LP/2022/845 Legislatívny zámer zákona o elektronickej verejnej správe

Pripomienkovanie (MPK) do 16.01.2023:

LP/2022/845 Legislatívny zámer zákona o elektronickej verejnej správe
https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2022/845

Predmetom zámeru je revízia zákona č. 305/2013 Z. z. o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente). Obsahuje zhodnotenie doterajšieho stavu, východiská pre zámer a ciele novej právnej úpravy.

Zámer je celkovo dobrý.

Ciele:

1. Zmena postupov (digitálna transformácia)
  2. Zdieľanie
  3. Sprístupnenie štátnych riešení
  4. Zjednodušenie
  5. Revízia

Ciele 2 a 3 by mohli byť jasnejšie pomenované ako Otvorenosť. Presnejšia špecifikácia: otvorené dáta (verejná licencia CC-0, CC-BY), otvorené API, otvorený/slobodný softvér (verejná licencia EUPL).

V texte sa spomína eIDAS, elektronická schránka a rôzne spôsoby komunikácie so štátom, ale chýba vymenovanie úrovní zabezpečenia: kvalifikovaný elektronický podpis/pečať, zdokonalený elektronický podpis/pečať, autorizované elektronické podanie bez elektronického podpisu, ostatné spôsoby elektronickej komunikácie mimo slovensko.sk. Chýba zmienka o doterajšom nadužívaní kvalifikovaného a nepoužívaní zdokonaleného elektronického podpisu.

Mám menšie (nie zásadné) výhrady ku použitej terminológii v oblasti informatizácie.

LP/2024/442 Legislatívny zámer zákona o elektronickej verejnej správe
https://www.slov-lex.sk/legislativne-procesy/SK/LP/2024/442

Je to iba legislatívny zámer. Popisuje, prečo treba zmenu. Vymenúva, čo treba zmeniť alebo čo bude nové. Cieľom je zlepšiť služby verejnej správy, napr. zmeniť procesy z papierových na digitálne atď. Je to celkovo OK na prvé prečítanie. Ale nepopisuje, ako sa to bude meniť, chýbajú konkrétne príklady takých procesov a problémov, ktoré budú vyriešené. Teda nedokážem odhadnúť, aký reálny dopad bude nový zákon mať.

Zámer sa dal napísať na polovičný počet strán. Je zbytočne ukecaný.

Je to iba legislatívny zámer, ktorý teraz nemení stav… takže doložka vplyvov pôsobí humorne (žiadny vplyv na informatizáciu verejnej správy).

Čo by som chcel ja? Moja vízia cieľového stavu: Úradník verejnej správy chápe podstatu digitálnej agendy - digitálneho procesu s digitálnym dokumentom. (Úradník nebude posielať občanovi/podnikateľovi nešifrovaný súbor s osobnými údajmi, aby ho vytlačil, podpísal, oskenoval, poslal obrázok nazad a aby úradník tento obrázok druhýkrat vytlačil a považoval ho za originál s vlastnoručným podpisom.)

1 Like

@martin.sechny (ako iste vieš) toto je iba oprášený dokument, ktorý už bol v MPK v decembri 2022. Mirri odvtedy nič nové nevymyslelo a s ničím nepohlo…

Tu je porovnanie zmien:
https://draftable.com/compare/pbwNCTXKfQMt

Zlúčim teda aj diskusiu s info. o predošlom MPK.

Za Slovensko.Digital sme v 2022 podali tieto pripomienky - myslím že ich s drobnými zmenami môžeme podať opäť:

Prečítal som si to. Toto sú výraznejšie zmeny:

• vymenovanie legislatívnych aktov EÚ, s ktorými treba v eGov hre počítať - to je fajn, pomôže to k lepšej orientácii

• navrhuje sa povinná aktivácia schránok SZČO (pre bežné FO sa ponecháva možnosť voľby) - toto nepovažujem za správne vzhľadom na množstvo drobných živnostníkov, ktorí častokrát majú mizerné IT zručnosti (a ani pri práci IT nepotrebujú); pri použití dátových schránok aj mimo eGov je odkaz na §18a z.300/2008 ČR - zjavne nad týmto niekto na Mirri dumá, to je dobre

• Samotnej tvorbe legislatívy by malo predchádzať vypracovanie ucelených konceptov pre jednotlivé inštitúty. V týchto konceptoch bude zachytené strategické smerovanie v príslušnej oblasti, vrátane dlhodobého plánu vyjadreného v míľnikoch kľúčových zmien. Koncepty budú predmetom diskusie v pracovných skupinách MIRRI SR pre Strategické priority informatizácie verejnej správy.” - super! toto sa do materiálu dostalo na základe pripomienky S.D a považujem za mimoriadne správne, aby to takto aj prebehlo

• pri riadení údajov je vypustený odkaz na zákon o údajoch a zmienky o spôsobe stotožňovania; zato pribudla dôkladná kritika toho že G2G výmena údajov nefunguje, lebo osobitné predpisy vymenúvajú kto komu čo môže poskytnúť; deklarovaná je potreba (legislatívneho) doriešenia MyData, OpenData (žeby málo predpisov bol ten problém?), analytického využitia údajov a aj interoperability (nie je mi jasné čo je týmto myslené) a dátovej kvality - tieto zmeny hodnotím tak, že sú v podstate správne (okrem vypustenia stotožňovania), nedá sa na základe toho však nič vážne očakávať, viď. roky strávené so zákonom o údajoch

• je vložená úvaha o sprístupnení údajov z registrov “na použitie v súkromnoprávnych vzťahoch” - Mirri má niečo na mysli, avšak nie je z toho vôbec jasné či má ísť o riešenie typu “so súhlasom dotknutej osoby” ako eDIW, či OpenAPI, alebo “dostane ten, kto je napísaný v zákone”; skôr to vyzerá, že chcú viac rozšíriť koncept “kto je napísaný v zákone”, lebo odkazujú na banky-údaje z RFO - ja osobne by som veľmi preferoval ísť cestou súhlasu DO…

• vypustené je elektronické doručovanie, ktoré si vie OVM spraviť sám (t.j. mimo centrálneho ÚPVS), jediná iná možnosť má byť pomocou eIDAS doručovacej služby - toto je zúfalá slepota aj voči súčasnému stavu

• spomína sa “potreba naplnenia” toho čo predpisuje nariadenie o hviezdnej jednotnej digitálej bráne - fajn, prvá zmienka o zahraničných používateľoch … no, ale od estónskeho e-residency sme teda mentálne ešte veeeľmi ďaleko

• v popise centrálnych riešení pribudli špecificky “digitálna transformácia a dátová transformácia” - hm, ozaj ma prekvapilo, že v celom materiáli sa nehovorí nič o riešeniach pre životné situácie, hoci teda na ÚPVS sa (vraj :stuck_out_tongue:) intenzívne budujú komponenty práve pre ŽS…

• dokument sa stále odvoláva na NKIVS ako základný kameň ďalšieho vývoja - potešilo ma to hoci to nie je zmena, keďže je to za tejto vlády prvýkrát, čo niekde NKIVS spomínajú … a možno to tam skrátka zostalo iba zo zotrvačnosti

Toto ma vzdy dojima.

image

1 Like