ze nevedel o stave v akom to je rok ci dva dozadu, ludom co teraz odisli mozno aj prislo vhod, ze odisli pred odpoctovanim projektov.
Súhlasím s vecnou rovinou, nesúhlasím so zatváraním očí.. Tu sa rušia existujúce aspoň ako tak realizovateľné projekty a nahrádzajú sa nerealizovateľnými predraženým chaosom. Bohužiaľ vecná rovina zlyhala a nikto z rezortu reálne nikde nekomunikuje. My si tu vecne môžeme povedať čo je zlé a čo treba robiť no kroky robia politici a tých aj tu v tomto priestore treba sledovať a vyžadovať aby pracovali, tak ako zákon káže. História čo bolo OPIS a čo zle spravili oni predtým nám teraz veľmi nepomôže. Mňa trápi to čo je teraz a kam to smeruje a momentálne to smeruje dozadu a nie dopredu.
úspešnosť sa ale meria voči cieľom, ktoré mohol niekto nastaviť bez znalosti komplexity a toho k čomu sa architekti nevedeli dostať, lebo to buď neexistuje, alebo si tam nikoho dodávatelia nepustia.
Ja si len predstavím, aké koplexné know how, ktoré zbierali roky musia tí ľudia v hlavách mať …a toto keď pustíš, tak musíš robiť len to čo vidíme, stavať všetko úplne nanovo…
Aj z mojej osobnej skúsenosti z MIRRI môžem povedať, či už odbornosťou ale aj prístupom k práci je na ministerstve +/- normálne rozdelenie. Neodlišuje sa veľmi bežným firmám v komercii a gro ľudí prišlo alebo odchádza práve do komercie.
Plne súhlasím s uhlom pohľadu, ktorý otvoril Robert. Know how zbierali niekoľko rokov (narozdiel od politických nominantov, ktorí sa posledné roky menia tak rýchlo, že si ani nestihneš zapamätať meno.
Akonáhle príde nový človek a nechce začať úplne odznova, tak strávi obrovské množstvo času detektívnym pátraním v podkladoch, starých zápisoch, mailoch (ak sa k nim dostane), milión rôznych dokumentov atď. pokiaľ si spraví high-level obraz. A do toho špecifiká štátnej správy - zákony, vyhlášky, metodické úsmernenia, interné procesy atď., ktoré na ľudí padajú zo všetkých stán. Zamestnanci potom rekurzívne zisťujú, čo vlastne od nich niekto očakáva.
Sám som si to zažil v situácii, kedy som mal prebrať agendu po tíme, ktorý už neexistoval a pomaly každý týždeň niekto prišiel s rozšírením agendy, lebo niekto vo vyhláške z 2021 napísal, že to bude robiť ministerstvo.
A teraz sa tu môžeme odborne baviť. Podme sa tu vecne a odborne porozprávať o aktuálnych tvrdeniach MIRRI. Toto sú prosím pekne odborné vyjadrenia štátneho tajomníka na MIRRI:
Citujem: “Mi tuna nedodávame hotové riešenia, Vy na Slovensku si vždicky vymyslíte projekt, ktorý my máme dajme tomu za Milión EVRO a a urobíte ho za 10 miliónov nejakou, ktorá ešte včera nič nerobila na Slovensku a snažia sa to tam nejako naprogramovať a sem tam to vydá a sem tam nie.“ … “a keď sme sa bavili s týmito Veľkými nadnárodnými spoločnosťami, oni vraveli mi Vám to aj zadarmo dáme, lebo mi si šplhneme hore na centrále v Amerike alebo Holandsku alebo kdekoľvek, že sme konečne po 25 rokoch obsadili poslednú krajinu z vyspelého sveta”
Odporúčam 211, kde sa spýtame:
-
Podľa vyjadrení pána Šalitorša boli realizované stretnutia. Kde, Kedy s kým? Existuje zápis zo stretnutí?
-
Ktoré spoločnosti ponúkli riešenia zadarmo a aké?
-
Poskytnuté riešenia zadarmo sú zadarmo aj s podporou?
Som mierne zmateny, tak rozpravat sa s dodavatelmi je ok alebo nie ok? S nami sa rozpravat nechcu lebo sme vraj dodavatel.
