D.SIGNER v3 - nový podpisovací komponent (JAVA) od DITECu

Neviem kedy presne bol tento nový podpisovač nasadený, ale dostal som sa k nemu len dnes (17.06.2025). Ide opäť o JAVA app a dostal som sa k nej len po tom, čo som zistil, že stará dsigner app nevie zobraziť nový XML formuláre, takže som cez JAVA konzolu musel premazať staré JAVA apps, aby sa mi nainštalovala nová DSIGNER v3 a mohol som podpisovať nové verzie formulárov.

Stále mi hlava neberie, prečo sa zbytočne dotuje vývoj “extra” .NET aplikácie a potom aj JAVA appky, kde veľká časť zdrojov (myslím 90%) sa tlačí len do .NET aplikácie a JAVA potom vyzerá tak ako vyzerá (stále na X86, ajkeď ARM Apple Silicon je tu už 5 rokov).

Aplikácia je upgrade čo sa týka UX, keďže si konečne vie zapamätať vybratý default certifikát na eID a pri podpisovaní už nemusím 3x zadávať PIN/BOK.

Nová funkcionalita je aj možnosť podpisovať cez mobil (ak máte NFC eID), ale tam sa spúšťa veľmi nepriateľská iOS appka od DISIGu. Myslím, že by som asi cez vibecoding a vibedesigning prišiel s lepším UI/UX.

Myslím, že ťa mobilná appka je od disigu, ale teda v čom je nepriateľká?

Je to DISIG. §

Nepriateľská je najmä v tom, že tam nieje ani naznak snahy sa prisposobit UX/UI statnym aplikaciam a nejakmu jednotnemu UXPUI manualu. Je to o to viac smutne, ked si clovek uvedomi, ze Autogram je na tom lepsie a nieje to statom preferovana aplikacia na podpisovanie mobilom. Prave naopak.

1 Like