Dodanie nového IT systému pre Slovensko.sk mešká, upozorňujú analytici ÚHP

Len si dovolim zacitovat:

Nový systém bude nákladovo efektívnejší len vtedy, ak bude hotový v roku 2026 a plne nahradí súčasný systém
bez potreby súbežne hradiť prevádzku oboch systémov. Pre dosiahnutie úspory je potrebné plne nahradiť súčasný centrálny IT systém (slovensko.sk), pričom nový systém mal byť podľa Plánu obnovy dostupný na konci roku 2024. Jeho dodanie a nasadenie ale mešká a na niektoré časti ešte neboli vyhlásené verejné obstarávania.

Moje cynicke zhrnutie mnohych velkych statnych IT projektov (nie len v) SR by bolo asi taketo:

1. identifikuje sa potreba [zatial spravne]
  2. napise sa na to pekny IT projekt (pripadne aj narodna strategia ci ine dolezite dokumenty) [zatial tiez spravne, len uz sa objavuje aj podozrivo velka suma ci podozrive “buzzword-y” a prilis optimisticke terminy dodania ci navratnosti]
  3. ubehne nejaky cas, [zatial OK, ved nik nemoze ocakavat, ze praca planovana na 2-3 roky sa urobi za rok a pod.]
  4. dodane je cosi, pri com ma clovek silny pocit neadekvatnosti voci povodnym ocakavaniam a cene; pripadne peniaze sice minute, ale dodane “nic” [toto uz je “nie dobre”, pripadne rovno “cele zle”]
  5. patra sa po pricinach, obcas sa podari aj nieco spravne pomenoval, ale …
  6. … nik nie je zodpovedny, vsetko je ako ma byt, ideme (minat) dalej [cele zle]

Pridanu hodnotu vidim v tom, ze sa za ostatne dekady predsa len podarilo lepsie zapojit verejnost ci “mimovladky” (S.D, ITAS, …) a teda ze sa obcas podari nejaka ta korekcia, t.j. ze sa zastavi nejaky totalny ulet alebo ze sa okrese cena niecoho riadne predrazeneho.

Nadalej vsak IMHO silno kriva kvalita a vykon OVM, ktore to maju v popise prace a minaju na to kopu penazi z dani. Typicky, ze “ministerstvo informatizacie” ma dlhodobo primalo “informatikov”.

2 Likes