Vicepremiér pre informatizáciu v rádiu Expres hovoril o problémoch s ÚPVS:
(od 13:15)
Povedal aj, že “nastal čas na diskusiu, či by mal NASES naďalej zostať v rukách Úradu vlády, alebo či by nemal prejsť pod úrad, ktorý je priamo zodpovedný za informatizáciu, aby sme ho mohli priamo riadiť, aby sme neniesli zaň len politickú zodpovednosť, ale aby som mal aj fyzickú a výkonnú zodpovednosť”.
- že momentálne reálne nemá dosah na to čo Nases robí
- bude sa zaujímať o názor verejnosti, opozície, aj S.D, čo si o tom myslíme
- má sa o tom diskutovať na zasadnutí hospodárskeho výboru NRSR 3.10. (mimoriadne zasadnutie k téme Nefunkčnosť systému elektronických schránok)
Ak si dobre pamätám, táto téma sa riešila už pri vzniku Pellegriniho úradu po voľbách v 2016. Interne, čiže detaily prečo zostalo súčasné nastavenie nepoznám. Ak o tom teraz hovorí znova a verejne, situácia musí byť vážna.
Pokiaľ ide o mňa, vidím tieto nedostatky dnešného stavu:
- v niektorých témach si dlhodobo Nases a MF/ÚPVII akoby konkurujú, napr. zdieľanie údajov modul G2G vs. CSRÚ a z toho plynúce delenie MÚK v zákone - a to je čudné a neefektívne
- informácie čo sa v Nasese plánuje/buduje sú len ťažko získateľné, a to pre každého a dlhodobo - napr. ešte za “starých čias” si pamätám ako na verejnej akcii zástupca Nasesu “prezradil” ako robia implementáciu jedného komponentu, čo vyvolalo živý záujem (úmyselne mierne vyjadrenie) Bojňanského z MF s tým, že nech okamžite o tom informujú sekciu informatizácie MF / AKVS
- aj v pracovných skupinách ÚPVII som zatiaľ zástupcov Nasesu prehovoriť videl iba veľmi zriedkavo…
- Nases si zčasti žije vlastným životom a prioritami, napr. v týchto ťažkých časoch veľkých nárokov na riadenie prevádzky ÚPVS a riešenia nových funkcionalít v jednej z tých zrušených výziev OP VaI podal žiadosť o príspevok na “výskum Internet of Thinks v prostredí e-Governmentu”
- z manažérskeho pohľadu, zatiaľ som nepočul k e-Gov stavu, ÚPVS, atď. žiadne vyjadrenia z Úradu vlády (ktorý je formálne správcom všetkých ISVS v Nasese), od začiatku to vždy komunikuje Pellegrini
Nie som expert na riadenie štátu, ale skrátka tentokrát s Pellegrinim plne súhlasím.