Aplikacia eDoklady v SR

1 Like

Pozrel som prave a tiez mi zmizli. Dobry bordel. Uz ma to nijak neprekvapuje.

To isté, doklady nikde a pridať sa nedajú…

Zatial co som sa pytal ludi, tak vsetkym zmizli a nejdu pridat. A ziadne info o tom - asi to ukazuje ako vazne beru nejake elektronicke doklady v tomto state a ako sa da na nich spoliehat…

2 Likes

eDoklady už fungujú…

vyborna aplikacia, dva dni neumoznuje zobrazit doklady a stat sa tvari, ze to ma byt nahrada nosenia dokladov. cista kvalita.

O čom tu snívame, že hotely!

Ja som bola tento týždeň na polícii a tam mi odmietli akceptovať, že som sa preukázala občianskym preukazom v apke eDoklady.

Bola to Poriadková polícia Oddelenie dokladov Záporožská ulica Bratislava.
Podľa stránky ministerstva vnútra sú eDoklady akeptované poriadkovou políciou.

3 Likes

Tak toto je už sila… Mňa by to akože riadne vytočilo, to pre koho a načo sa potom tie e-doklady robili??

Nie je to taká sila. Postupujú podľa zákona 395/2019 Z. z. o občianskych preukazoch §6: 395/2019 Z. z. Zákon o občianskych preukazoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov | Slov-Lex

Má to svoju logiku. Asi nemôžeme porovnávať overenie pre ubytovanie v hoteli s overením identity pri žiadosti o vydanie dokladu identity.

Mňa skôr prekvapilo, že už zákon (potichu) novelizovali tak, že sa umožňuje nastavovať a odblokovať BOK aj na iných miestach ako pracoviskách PZ či zastupiteľských úradoch. Ak to bude urobené správne (!), tak to môže priniesť osoh - bude sa dať chodiť aj inam, než na klientské centrá a pod.

1 Like

Nalinkovali ste sem odsek, ktorý sa týka Žiadosti o vydanie občianskeho preukazu. Ja som však na polícii nepodávala žiadosť o vydanie občianskeho preukazu. Vyzvali ma preukázať svoju totožnosť v súvislosti s tým, že som tam bola požiadať o vydanie pasu pre moje dieťa.
Ako dôvod, prečo mi neakceptujú eDoklady povedali, že nemajú čítačky.

2 Likes

Ospravedlňujem sa, nesprávne som dedukoval. No aj tak postupovali v súlade so zákonom o cestoných dokladoch sa v §16 nespomínajú doklady v mobile… 647/2007 Z. z. Zákon o cestovných dokladoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov | Slov-Lex , ale to sa dalo tušiť, že je to obdobne citlivá vec (dokladmi totožnosti na slovensku sú len OP alebo Cestovný pas…). Argument o čítačke je irelevantný, môžu robiť len to, čo im umožňuje zákon. A zákon tiež uvádza, že povinnosť predložiť požadované údaje spôsobom podľa zákona (Ak nemôže pravdivosť a úplnosť požadovaných údajov preukázať príslušnými dokladmi, je povinný predložiť podklady na ich overenie.) sa vzťahujú aj na rodiča ako zákonného zástupcu dieťaťa.

Aha, cize dalsia zbytocna aplikacia za miliony.

2 Likes

To asi nie, možno som sa unáhlil, zákon 395/2019 hovorí, že predloženie digitálneho občianskeho preukazu osobe, ktorá má k dispozícii overovaciu mobilnú aplikáciu alebo inú informačnú technológiu overovania podľa odseku 2 a sú u nich splnené technické podmienky ich používania, má rovnaké účinky ako predloženie občianskeho preukazu. Digitálny občiansky preukaz nemožno predložiť na účely hraničnej kontroly.

Čo by mohlo znamenať, že ak by mali takú overovaciu aplikáciu/technológiu v praxi, tak by to mohlo fungovať (všeobecná zákonná možsť ako náhrada za explicitnú novelizáciu x zákonov) tak ako sa o to snažila diskutujúca.

1 Like

Čiže áno, je to sila.

Ide mi o to, že človek sa opiera o oficiálne informácie na stránkach ministerstva, resp. nimi (na ich povel/s ich pomocou) vytvorenými a nedá sa na nich spoľahnúť.

Je veľa takých prípadov, ale nemuseli by ešte aj pribúdať.

pripomína mi to situáciu s pred 25 rokov z vlaku, keď nás chcel vyhodiť sprievodca z vlaku, lebo sme nemali opečiatkovanú kilometrickú banku v pokladni. Pritom táto povinnosť už niekoľko mesiacov neplatila a pán sprievodca si išiel svoje … Že je niekde niečo napísané, ešte neznamená, že sa to bude dodržiavať … aj keď ide o zákon (nie o nejaký oznam na webe) :slight_smile: … nič sa nezmenilo za štvrť storočia a je to zakorenené v ľuďoch a spôsobe myslenia …

Ideálnym príkladom dobrej praxe použitia elektronického občianskeho v mobile (eDoklady) boli voľby aj dnešné referendum. podľa mojich informácií nie bezvýznamné množstvo využilo v petržalke občiansky v mobile. Takže za mňa MV SR palec hore :+1:

Ked som sa ľudí pýtal, všetci si pochvaľovali že je to veľmi pohodlné, hlavne ak dnes naozaj už si schopný cez mobil urobiť prakticky všetky bežné veci, čo bežný človek robí nejakou kartičkou / dokladom. trochu mi chýba možnosť RFID v občianskom alebo v mobile, aby človek mohol otvoriť aj dvere na bytovke :slight_smile:

quote="ObcanSK, post:179, topic:9006"

Ideálnym príkladom dobrej praxe použitia elektronického občianskeho v mobile (eDoklady) boli voľby aj dnešné referendum.

/quote

Mňa poslali na referende do. ..s edokladmi / OP v mobile. Zevraj dostali inštrukcie ze to sa pre referendum neakceptuje, povedali panie z komisie.