Mame v sucasnosti zadefinovany graf struktury udajov CELEJ verejnej spravy alebo aspon ambiciu taketo nieco vytvorit a udrziavat aktualne?
Mozno som naivny, ale z toho grafu by mohlo vyplynut, ze na 80% veci staci spravit jeden genericky system a tych zvysnych 20% sa musi riesit specificky (specialne potreby na UI, zariadenia, atd.).
ano malo. bohuzial na uroven udajov ta granularita nie je. teda podla toho kam som sa zatial v metais dostal.
Jedna z ciest ako sprehladnit udaje je odrazenie sa od METAIS a jeho unikatnych identifikatorov URI pre strukturu subjekt / system / agenda / data a takto namapovat povedzme zakladne registre.
Teoreticky takyto plan uz dlho poletuje v OpenData komunite. Transformovat data registrov na linkovatelne na urovni data.gov.sk . To by ako tak urobil poriadok aspon v zakladnych registroch a ciselnikoch.
Na tomto zaklade by bolo mozne referencovat uz vacsinu agendy. Nemusime linkovat vsetko, ale zakladne struktry by bolo super mat linkovatelne.
1.) Aky je celkovy pocet roznych formularov (X), ktore sa vo verejnej sprave pouzivaju?
2.) Kolko z tych X formularov je konvertovanych na elektronicku sluzbu/formular?
3.) Kolko z tych X formularov visi aspon na webe ako staticky subor (napr. pdf, doc, sken, a pod.)?
Tieto cisla, spolu s cislom o pocte pouziti jednotliveho formulara by mali tvorit rating informatizacie kazdeho statu. Za kazdy zruseny formular este aj bonusovy bod.
A samozrejme by mali tvorit zaklad pri rozhodovani v akej casovej postupnosti treba elektronizovat. To sme uz prepiskli, ale trufate si dat toto dokopy?
neviem, či sú tam všetky (a prečo niektoré KS nemajú formulár), ale kvalitnejšie dáta nenájdeš.
MetaIS je trochu boj, ale dajú sa z toho celkom dobré exporty ťahať - a aj nejaké API to má, ale to som zatiaľ neskúšal.
Ja doplnim, ze vsetky sluzby a formulare, ktore su vypublikovane na UPVS, kedze MetaIS udaje su nevyhnutnym predpokladam pre publikaciu na UPVS. Cize ak niekto chce vypublikovat veci na UPVS, musi ich dat sem.
A mali by tam byt vsetky vseobecne, ale nie su - je to pomerne casovo/odborne narocna aktivita a kedze nesla nejaka vyzva na institucie aby ju robili, tak z vlastnej iniciativy to asi nikto nenaplna.