Tak podľa pán ŠT MIRRI SR p. Šalitroša:
- podľa nich ako odborníkov na VO:
“…DNS je najtransparentnejší systém verejného obstarávania”
Hlavne teda na služby a diela, ktoré teda rozhodne nie sú bežne dostupným tovarom.
"…všetci tí ostatní tvrdia že najlepším a najtransparentnejším postupom je PRK tak prečo nie…“
- podľa nich ako odborníkov na Zákonník práce:
“...si odchádzajúci zamestnanci vyjednali päť ciferné odmeny pri podpise dohody o ukončení práce…”
Tak bola to výpoveď zo strany zamestnancov (tu nie je nárok na odstupné)?
Alebo boli teda vyzvaný aby podpísali dohody o ukončení za podmienok že dostanú niekoľko mesačné odstupné resp odmenu?
Tak dali teda výpoveď alebo bol na nich vyvíjaný nátlak ?
Lebo tie odpovede nesedia, a normálne to smrdí podnetom na inšpektorát práce.
- podľa nich ako odborníkov na IT
“…najlepšou cestou je kupovať hotové riešenia, preto aj to čo chcú obstarať sú naprogramované veci ktoré už niekde fungujú v zahraničí a vedia byť okamžite nasadené…”
- podľa nich ako odborníkov na IT biznis
“...tie firmičky malé také lokálne garážové, dávajú námietky všade, ktoré by radi dostali niekoľko miliónov aby sa mohli učiť programovať…”
tak neviem ITAS tu namietal jednotlivé postupy VO, a nemyslím že v ITASE sú len malé garážové firmy
“..treba sa prestať hrať s tými lokálnymi hračkami a prestanme vymýšľať lokálne kolesá, a poďme zobrať to najlepšie koleso zo zahraničia a poďme to tu inštalovať…”
“…stoji to 10krat menej ako akékoľvek riešenia ktoré tu vymýšľali pred nami…”
“...z tých floppy diskiet ktoré diváci pod 30 rokov nezažili také tie veľké diskety tri a polky ktoré sa dali ohnúť (btw boli to 5.25) - tak keď z tohto HW sa budeme vedieť dostať do niečoho moderného tak to bude enormný úspech a možno ten systém nebude tak často padať ako dnes…”
“...časť HW je z doby keď ani iPhone nebol...”
"...keď sa mi podarí od Estóncov odkúpiť cele egovrnment riešenie, za niekoľko par miliónov a je šanca že niektorá zo severských krajín nám to dá aj zadarmo, a že by sme platili len za integráciu dát, a keď sa mi to podarí vybaviť nikto to nebude chcieť lebo tie čierne diery by skončili a zrazu by sa nič nemuselo programovať...“
Bože ľudia dobrí chceli ste odbočiť od politickej debaty k vecnej ale to sa nedá - toto pripomína úroveň splnomocnenca na prešetrenie pandémie - nabudúce nám už bude ukazovať obrázky architektúry G2G, CAMP a MUK-P, a nikomu nepovie čo je na obrázku.
![]()
Pozn.: Nie sú to úplne citácie ale skôr detailné parafrázy
Toto si pamatam. Vy si to nepamatate? Akoze ja som za! Chcem to vidiet ![]()
https://arcticstartup.com/estonian-country-as-a-service-due-soon-but-not-on-april-1/
FYI: Ziadali sme znalecke posudky a podla ocakavania nam tento neposlali, lebo je tajny, ale tak ono casom dovody na utajenie pominu a urcite sa k nemu vratime.
Medzicasom tu mame aspon objednavku na 19900,- eur podpisanu 31.10. a vypracovane a zaslane na akceptaciu 7.11, podpisany nasesom 11.11.
1ks Vypracovanie znaleckého posudku k posúdeniu stavu IS - Ústredný portál verejnej správy z pohľadu prevádzkyschopnosti
REV_DF 105100729 JUDr.Ing.E.Jenčo_Redigované (1).pdf (825.2 KB)
20._1000123251_OBJ_JUDr. Ing. Eduard Jenčo_znalecký posudok_Redigované.pdf (9.5 KB)
Zamakal!
Čo musí byť tajné na tom kto objednávku vystavil a kto je kontaktná osoba zo strany NASES?
