Áno správne ste prečítali zákon 85/1990. Keďže petícia za vypísanie referenda má predpísaný minimálny počet podporovateľov (ak má byť úspešná), podporiť ju je v elektronickej forme možné iba podľa §4 ods.3 písm.b), c), alebo d).
Ale upozornil by som na začiatočnú časť tých písm., ktorú majú rovnakú: “na účely potvrdenia podpory elektronickej petície”. Tým je myslené, že daným spôsobom je potrebné aktívne overiť identitu podporovateľa.
Pri “elektronickej schránke” podľa písm.b) to znamená, že musí nastať nejaká interakcia s touto schránkou, čím sa overí že dotyčná osoba má do nej prístup, a teda “je to skutočne ona”. Zjednodušene povedané, keď v petícii uvediem číslo mojej schránky, vy mi pošlete do schránky potvrdzujúci mail, ja si ho otvorím a potvrdím podporu petície, napr. kliknem na linku v ňom uvedenú.
To znamená, že dotyčný 1) podporovateľ musí mať do schránky prístup, 2) musí so schránkou vedieť pracovať (minimálne čítať v nej správy) a 3) vy musíte mať možnosť do schránky nejakú správu poslať. Na splnenie 1) stačí ak podporovateľ má elektronický občiansky preukaz (eID) s aktivovanou autentifikačnou funkciou (zjednodušene povedané aby vedel svoj BOK) - to by malo momentálne mať viac ako 1 milión občanov SR, čo nie je málo. Splniť 2), t.j. použiť schránku nemusí byť úplne triviálne ak to niekto doteraz nerobil - musí nainštalovať ovládače eID, mať čítačku, zvládnuť prácu s webom slovensko.sk - a ešte to celé musí zafungovať, čo nie je vždy. Fatálny problém je pokiaľ viem momentálne bod 3), lebo vy, ako organizátori petície, nemáte žiadnu možnosť poslať niekomu niečo do schránky - to vedia iba orgány verejnej moci (úrady).
Použiť “zaručený elektronický podpis” podľa písm.c), resp. “kvalifikovaný elektronický podpis” (medzičasom sa zmenila legislatíva) sa samozrejme dá, ale k tomu potrebné prostriedky (t.j. najmä podpisový certifikát) má pokiaľ viem iba cca. 50 tisíc občanov SR a vytvoriť podpis tiež nemusí byť ľahké. Táto cesta však určite je najľahšie realizovateľná.
Či existuje nejaký “petičný systém” podľa písm.d) neviem. Ale keďže súvisiaca vyhláška 298/2017 bola vydaná len teraz v decembri, pochybujem že to niekto už stihol. Možno je teraz správny čas pokúsiť sa také niečo vyrobiť (ale je to robota na viac mesiacov a súvisiaci audit môže byť drahý).
Ak si však správne pamätám, NASES plánoval takýto systém implementovať v rámci projektu eDemokracia, čiže už má byť niekde prevádzkovaný. Skúste sa ich teda spýtať v akom je to stave.
Prípadne ma @stefan.szilva opraví.