Páni,
trochu sa opýtam, nakoľko už tu dlhšie nič nepribudlo,
ale nesmerujete teraz vlastne k tomu, čo je technicky MUK dátová časť? teda zdielaná služba SaaS MUK?
ktorý by pokryla biznisové procesy potrebné na jeho manažovanie.
Tak ako ste ale už skôr písali viacerí, čo však s evidenciami, ktoré predchádzajú CRUD operáciám do generického registra? Otázne je potom aj prínos oddelenie defacto “databazy” od samotných evidencií a procesov, ako sa “databáza” naplňuje.
Teda možno späť, čo vnímame ako register - biznisovo ja to vnímam ako komplexný procesnú blok, súvisiaci s dátovo jedinečným údajom vo VS (v ponímaní, že teda referenčný register, lebo iný ani neviem, prečo sa má volať register, asi to je potom len evidencia).
Lebo zvyčajne súvisiaca agenda s “registrom” rieši kompetenciu OVM smerujúcu ku nejakému rozhodnutiu, teda získaniu oprávnenia na niečo pre FO/PO a toto OVM zapisuje niekde. V súčasnom ponímaní elektrizácie procesov ako sa riešia od čias OPISu sa teda rieši celý proces tak ako bol v papierovom svete, hlavne s pohľadu účasti úradníka na procese. Moja otázka je, či je to takto potrebné?
Ja som trošku taký rojko a myslím, že proces treba radikálne upraviť tak, že ak sa nejedná o národný záujem, úzko špecializované bohatstvo štátu, nejaký iný princíp, tak proste celý register by mal fungovať automaticky bez úradníka.
- register obyvateľov - lekár napíše rodný list a hotovo ste tam. ked umriete, tak zase ste vonku. Môžete sa prihlásiť do svojho profilu a meniť tam čo chcete - fotku, maily, bydlisko a pod, je to na Vás a čo Vám systém dovolí /oprávnenia a dáta z iných IS) Načo sú matrikárky? sú podstivejšie ako pôrodný lekár, čo vypisuje list o narodení dieťaťa?
- reg. právnických osôb / živnostenský register - spíšete zakl.listinu alebo vyberiete čo chcete robiť a systém vás zaeviduje. potom sa už vy sám prihlásite do toho registra a robíte tam čo chcete so svojim profilom (resp. čo vám oprávnenia a systém dovolí) Načo listiny tam posielať, ktoré ste už raz posielali daniarom a pod…
- daňový register - automaticky ak ste PO podnikateľ, tak ste v ňom. ak ste iný subjekt, zašktnete v vo svojom profile v RPOa podnikateľov že chcete byť daň.subjekt a hotovo.
– takto aj s vozidlami, … a tak dalej… načo je kataster a vozidlá a čo ja viem čo. Nech je register majetkových práv a tam budete môcť si dať čo chcete… Evidenciu nech si robí kataster ak tam nie sú čisté dáta, zatiaľ asi v tomto automaticky bude len minimum vecí, ale nech tam je k tomu aj dane k tomuto majetku, exekúcie a pod. Pri autách predsa načo policajt pozerá do systému, že kto komu čo predáva? Tak isto, načo ma policajt kontroluje či mám pri sebe vodičák, ked si pozrie občiansky a dá si ho do čítačky u seba v aute, tak musí vidieť celú moju historiu vodiča, rovnako auta v ktorom sedím a pod…
Proste ja by som už úradníkov do procesov registrov neťahal a hlavne sa odpútal do tých formulárov a podaní. Aj dnes je možné vytvárať z ISVS výpisy a odpisy, tak ak má niekto záujem mať aj “papierovú / elektronický” dokument, nech to má, ale to si práve priplatí.
Rovnako skutočne robil tie procesy, kde úradník vôbec niečo posudzuje vecne a nie len formálne, osobne si myslím, že toho nebude veľa, hlavne ak sa pozeráme na “registre” - o evidenciách to netvrdím
Ešte možno dodatok ku tomu, čo by vlastne robili úradníci, ked by sa veci riešili automaticky. podľa mňa by viacej mali kontrolovať čo sa robí v štáte a potom to dávať práve do tých profilov k PO alebo FO, aby aj ostatná verejnosť vedela o tom, čo robia ludia a potom by sa každý uvedomil, či bude klamať a podvádzať, alebo nie viete, na FB si ludia lajkujú profily a píšu tam všetko o sebe, a štát to o nich nemôže robiť? možno pri PO by sa to mohlo začať.
Možno ideálny svet.