Dufam, ze sa do debaty zapoji aj niekto viac zbehly v tematike, ale teda co viem resp. som nasiel (a, dufam, chapem spravne):
Zjednodusene:
“information on the date the VAT is liable at document level” => posiela sa ucelena informacia o VAT/DPH z celej faktury, t.j. sumar, nie jednotlive polozky
samozrejme sa posiela aj “kto” a “komu”
Ak by to bolo “po našsky”, tak by sa zrejme posielalo na urovni ktoru PEPPOL oznacuje ako “line level”, t.j. aj jednotlive riadky z faktury: nazov tovaru ci sluzby, jednotkova cena, …
Cize ano, je to “big brother”. A “po našsky” by to bol “bigger brother”.
Ze az aky velky ten brat musi byt aby to bolo primerane objemu danovych podvodov, to zial neviem. Moje lokalne skusenosti mi hovoria, ze dokurvit ("pardon my french) vieme aj uplne primitivne opatrena, kedze vieme ako “podnikal” napr. p. Basternak a za co sedi: opatrenia boli, a aj vcelku funguju, len sa to rozpada ked “kontrovezny podnikatel” podplati nejakych ludi na FS, MF alebo rovno vo Vlade.
Ale teda som rad aspon “relativne”, ze mame mensieho brata nez akeho si povodne vysnivavalo nase ministerstvo. A ze je ten brat jednotny a kompatibilny v EU.
caute, mam taku otazku k efakturam, aby som to vedel lepsie klientovi vysvetlit
mam klienta co ma mesacne stovky prijatych faktur aj vystavenych, s tym ze uplne bezne si pingponguje a opravuje faktury 5-10x kym su obe strany spokojne
idem implementovat nejaku API do ich custom ERP co vyberieme podla softwaru, aky pouziva ich uctovnicka
dobre tomu rozumiem ze si teoreticky mozu faktury opravovat v systeme a posielat klasicky emailom az ked si to odsuhlasia tak im tam dam moznost “schvalit” a vtedy to pretecie do peppol? resp toto moze fungovat pri ich vystavenych fakturach, ale pri prijatych to musi riesit asi ich dodavatel
plus dalsia otazka, vsetky tie doklady su ukladane a archivovane u epostara podla nejakeho zakona? tj uz teoreticky nie je nutne viest si vlastny archiv?
Faktury odoslane do FS SR/peppol sa nedaju opravovat, jedine stornovat/dobropisovat a nasledne vytvorit novu eFakturu. Za to si vsak pošťáci účtujú dalsi poplatok. Takze ano - praktickejsie je si pred odoslanim do peppol najskor vsetko na fakture vzajomne odsuhlasit s partnerom. uz to nie je jednoducha oprava preklepu v texte alebo sume.
Akreditovani poskytovatelia sluzby (epostari) nemaju zo zakona povinnost uchovavat odoslane/prijate efaktury, avsak vacsina poskytuje spolu s pripojenim aj klientsku zonu a uchovava odoslane/prijate efaktury minimalne pocas platnosti sluzby (pripojenia do peppol cez daneho ePošťáka). Viac info napr. tu.
takze v podstate moze ist vsetko po starom, budu si posielat vsetko mailom a na konci ked sa to odsuhlasi tak sa to moze aj hromadne hodit do peppolu
a teda firma bude musiet archivovat prijate/vytvorene xmlko, ci pdfko z neho? ak pride kontrola, staci ked im ukazem xmlka? ci kontrola tym padom toto nebude pozerat?
