Mladší ako 15 rokov - videl by som priestor začať vydávať Rodný list na ID a tým by sa síce až za 15 rokov ale úplne vyriešil aj tento problém. Skrátka každý človek by už pri narodení dostal ID do nejakého veku ( je na diskusiu akého) bez foto a bolo by potom už len vecou právnych predpisov kedy by čo na to ID bolo postupom veku človeka nahraté. A viem si predstaviť, že na základe požiadavky zákonného zástupcu už narodených neplnoletých by sa vydal eID aj tým. Aby mohli mat na tom napr zdravotný preukaz ktorý potrebuje aj dieťa to hneď od narodenia alebo električenku okolo 12-13 roku.
[quote=“Lubor, post:1, topic:1270”]
starší ako 60 rokov
[/quote] jediné riešenie ako docieliť penetráciu v tejto skupine je naviazať eID na nejakú službu ohľadne dôchodku čo poberaú všetci nad 62 r. veku inak podla mna nie je šanca žeby dobrovoľne alebo aj z donútenia riešili výmenu nejakého preukazu
občania bez trvalého pobytu v SR
[/quote] toto je veľmi špecifická skupina ale ak je pod pojmom občania myslené, že sú občanmi SR nevidím problém im to vydať na základe občianstva a ich žiadosti o eID a kľudne tam môžu mať uvedené miesto obvyklého pobytu kdekoľvek na svete.
-cudzinci, ktorí využívajú služby eGov v SR - napr. konatelia firiem, zdravotní poistenci
[/quote] toto nebude problém lebo takýto ľudia musia mať bud platné vízum a keď prídu na SK tak sa im dá do povinností vybaviť si eID. Tý čo nebudú mať vízum v podstate diplomati - tých akceptuje buď prezident alebo MZVSR ( teda tu je moment na vydanie im eID ) alebo potom občania EU a u tých bude najväčší problém ako im vydať povinne eID - tu to pôjde podľa mňa len naviazaním vydania eID na nejakú službu štátu čo budú potrebovať ( ORSR, zdravotný preukaz, vodičák a pod.) a že bez toho eID to skrátka nepôjde vybaviť.
Takto by som to videl ja. Ale samozrejme je to hrubo načrtnuté a možno som na niečo zabudol ale hlavne k realizácii bude treba prerobiť brutálnu kopu dosť dôležitých zákonov aby sa to pokrylo a zadefinovalo kto a kedy eID a na základe akého podnetu je povinný ten eID vydať.