skusil som nahodit openjfx pre javu8 ( Arch Linux - java8-openjfx 8.u202-3 (x86_64) ) a slo to vpohode
vdaka vsetkym
skusil som nahodit openjfx pre javu8 ( Arch Linux - java8-openjfx 8.u202-3 (x86_64) ) a slo to vpohode
vdaka vsetkym
mne to prestalo fungovat na 20.04, musel som nanovo instalovat
sudo apt install icedtea-netx
potom to uz ide. akurat, ze to nejak dlho spusta.
Inak docasny fix, pre ludi, co na toto nekonecne ladovanie nemaju nervy je stiahnut si vyplneny XML form, prasknut ho do zep.disig.sk / podpisuj.sk, podpisat a potom asice vlozit spat.
ja som sa teraz 2x divil ze ked som podaval danove aj DPHcku tak mi to islo rozumne rychlo. Myslel som si ze s tym “nic” nespravili a uz to ide.
Kto si chce podpisovanie na slovensko.sk len vyskúšať (napr. počas ladenia inštalácie), z podpory som dostal takýto návod:
+++
Prihláste sa do elektronickej schránky.
V ľavom hornom rohu zvoľte možnosť „Vytvoriť správu“
A v ďalšom kroku vyberte službu „Všeobecné podanie“
Ako poskytovateľa služby zvoľte TEST – NASES a prejdite na službu.
Do poľa Predmet a Text napíšte Test
Podanie podpíšte elektronickým podpisom, kliknite na tlačidlo „Podpísať“, prejdite procesom podpísania. Po úspešnom podpísaní podanie neodosielajte.
Pokiaľ sa pri podpisovaní vyskytne chyba, spravte prosím snímku obrazovky s detailom chyby a viditeľným dátumom a časom pokusu o podpísanie.
+++
Inak, vďaka [andrewsh] za fungujúci návod, pod KDE Neon (ubuntu 20.04) mi fungoval aj zjednodušený postup:
Ešte to musím overiť na čistej inštalácii, takisto som s tým zatiaľ neskúšal podpisovať pdf a iné dokumenty, len správu podľa horeuvedeného návodu. Bez súboru deployment.properties skončím na hláške “Neznáma chyba”.
Ahoj,
ano toto je dobry test, ale len na obycajne podanie. Tu napr openjfx ani nemusis mat nainstalovane a podpises v pohode.
Skoda ze nie je nikde stranka kde potrebujes HTML vizualizaciu a vedel by si otestovat aj to.
Na fedore 33 mi to všetko celkom dobre fungovalo, avšak nová inštalácia fedora 34 mi pri spúšťaní podpisovača vyhadzuje chybu (icedtea log):
"/usr/lib/jvm/jre-1.8.0/bin/alt-java" "--add-modules=java.xml.bind" "--add-exports=jdk.crypto.cryptoki/sun.security.pkcs11.wrapper=ALL-UNNAMED" "--add-exports=jdk.crypto.cryptoki/sun.security.pkcs11=ALL-UNNAMED" "--add-exports=java.base/sun.security.rsa=ALL-UNNAMED" "-splash://usr/share/icedtea-web/javaws_splash.png" "-Xbootclasspath/a://usr/share/icedtea-web/javaws.jar:/usr/share/java/rhino.jar:/usr/share/java/tagsoup.jar:/usr/share/java/IPAddress/ipaddress.jar:/usr/lib/jvm/jre-1.8.0/lib/ext/nashorn.jar:" "-classpath" "/usr/lib/jvm/jre-1.8.0/lib/rt.jar:/usr/lib/jvm/jre-1.8.0/lib/ext/jfxrt.jar:" "-Dicedtea-web.bin.name=javaws" "-Dicedtea-web.bin.location=/usr/libexec/icedtea-web/javaws" "net.sourceforge.jnlp.runtime.Boot" "-Xnofork" "https://www.slovensko.sk/static/zep/java_apps/dsigner_bp_dlauncher_2.0.jnlp" Unrecognized option: --add-modules=java.xml.bind Error: Could not create the Java Virtual Machine.
Nejaký problém problém s Javou, nevie niekto poradiť?
Po nainstalovani starej verzie icedtea-web (1.8) funguje. Problem v novej 2.0 verzii.
Pre pripad ze tu niekto pouziva Arch, napisal som navod, s ktorym pravdepodobne vsetko funguje (vygenerovanie certifikatov, prihlasovanie do slovensko.sk, elektronicke podpisovanie dokumentov).
Navod (EN) je dostupny na
https://peterbabic.dev/blog/using-electronic-id-on-arch-in-slovakia-pt2/
Ak by ste nasli nejaky chyby, prosim opravte ma.
Radoval som sa predčasne:/ Chcel som zažiadať o vydanie duplikátu rodného listu tu
Na Fedore 35 so starším icedtea-web v1.8 sa mi podarilo dostať do tohoto kroku. Ako “Ďalej”?
tam by sa mali zobrazit cert pre podpis, preco sa nezobrazuju neviem
https://www.ditec.sk/portals/0/Images/D.Signer_XAdES_Java_Nastavenia.png
Presne ako pise Anton. Ja sice v tom pull down menu mam EAC MW nie klient, ale je to jedno.
Len pre istotu sa pytam, eID mas spustene ?
Toto sa tu neikde riesilo ale ani za svet to neviem najst. Mam dojem, ze to bol problem s tym, ze tam certifikaty neboli vydane.