tolko otazok az mam pocit ze vsetko ostane ako doteraz, akurat pribudne krok navyse a miesto dph vykazov sa proste bude na konci vsetko nahravat do peppolu
uz len zistit ci je efektivnejsie platit api a nahravat to z custom ERP do peppolu tak, alebo len generovat xmlka podla nejakeho standardu co maju a ten potom uctovnicka obcas hromadne uploadne cez postara
Pre komunikaciu s peppol (napr. v pripade storno faktury) je nutne ukladat aj urcite data z peppol responses - napr. pridelene ID faktury / resp. poziadavky, prip. idempotency key .. Nie je to len jednoduche vygenerovanie XML UBL pre eFakturu a odoslanie - je to cely manazment workflowu / cyklus spracovania. Jedna sa o asynchronny workflow, takze faktura odoslana o 10:22 moze byt spracovana o 10:28. Odosielajuci system (ERP/API) si musi nejako preverit (cez webhooks alebo polling), ze jej udaje boli dorucene prijemcovi a musi si zistit status ku kazdej odoslanej fakture, prip. zobrazit chybu s popisom.
Pre danovu kontrolu asi nebude mat zmysel ziadat si XML eFaktur, kedze ich bude vidiet vo svojom systeme. Skor ich moze zaujimat vecna opravnenost poloziek, odpoctov DPH apod ..
Poplatky za odoslanie eFaktury budu rovnake resp. podobne bez ohladu na to, ci to odosle ERP (resp. uctovny system) alebo priama implementacia cez API epošťáka. ERP si to napr. zauctuje v hromadnom poplatku ePostakovi a preuctuje do ceny uctovneho produktu, alebo ePostak zasle fakturu priamo pripojenej firme dla ICO.
diky za obsiahly popis, pomaly sa v tom zacinam orientovat a desit sa tej implementacie
ja som to skor myslel ze si firma s druhou firmou vymeni x mailov, pdf faktur ktore si interne opravia, stale nic do peppolu nepojde a ked sa nakoniec dohodnu ze ok, takto je ta faktura v poriadku, potom si zakliknu v ERP “odoslat” a az vtedy sa to prvy krat posle do peppolu a druhej firme to pride do ich ERP, resp ich uctovnicke, podla toho ako to budu pouzivat
k tomu generovaniu xml som dosiel tak, ze ak spravne rozumiem to co citam o efakturach, tak staci cez epostara ktoreho si zaplatim vytvorit fakturu a ta automaticky dojde druhej strane do ich epostara
tak teda, za predpokladu ze tie epostarske sluzby, co budu napr integrovane v uctovnickych sw ci cez nejaku web app, budu poskytovat hromadny import xml, tj ja by som z ERP len vygeneroval xml a to v baliku poslal uctovnicke, ktora to uploadne cez svoj uctovnicky sw napr
ci na to pozeram zle? snazim sa najst viac moznosti, ktore mozem klientovi ponuknut, lebo sam som z tej efaktury zmateny, doteraz som bol v tom ze proste len vyplnim fakturu v nejakej certifikovanej web apke, resp vyplnim tie iste fieldy cez nejaku certifikovanu API a o zvysok sa postara moj epostar
Ale ano, v podstate to aj tak moze fungovat. Moznosti pre odoslanie eFaktury do peppol je viac - zavisi aky system pouzivate a co umoznuje ePostak. Moze sa odoslat ako UBL XML (low level, co vyzaduje programovanie a udrzbu = extra naklady) alebo jednoduchsie je zvacsa vyuzit mapovaci data layer - napr. ePostak - Invoice payload alebo eFaktura - quickstart bod 4, co vsak ztazuje pripadnu zmenu ePostaka. Je dost zlozite sa v tom zorientovat a porozumiet ako a co ma fungovat, hlavne ked sa systemy este stale vyvijaju a doladuju, cenniky nie su dostupne atd ..
robil si niekto prehlad ePoštarov čo sa týka API? nepotrebujem ich web, appku iba API. Chcel by som si napojiť svoj system k nim a v mojoj systeme všetko riešiť. Len kedze tych poštarov je toľko veľa, tak nemam aktualne kapacitu študovať cennik kazdeho z nich. Tak či náhodou to niekto v minulosti nezistovať, ktorý je najlacnejsi čo sa týka čisto API. Cca 30 vydaných FA a 200 prijatych. vddaka