Na pripomenutie z informatizácie

Aby som priniesol trošku optimizmu, pripomeňme si pár míľnikov z vývoja Govnetu. Všimnite si napr. kedy začali ministerstvá prevádzkovať svoje weby (!).

Škoda, ze ten náskok sme stratili. Ale je to dôkaz, že Slovensko dokáže informaticky fungovať a rozvíjať sa. Dokázalo to pred 30timi rokmi a verím ze to dokáže aj dnes.

Z histórie siete GOVNET

1992 - Požiadavka na prenos dát medzi Úradom vlády SR, Ministerstvom zdravotníctva SR, Ministerstvom kultúry SR a Protimonopolným úradom SR.

1993 - Seminár INFOsem z iniciatívy Úradu vlády SR, na ktorom sa definovali potreby štátnej správy na elektronickú komunikáciu a vznikli pracovné skupiny.

Realizácia riešiteľa ponúkla naozajstné sieťové riešenie a nie len „terminálový prístup“ na centrálny počítač. Operačný systém SCO Unix SVR 4.2.

Modemy Shrack 19200 bps cez analógové linky od ST (Slovak Telecom).

1993 - Začala realizácia projektu “malý GOVNET” (december).

1994 - Školenia administrátorov na jednotlivých úradoch k problematike TCP/IP. Prechod zo služby Gopher na WWW – ešte v dobe, keď sa nevedelo, či sa web uplatní.

1995 - SCO UNIX SVR 4.2 bol nahradený Linuxom, ktorý bol ekonomicky výhodnejší. Prešlo sa z protokolu SLIP na PPP. Ochrana LAN bola na každom Linuxe zabezpečená firewallom – v tom čase novinka. Govnet stále ešte nebol pripojený na Internet.

1996 - www proxy server do Internetu cez sieť SANET. To zvýšilo záujem o Govnet a žiadosti subjektov o pripojenie.

Vyhlásené výberové konanie na samostatné pripojenie na Internet.

1997 - Až 38 pripojených organizácií cez 64kbps synchrónne digitálne linky od ST. a každom úrade aspoň jeden router CISCO 1600, operačné centrum s CISCOm 7500. Satelitné pripojenie do Internetu cez Telenor.

Prijatý zákon NR SR č. 261 / 1995 z.z. o štátnom informačnom systéme, ktorý upravoval kompetencie inštitúcií v Govnete.

1998 - Rada obrany štátu rozhodla o využití siete GOVNET pre svoje potreby. Rozhodnutím vlády sa ukladá každému ústrednému orgánu vytvoriť WWW server v dvojjazyčnej mutácii – v slovenskom a anglickom jazyku.

1999 až 2002 - Postupné zvyšovanie rýchlosti jednotlivých uzlov. V auguste 2002 bolo od ST prenajatých: 4x 1024kbps okruh, 1x 384kbps, 3x 256kbps, 8x 128kbps, 26x 64kbps. Zahraničná konektivita 4 Mbps.

2002 až 2003 - Pripojenie ďalších inštitúcií na základe rozhodnutia vlády.

Estonci v roku 2001 zatvaraju pobocky bank, lebo dokazu vybavit veci z domu cez internet. Okolo roku 2002 uz funguje system TOM na online participaciu obcanov.

No jo, ale weby niektoré nase ministerstvá fakt mali už v polovici 90tych rokov. Keby sme udržali to tempo inovácií, dnes sme uplne inde. Len som chcel poukázať, ze dá sa to aj na Slovensku, aj v zlozitej politickej situácii (dalo sa to aj za V. Mečiara. :slight_smile: )

Ja by som pripomenul že aj orsr aj kataster na internete verejne zadarmo sme mali ako jedna z prvých krajín na svete.

Boli sme open data veľmoc, CRZ nám závideli. Zaspali sme tu.

2 Likes