MIRRI Pracovná skupina K9.5 Lepšie služby - Dizajn manuál

podla mna by stacilo si precitat a preklikat co publikujete. Uz v readme.md su nekorektne informacie. Napriklad link na generovane CSS a JS su do IDSKv2 a nie IDSKV3, co by som ocakaval. Ale vo verzii IDSKv3 v DIST je nejaky govuk.xxxx.css a JS. Pritom by stacilo to nechat prazdne, ked uz to neviete publikovat aktualne a do readme.md napisat postup ako si vygenerovat CSS JS subory.

Ocakaval by som radsej menej publikovanych informacii, ale hlavne nech su platne a nie rozne nezmysly. To vytvara iba zbytocny chaos. Staci sa pozriet na priklady, ktore su stare SKIT ukazky, ktore su casto v rozpore aj z pristupnostou (udajne je k nim viacej ako 300 pripomienok). Denne musime riesit a vysvetlovat tieto “uzasne informacie” aj zakaznikom, ktory este k tomu dostanu email od Mirri kde v odpovedi a v 4 bodoch si navzajom odporuju niekolkokrat. :rofl:

Ahoj,

S automatizaciou okolo GitHub (actions) a popripade distribuciou viem helfnut. Viete ako to chcete releasovat? Tagom alebo nejak inac?

Co sa tyka NPM, chcete to davat na oficialne npmjs.com? Tam staci vytvorit nejaky ucet/organizaciu cez ktoru sa to tam potom bude tlacit. Ma to potom krajsi npm install ako github packages :slight_smile:

Co sa tyka potom CSSiek… chcete to pushovat aj na nejake CDN? Ci to uz nechate na ludi a vy im len vypublikujete CSSka na download?

podla mna by stacilo si precitat a preklikat co publikujete. Uz v readme.md su nekorektne informacie. Napriklad link na generovane CSS a JS su do IDSKv2 a nie IDSKV3, co by som ocakaval. Ale vo verzii IDSKv3 v DIST je nejaky govuk.xxxx.css a JS. Pritom by stacilo to nechat prazdne, ked uz to neviete publikovat aktualne a do readme.md napisat postup ako si vygenerovat CSS JS subory.

Presne o tom je príspevok, na ktorý reagujete. Hľadáme niekoho, kto nám pomôže s týmito balíkmi a následne upravíme návody na všetkých miestach. Tieto návody vznikli ako kópia z ID-SK2 a priebežne ich aktualizujeme.
Ak by sme tie návody úplne stiahli, tak výsledok by bol rovnaký (dodávatelia by nevedeli, alebo len veľmi ťažko vedeli importnúť IDSK3 do svojich projektov), akurát by sa zmenili otázky z “kde sú/ kedy budú balíky?” na “ako máme rozbehať ID-SK na projekte?”

Ocakaval by som radsej menej publikovanych informacii, ale hlavne nech su platne a nie rozne nezmysly. To vytvara iba zbytocny chaos.

Uvedomujeme si, že situácia stále nie je dobrá (dôvod viď. história tohto vlákna) a pravidelne nachádzame nedostatky, ktoré vznikli pri tvorbe IDSK3. Postupne ich odstraňujeme. Narážame na kapacitné možnosti tímu a množstvo agendy, takže niektoré veci trvajú výrazne dlhšie ako by v ideálnom svete mali.

Staci sa pozriet na priklady, ktore su stare SKIT ukazky, ktore su casto v rozpore aj z pristupnostou (udajne je k nim viacej ako 300 pripomienok)

Pripomienok je cca. 250 (130 k prístupnosti, 110 ostatné témy - dizajn, dokumentácia, web a pod.). Veľké množstvo pripomienok sme už zapracovali (hlavne prístupnosť, zladenie s vyhláškou). Je tam ale kopec úloh, ktoré si vyžadujú veľkú prácnosť, alebo dokonca úpravu legislatívy (príloha 12). Totiž “staré ukážky SKIT” majú množstvo zdrojov a verzií, ktoré ale nie sú konzistentné medzi sebou. My to musíme upratať a určiť jednu cestu, ktorou sa pôjde.