Ak by bola objednávka na 20 001€ musel by byť použitý iný postup?
Niekto z Gruzínska dostane prístup k utajovaným veciam aké slabiny má dôležitý štátny IS na stupeň utajenia vyhradené?
Veď ani len obyčajný eshop by bolo komplikované si dať skontrolovať z Gruzínska mimo EÚ vzhľadom na GDPR, keď sú tam osobné údaje zákazníkov.
To je slovenský znalec, len má trvalý pobyt inde. Tu by som problém nevidel. Digitálny nomád asi.
Nesuhlasim a skusim to konfrontovat sadou otazok:
- Know how ktore zbierali niekolko rokov (zakon/proces/metodika/specivika v statnej sprave) - nakolko je to rozdelenie dolezite vs vecna rovina a odbornost? Ked sa pozrieme na vysledok projektov MIRRI tak to hovori samo za seba a to know how ktore odislo alebo odchadza samo o sebe nema ziadny vystup, vediet to ako sa daju reportovat projekty voci EU aby poslali peniaze je iny vysledok ako to co ocakavame ako verejnost a to je fungujuce IT (Teda odbornost ktora technicky aj procesne tlaci k pouzitelnemu cielu)
- Ak sa to odbornostou ani pristupom neodlisuje voci komercii tak kde su vysledky? Bezna firma dokaze vyprodukovat produkt za zlomok ceny a casu na uplne inej urovni ako ministerstvo, kde je teda problem?
- Odovzdavanie agiend/projektov tak vyzera pretoze neexistuje kultura dokumentovania procesov/postupov/prace/riadenia a rozhodnutia sa robia vo vacsine pripadov od stola, zrusime nieco a berte si to aj ked nevieme co, ak by existovala ta odbornost a pristup ako v komercii tak tato zodpovedna baza ludi by si aspon pre svoj vlastny klud dokumentovala a bolo by co odovzdavat.
Proste to nefunguje a nikdy zatial nefungovalo, uroven statneho IT a komercie je na uplne inej urovni takze pohlad, ze sa to neodlisuje je zvlastny.
Ale spat k vecnej rovine, to co plati od zaciatku je, ze vyhlasenim akejkolvek sutaze bez dodrzania procesov, vyhlasok, metodik je v rozpore a teda vieme kde stale stojime.
Cele diskusie teraz okolo v mediach stoja na tomto zaklade a len sa hlada cesta ako to spravit bez dodrzania postupov, verejnost zatlaci naspat a skusia nieco ine alebo iny postup.
Obcas si hovorim, ci by nebolo lepsie nediskutovat, nechat ich dokonat co konaju a potom dat hromadne oznamenia, tak by to malo aspon nejaky zaklad.
hehehe … zabúda sa že náklady na integráciu bývajú niekde na úrovni 70% celkových projektových nákladov a to vtedy, keď nie sú komplikácie. To je údaj asi z pred 10 rokov, tak nedám za neho hlavu na klát ![]()
Ale ja som zažil keď sme slovenský monitorovací systém na čerpanie eurofondov ponúkali do 5 krajín, ktoré aj o to mali záujem … Lebo vlastne sme ho mali najkomplexnejší, dokonca komplexnejší ako rakúšania … Avšak keď sa prikročilo k detailom a zistilo sa koľko rozdielov v implementácii v jednotlivých krajinách je, ako inak sú riadené (a chcú byť riadené) toky dát medzi monotorovacím systémom eu fondov, štátym rozpočtom a štátnou pokladňou, tak ani jeden pokus nevyšiel pre prílišne odlišnosti. Ani v ČR, ani v Poľsku, ani v Bulharsku, ani Rumunsku, ani v Slovinsku to jednoduho nešlo za rozumné náklady a čas zapojiť do ich ekosystému….
…. a preto to prirovnanie s Covidovým splnomocnencom sedí jak riť na šerbeľ.
Keby sa chcel niekto rypat v posudkoch, tak sme si ich vyziadali cez infoziadost.
Prehlad je tu Posudky prehlad - Google Sheets
PS. Absolutny highlight dna je ako sa vysporiadali s prilohami
- oskenovane dvd ako obrazok ![]()