GovBox

Na slovensko.sk su schranky pravnickych osob (PO), ktore nemaju tiez OP s cipom. Na to, aby sa dalo do tejto schranky pristupit, stat umoznil statutarom pristupovat k tymto schrankam s ich osobnymi OP s cipom, teda dostali od statu generalne splnomocnenie.
Statutar splnomocneny na pristup k schranke PO moze splnomocnit dalsiu fyzicku osobu, ktora nemusi mat s PO vobec ziadny vztah (napr. notara, externa uctovna firma) alebo pracuje v PO (interna uctovnicka). Toto povolenie moze byt docasne (teda aj odvolane).
GovBox odhadujem ze bude fungovat nejak podobne, teda ze splnomocnim nejaku entitu co ma eID aby pristupoval za mna do schranky. Na toto je treba to splnomocnenie a aj NASES to musi akceptovat.
Co mi nie je jasne, kto je tou osobou, ktoru poverujem, resp. na koho (alebo co?) je vydane eID.

Z pohladu bezpecnosti pristupu ku schranke teda nemyslim, ze GovBox sa vymika standardom bezpecnosti slovensko.sk.
Druha vec je bezpecnost dat,ktore govbox stiahne. Aka je ochrana dat v druhej organizacii, kto a za akych podmienok ma k nim pristup ap. To asi uvidime, ked bude sluzba spustana, alebo nebodaj ak sa tam niekto nabura.

1 Like