Denne musime riesit a vysvetlovat tieto “uzasne informacie” aj zakaznikom, ktory este k tomu dostanu email od Mirri kde v odpovedi a v 4 bodoch si navzajom odporuju niekolkokrat. :rofl:

Ak vás môžem poprosiť ten mail preposlať, buď do dm, alebo na mail: tomas.makan@mirri.gov.sk, aby sme si mohli zanalyzovať, ktoré odpovede neboli správne a zapracovať do komunikácie a dokumentácie.

1 Like

Viete ako to chcete releasovat? Tagom alebo nejak inac?

Klasicky Tagom, nechceme vymýšľať nejaké vlastné procesy.

Co sa tyka NPM, chcete to davat na oficialne npmjs.com ? Tam staci vytvorit nejaky ucet/organizaciu cez ktoru sa to tam potom bude tlacit. Ma to potom krajsi npm install ako github packages :slight_smile:

Áno tak, úplne stačí NPM (v podstate rovnako to bolo aj pre ID-SK2). Účty tam boli kedysi vytvorené, riešime akurát prístup.

Co sa tyka potom CSSiek… chcete to pushovat aj na nejake CDN? Ci to uz nechate na ludi a vy im len vypublikujete CSSka na download?

V prvom kole asi stačí keď to vypublikujeme na stiahnutie. Priznám sa s CDN nemám skúsenosti, ale ak to má zmysel, tak v druhom kole spravíme a medzitým si dáme vysvetliť výhody/nevýhody tohto prístupu.

ID-SK2 to má spravené a popísané takto: ID-SK Frontend - Ako začať s vývojom a z toho NPM časť @id-sk/frontend - npm
Vôbec neviem odhadnúť prácnosť a náročnosť týchto vecí.

2 Likes

Ahojte, klúče od @id-sk/frontend - npm mám ja. Písal som Tomášovi email…

CDN v dobe cache partioningu nema ziadne vyhody pre navstevnikov webov.

Tak jedine, ze by to bolo take ozajstne geo-aware CDN, co vie usetrit zopar milisekund.

Nechcete nic nestandardne. Co je dobre. Cize moj odhad: pre niekoho kto trochu pozna GitHub actions, ma poriesene pristupy atd… to moze byt tak 1 MD podla problemov :-).

Ten package.json vyzera chodivo.

Takze…Toto je len tak z hlavy…

Ta GH action moze byt velmi jednoducha, Do .github/workflows/ strcit nieco ako release.yaml:

name: Release the IDSK3
on:  
  push:  
    tags:  
      - 'v[0-9]+.[0-9]+.[0-9]+'

jobs:
  release:
    runs-on: ubuntu-latest
    steps:    
       - uses: actions/checkout@v4
       - uses: actions/setup-node@v4
       - name: build CSS
         run: ... something that will create tar.gz with css ...
       - name: Release
         uses: softprops/action-gh-release@v2
         with:
           files: |
              ./path/to/css-archive.tar.gz

publish-to-npm:
    runs-on: ubuntu-latest
    permissions:
      contents: read
      id-token: write
    steps:
      - uses: actions/checkout@v4
      - uses: actions/setup-node@v4
        with:
          node-version: '20.x'
          registry-url: 'https://registry.npmjs.org'
      - run: npm ci
      - run: npm publish --provenance --access public
        env:
          NODE_AUTH_TOKEN: ${{ secrets.NPM_TOKEN }}

Samozrejme na npmjs treba vytvorit token a nastavit ho ako secret NPM_TOKEN. Vsimol som si ze je tam .npmrc (idsk3-frontend/.nvmrc at main · id-sk/idsk3-frontend · GitHub) a ten asi bude prepisany tym setup-node. Tak podla dolezitosti jeho obsahu.

A co este take? Na zaciatok asi staci.

… samozrejme da sa to vysperkovat podla potreby

Mám teda odpovedať na obsah správy, alebo nie?