Ano. Do toho portalu je potrebne sa najskor prihlasit.
V akom zmysle vydane? Kedze mi to ponahlalo tak dnes som podal ziadost na Windows masine a tam to vsetko preslo…
Aha, tak to bude nieco ine. Sorry.
EAC MW client: Nepodarilo sa spojiť so serverom.
1.) Skontrolujte správnosť nastavenia proxy servera v aplikačných nastaveniach (postup nájdete v príručke k aplikácii)
2.) Skontrolujte, či nejaká aplikácia (napr. antivírový program) neblokuje Aplikácii pre eID prístup do siete
S
Error message: Error(35): Cannot download TCToken: curl_easy_perform failed: Couldn’t use specified SSL cipher (url: https://eidas.minv.sk/SessionToken/TCToken?.…&node=4) - 612 - 36
Neake napady ako to fixnut?
takze upgrade na debian 12.4 a dsigner prestal chodit. 12.3 chodil bez problemov.
@andrewsh asi na teba, s tymto si ja neporadim.
Error:
[ITW-JAVAWS][MESSAGE_DEBUG][Thu Dec 14 06:44:50 CET 2023][net.sourceforge.jnlp.cache.NativeLibraryStorage.addSearchJar(NativeLibraryStorage.java:88)] NETX Thread# 66b11e48, name D.Signer/XAdES Java Activa
te native: https://www.slovensko.sk/static/zep/java_apps/dlauncher-1.4-9633A3.jar
[mkeseg][ITW-JAVAWS][MESSAGE_ALL][Thu Dec 14 06:44:50 CET 2023][net.sourceforge.jnlp.AbstractLaunchHandler.printMessage(AbstractLaunchHandler.java:66)] NETX Thread# 66b11e48, name D.Signer/XAdES Java netx: Initia
lization Error: Could not initialize application. (Fatal: Initialization Error: Unknown Main-Class. Could not determine the main class for this application.)
[mkeseg][ITW-JAVAWS][ERROR_DEBUG][Thu Dec 14 06:44:50 CET 2023][net.sourceforge.jnlp.AbstractLaunchHandler.printMessage(AbstractLaunchHandler.java:68)] NETX Thread# 66b11e48, name D.Signer/XAdES Java
net.sourceforge.jnlp.LaunchException: Fatal: Initialization Error: Could not initialize application. The application has not been initialized, for more information execute javaws from the command line.
at net.sourceforge.jnlp.Launcher.createApplication(Launcher.java:823)
at net.sourceforge.jnlp.Launcher.launchApplication(Launcher.java:531)
at net.sourceforge.jnlp.Launcher$TgThread.run(Launcher.java:946)
Caused by: net.sourceforge.jnlp.LaunchException: Fatal: Initialization Error: Unknown Main-Class. Could not determine the main class for this application.
at net.sourceforge.jnlp.runtime.JNLPClassLoader.initializeResources(JNLPClassLoader.java:775)
at net.sourceforge.jnlp.runtime.JNLPClassLoader.(JNLPClassLoader.java:337)
at net.sourceforge.jnlp.runtime.JNLPClassLoader.createInstance(JNLPClassLoader.java:420)
at net.sourceforge.jnlp.runtime.JNLPClassLoader.getInstance(JNLPClassLoader.java:494)
at net.sourceforge.jnlp.runtime.JNLPClassLoader.getInstance(JNLPClassLoader.java:467)
at net.sourceforge.jnlp.Launcher.createApplication(Launcher.java:815)
… 2 more
[mkeseg][ITW-JAVAWS][ERROR_ALL][Thu Dec 14 06:44:50 CET 2023][net.sourceforge.jnlp.Launcher$TgThread.run(Launcher.java:961)] NETX Thread# 66b11e48, name D.Signer/XAdES Java
net.sourceforge.jnlp.LaunchException: Fatal: Initialization Error: Could not initialize application. The application has not been initialized, for more information execute javaws from the command line.
at net.sourceforge.jnlp.Launcher.createApplication(Launcher.java:823)
at net.sourceforge.jnlp.Launcher.launchApplication(Launcher.java:531)
vieme aspon ktorym smerom sa vybrat pri debugu?
Rozbehal som to prave na Debian12. Zobralo mi to 2hod zivota.
Inspiroval som sa https://lepsiesluzby.atlassian.net/browse/SDM-100
Zial treba asi pouzit len staru javu, obavam sa, ze kym sa neurobi nieco lepsie, budeme musiet niest tento kriz naveky…
Stiahni staru javu a rozbal do /usr/lib/jvm
wget https://javadl.oracle.com/webapps/download/AutoDL?BundleId=241526_1f5b5a70bf22433b84d0e960903adac8 -O java.tar.gz
tar -xzf java.tar.gz
rm java.tar.gz
Zmen default symlinku pre javaws:
update-alternatives --install /usr/bin/javaws javaws /usr/lib/jvm/jre1.8.0_241/bin/javaws 1
update-alternatives --set javaws /usr/lib/jvm/jre1.8.0_241/bin/javaws
Takto si sice presmerujes vsetky java web aplikacie na staru javu ale ak nepotrebujes ine, staci to. Mam nanovsi disig-web-signer, DLauncher, D.Bridge.2 eid. Browser mam Chromium 121.0.6167.160 , built on Debian 12.4, running on Debian 12.5 .