Elektronické voľby sú zlý nápad

Elektronické voľby sú fakt prúser… sa dajú falšovať ešte ľahšie ako tie existujúce… ale problém je hlavne v tom, že voľby nič neriešia. Ako sme sa viackrát presvedčili. Na prelome storočí nás presviedčali, že tí zlodeji, to je stará generácia politikov a tí keď vymrú, tak prídu mladí a tí už nebudú kradnúť ale budú robiť pre občanov. Realita ukázala, že starí si vychovávajú mladých a tí sú ešte horší…

Jediné riešenie je osvietenecká diktatúra.
A sľubujem, že keď ma vymenujete za diktátora, tak sa postarám, že IT bude napredovať a bude pre občanov :slight_smile:

4 Likes

:clap:
Už len nájsť toho osvieteného.

No veď ja by som bol ten osvietený diktátor :slight_smile:
Môj volebný program by mal niekoľko jednoduchých bodov:

1. IKT reforma: rozvoj štátneho/verejného IKT na základe priania a spätnej väzby od občanov
  2. daňová reforma: každý občan by zo svojho príjmu zaplatil daň 50%, všetky ostatné dane by som zrušil
  3. odvodová reforma: z každého obchodu štátu by som ukradol maximálne 20%, ktoré by som rozdelil medzi moju rodinu a mojich “pochlebovačov”
  4. ekonomicko-trestná reforma: ak by niekto ukradol zo štátneho (teda môjho), riešilo by sa to čínskou metódou: odseknutá ruka alebo zakopaný na futbalovom štadióne; za ekonomickú trestnú činnosť by sa považoval aj vývoz kapitálu a zisku za hranice
  5. bezplatné zdravotníctvo, školstvo a sociálna pomoc, byty pre mladé rodiny
  6. a pravdaže niečo populistické: svetový mier a politika na všetkých 6 smerov (aj voči reptiliánom pod zemou a ufóncom vo vesmíre)

vyzerá to divne, ale keby sa fakt kradlo len 20% a platili dane len 50%, všetci by sme sa mali dobre a štát by nevedel, čo s peniazmi… :slight_smile:

1 Like

A co budou ouředové žrát?

ouředové by išli robiť na pole :slight_smile:
daňový systém by bol taký jednoduchý, že daňové úrady by sa mohli zrušiť… väčšinu ostatných úradov by prirodzene zrušili nové procesy s využitím IKT
a hlavne: neboli by strany a voľby, takže úrady by nemuseli zbytočne zamestnávať členov strany, ich rodinných príslušníkov a voličov - ukázalo by sa, že stačí tých 10% úradníkov, ktorí skutočne niečo robia :slight_smile:

Keď niekto napíše, že chce aby bolo niečo zadarmo, tak treba zbystriť.
Zadarmo je len to čo vy, na vaše náklady dáte inému.
Chystáte sa z vašich súkromných financií financovať zdravotníctvo, školstvo a sociálna pomoc, byty pre mladé rodiny ?

Jozef

nezabúdajte, že budem diktátor :slight_smile:
z “mojich” peňazí (50% zoberiem občanom hneď a 20% ukradnem zo štátnych zákaziek) zafinancujem, čo bude potrebné :slight_smile:

Osvietený feudál/diktátor vie, že poddaných môže zdierať len do takej miery, aby sa nebúrili a aby mali ako-tak dobrý život… pretože bez poddaných neprežije…
To je rozdiel oproti dnešným politikom, tí si myslia, že keď “vyčerpajú” poddaných, proste odletia do Austrálie alebo Kanady a tam si budú spokojne žiť z nakradnutého :slight_smile:

S týmto mám skúsenosť ako dobrovoľná výpomoc pri administrácie školy, na ktorej aj voľby boli. Zaujímalo by ma kus do detailu, že ako ten proces nahadzovania cez PC do systému prebieha. Videl som v tom nasledujúce problémy:

• Miesto si dodáva vlastný PC (mna tam čakal Lenovo Legion s nainštalovanými staršími verziami bežného softvéru a s nepotrebným softvérom ako je napríklad Steam. Tiež tam neboli aktuálne Windows updates), samozrejme takémuto PC sa nedá dôverovať.
  • Zabezpečenie sieťovej prevádzky proti lokálnym DOS a MITM útokom (v niektorých prípadoch).
    Moje riešenie teda bol upgrade UEFI, zaheslovanie UEFI, reinštalácia Windows, Bitlocker som radšej nenastavil, lebo v deň volieb som tam nemohol byť (robil som to večer pred). Kontrola koreňového certifikátu stránky na voľby, konfigurácia tlačiarne a ak si dobre spomínam, tak konto nemalo admin práva. Notebook som dal na osobitnú VLAN, ktorá mala prístup iba do internetu.

Myslím si, že proces nahadzovania do systému prebieha takto:

• Sčítanie hlasov
  • Zadanie čísel do web stránky do ktorej prišli ráno prihlasovacie údaje
  • Vytlačenie zadaných údajov a fyzické podpísanie dokumentu
  • Potom sa buď údaje posielajú elektronicky, alebo sken dokumentu späť do systému a na základe toho máme večer výsledky volieb.
  • Dokument sa fyzicky archivuje a predpokladám, že aj hlasové lístky.

