To sa tyka len toho vladneho “cloudu” (co ma MVSR) alebo sa to tyka aj public hyperscalers? Trochu sa stracam v pojmoch cloud a vladny cloud
Ak spravne viem tak AWS je uz OK nie? Ak ano, tak uz sa vie ako to bude s connectiity AWS ↔ Govnet? Ako budu moct sluzby v public hyperscalers moct volat tie z Govnetu? Vysostne len cez public linky? Alebo ako to tam bude?
Ano ano. Len ono mna napr. by zaujimalo ci sa niekto zamyslel ze aj ako to pouzivat Ci nje nejake usmernenie/material/niekto kto mi vie povedat ako to pouzivat spravne. Ze som OVM, chcem to pouzivat a teraz… co?
Zajtra sa kona zasadnutie pracovnej skupiny. Temou by malo byt metodika vypoctu cloudovych sluzieb. Bola nam zaslana aj navrhovana metodika. Prikladam dokumenty, ak by to niekoho zaujimalo.
Inač prešiel som si tú metodiku a je taka… no… stále lepšie ako nič. Na môj vkus je trochu “statická”. Cloud je naopak vlastne taky dynamický prístup k infraštruktúre.
Problém, čo vidím je, že na vstupné ceny pozera velmi staticky - fixne. Chápem jej pointu - mať príjmy na úrovni nákladov, ale problémom môže byť akákoľvek zmena v čase.
Jedným z cieľov Cloudu je využívať výpočtové kapacity čo najviac. Preto aj u public cloud providerov ten pricing funguje skôr ako bruza. Nie ako niečo fixné.
U cloud providerov často existujú 3 modely, (ktore z obľubou využívame podľa potreby):
On-demand (cena v aktuálny čas. niekedy vysoká niekedy nízka)
Contract (dlhodobejšie zazmluvnenie zdrojov napr. 1-2 roky s garanciou)
Z mojho pohľadu mi to skor pripomina metodiku vhodnú pre statické on-prem riešenia (možno to má najbližšie ku contract).
Asi si netreba od toho sľubovať nejakú presnosť, a akceptovať fakt, že môže dôjs’t k anomáliam, kedy nejaka služba, alebo zdroj bude násobne predražený alebo naopak.