Ahojte,
znama mi posiela balik s darcekmi z USA (sukromna osoba). Mam apku Slovenskej posty a aj EID, posta ma moje kompletne udaje, ktore som zadaval pri registracii.
V aplikacii Posty mi vyskoci avizo a dojde email, ze mi dnes budu dorucovat doporuceny list. Samozrejme , ze som v praci a nie doma, o par hodin z posty dostanem v apke notifikaciu a aj email o ulozeni listu na poste.
Po prichode na postu sa dozvedam, ze obsahom daneho doporuceneho listu je informacia o tom, ze balik z USA je zadrzany na colne konanie a nejednoznacny spisany postup ako dalej. Priehradkova pracovnicka ma posiela na 3. poschodie po dalsie informacie. 15:20 je uz po pracovnej dobe a kancelaria je zavreta. Pracovnicka z dveri Financnej spravy oproti odkazuje, aby som prisiel zajtra.
Dalsi den smerujem priamo na 3. poschodie s danym doporucenym listovym avizom a dozvedam sa, ze balik bol zadrzany kvoli uvedenej deklarovanej hodnote prevysujucej 45Eur a budem musiet platit DPH. Dostavam rucne vypisany papier na uhradu 2Eur poste (manipulacny poplatok za zadrzany balik), niekolko prefotenych papierov s uvedenym postovnym a deklarovanou hodnotou darcekov, podla udajov odosielatela balika.
Prechadzam cez chodbu do druhej kancelarie (Financna sprava), kde odovzdam vsetky podklady a posielaju ma cakat na chodbu …
O 10 min vyjde pracovnicka s tym, ze mam zaplatit DPH v istej vyske a ci s tym suhlasim. (Ak chcem balik, co ine mi zostava?) Vravim ano a ona sa vrati do kancelarie, cakam dalej na chodbe. Par minut na to vyjde s rucne vypisanym sekom vo vyske DPH (zo sumy tovaru - kde TAX uz bolo platena v USA a postovneho) a posiela ma o 3 poschodia nizsie na uhradu seku na postu.
Pri priehradke platim sek na DPH, 2Eur, +0.90Eur za sek - este, ze to ide kartou a da sa to hradit spolu.
Opat dostavam cast seku a rucne vypisane potvrdenie o uhrade 2Eur.
Vraciam sa na 3. poschodie, odovzdavam doklady o uhradach na finacnej sprave, dostavam spat cast odovzdanych prefotenych papierov a vytlacene rozhodnutie v colnom konani, podpisujem a vraciam sa cez chodbu do dveri posty, kde je moj zadrzany balik, odovzdavam pracovnikovi vsetky papiere, co som dostal a konecne preberam mne urceny balik …
Vo finale postovne platene v USA, DPH, poplatky prevysuju hodnotu tovaru + strateny cas opakovanym chodenim na postu a presuvanim sa medzi kancelariami. Cely proces zahrnal priamu komunikaciu so 7 roznymi pracovnikmi, ci uz posty alebo finacnej spravy pocas 2 dni.
Ked uz posta ma vsetky moje udaje, naco mi posiela doporuceny list? preco mi rovno neposle link (apka, email) na zasielku - prosim deklarujte - check box typ zasielky - sukromna / dar, nasledne zobrazi QR na platbu DPH a balik nasledne doruci?
PS: posta nedoruci, balik necha na poste a posle mi avizo do apky a email o ulozeni balika, aby som si ho prisiel prevziat …