Možnosti útočníka sú teda také, že buď ako APT je už v systéme, alebo fyzicky niekto kompromituje PC na voľby. Potom môže teda prehliadač presmerovať na vlastnú web stránku, modifikovať DNS, routing, koreňové CA. Môže teda skúsiť modifikovať údaje a dúfať, že si ich ľudia pri podpisovaní fyzického dokumentu nevšimnú (malá šanca). Alebo môže modifikovať iba údaje odoslané do centrálneho systému a tak rozhodiť večerné sčítanie hlasov, neskôr ak fyzický dokument niekam príde a preverí sa to, tak sa problém nájde, ale reputácia systému volieb je poškodená a občania prestávajú veriť štátu aj keď vo výsledku všetko prepočítajú a zistia správne počty hlasov.

Vhodné riešenie by mohol byť lacný notebook, alebo tablet, na ktorom by bežal správne nastavený a zabezpečený bežný operačný systém. A toto zariadenie by prišlo ráno na miesto volieb spolu s ostatnými vecami. Po použití by sa vrátilo a použilo na ďalších voľbách. Zariadenie by mohlo mať aj vlastné mobilné pripojenie k internetu, alebo always on VPN.

Ohľadom tohto som vtedy písal aj na NBU, že je tu riziko modifikácie dát odoslaných na server a teda aj keď sa výsledok volieb by nemal dať zmeniť, tak sa dá poškodiť reputácia volebného systému. /tok by možno stačilo vykonať iba na niekoľko počítačoch aby sa dal spraviť dostatočný rozdiel na povšimnutie, alebo ak sa to jedna k jednej kontroluje, tak stačí aj jeden PC. A okresov a miest na volenie je veľa.

Odpoveď od NBU som nedostal.

Pri skoro 6000 volebných okrskoch na Slovensku by aj to lacné zariadenie + internet nebolo až tak lacné. Aj z pohľadu servisu (niekde treba skladovať 6000 zariadení, servisovať vady, update systémov + security, naučiť ľudí používať ich atď. Lacné modely často šetria na všetkom (plné balastu, minimálna podpora atď.) Mohlo by sa jednoducho stať, že morálne a bezpečnostne zastarajú v priebehu pár rokov. + pri rovnakom type zariadenia ak niekto nájde zraniteľnosť môže pekne obehnúť všetky komisie v okolí.

1 Like

Myslím, že posledná diskusia odbočila od témy.

“Elektronické voľby” majú zmysel, ak dokážem vykonať volebný akt cez internet z ľubovoľného miesta na vlastnom zariadení, ktorému dôverujem. Tento spôsob je však v rozpore s anonymitou voľby. To niekomu môže ale aj nemusí prekážať. Je však potrebné to jasne pomenovať.

Ak musím prísť do volebnej miestnosti, tak je pre mňa akom občana jednoduchšie “vhodiť lístok do krabice”.

Použitie občianskeho preukazu na “podpísanie” volebného lístka na ( pre mňa ) nedôveryhodnom zariadení prináša okrem porušenia anonymity aj riziko podpisu iného nechceného dokumentu ( napr. predaj domu ).

Ak boli tie predchádzajúce príspevky chápané ako “elektronické sčítavanie hlasov”, tak tých zariadení musí byť výrazne viac ako je počet volebných miestností ( ekvivalent pre “počet miest za plentou” ).

V prípade že by išlo iba o “elektronické odoslanie výsledkov za volebný okrsok” a vyhotovenie zápisnice, tak by tých 6 tisíc zariadení postačovalo, otázka však je či bude prínos je väčší ako náklady.

Možno to však zle chápem a bolo by dobré ten scenár rozviesť.

Podľa mňa sa na to pozeráme zle. Problém nie je to, že by som musel ísť ku krabici a do nej vložil obálku, problém je jednoduchá dostupnosť volieb bez toho, aby som si musel vybavovať pár týždňov vopred niekde voličský preukaz. Načo? Chcel by som len v čase konania volieb prísť do ľubovoľnej volebnej miestnosti - najbližšej k tomu, kde práve som (vrátane ambasády, zastupiteľstva, konzulátu), vložiť do škatuľky svoj OP, overiť sa bok-om a na základe toho dostať hlasovací lístok. Anonymita volieb zostane zachovaná, pôjdem za plentu ako vždy, systém zapíše, že už som raz odvolil a ďalšie hlasovanie mi už neumožní (lebo inde mi už ďalší hlasovací lístok nevydajú), moju identitu si môže ľubovoľný člen volebnej komisie overiť z môjho OP. Tety na MU nemusia vydávať volebné preukazy, ja nemusím písať maily a posielať kopec osobných údajov (ktoré neviem kde skončia) na nejakú čudnú mailovú adresu, ktorú si práve niekto v danom meste zvolí, nemusím riešiť, kde v čase volieb budem a či mi treba voličský preukaz, alebo budem v mieste bydliska.

Už len toto by mnohým ľuďom z pohľadu volieb zlepšilo život. Úplne stačí.

Radšej ako online voľbami by sme sa mali pozrieť na volebný zákon a ako sa z neho robí trhací kalendár - pravidlá, moratórium, pokuty a tresty za porušovanie a pod. Načo je moratórium, keď platí iba na telku a noviny. Online priestor je pole neorané. Načo sú mi online voľby, keď nemáme vyriešené ani preukazovanie prostriedkov na voľby transparentným spôsobom. Riešme skutočné problémy a nie pseudoproblém, ktorý neexistuje.

Presne toto som si hovoril, keď sme počas COVIDu čakali v radoch na očkovanie / testovanie.

Už roky čakáme na overenie pacienta u lekára / v lekárni pomocou občianskeho…