Aplikacia eDoklady v SR

Prinos oproti poriadnej aplikacii, cez ktoru mozem overene komunikovat s kymkolvek, minimalny.

1 Like

memoranda podpisane ale garantujem ze aj cely rok 2026 ked niekde pridete do tychto institucii, tak to nebudu akceptovat. Podobne ako hotelieri nieco podpisali a v Hiltone ma skoro otocili na mieste ze nemam OP :-). Dost slabe vyuzitie zatial.

Pravda. Ja som to zatiaľ využil len pri Slovak Lines, aj to len formalita, lebo keď videli, že štartujem appku a trápim sa s tým (pripojenie na net atď), tak že ok ok…

Ako to funguje/nefunguje ak chcem založiť účet v banke cez mobilnú appku banky?

Niekde sa ľudia sťažujú že fotia OP pod rôznym uhlom a svetlom a neberie im to aplikácia. Môžem tam dať screen obrazovky edokladu alebo QR kód? Počítajú s týmto vôbec?

Pochybujem, že niečo také banková appka vezme. Ak je teda myslený ten process založenia účtu cez appku a v určitom bode foto oboch strán OP.

Ono sa to asi využíva len kvôli vyťaženiu a doplneniu údajov, čo by mohlo kľudne aj z foto eDokladu, ale neverím, že by banky tak rýchlo reagovali na niečo také. Vieme ako u nás všetko trvá, aj keď ide o súkromný sektor.

Mňa toto vždy fascinuje. Ja síce chápem, že sú ľudia, ktorí nemajú na OP vydaný certifikát. Ale už je celkom dosť takých, ktorí ho majú a z času na čas aj na niečo použijú. Prečo preboha tá nešťastná banka nedá možnosť človeku rovno podpísať zmluvu s bankou prostredníctvom kvalifikovaného elektronického podpisu. Majú rovno identitu, podpísanú zmluvu, najvyššiu úroveň svojej ochrany a ak k tomu pridajú časovú pečiatku, nemajú čo riešiť. Namiesto toho nechajú ľudí sa trápiť s fotením OP zpredu a zozadu a vymýšľajú ešte 5 ďalších spôsobov, ako to “mocne“ ochrániť a zabezpečiť. Ak niekto nemá cert, OK, no tak nech ho trápia, ale pre tých ostatných tu mohol byť jednoduchší spôsob - prečítam a podpíšem a mám. Aspoň by tým motivovali ľudí aj tých, čo certifikát na OP ešte nemajú.

Nerozumiem, asi sa nedá a asi nemusím rozumieť všetkému.

3 Likes

Tieto nové podpisové certifikáty už nemajú v sebe adresu trvalého pobytu ako bolo predtým.

Síce banka by mala mať prístup do registra obyvateľstva, kde si to vie nájsť, ale ostatný keď niečo elektronicky podpíšeš na zmluve si nevedia overiť či tvoja adresa na OP sedí s tou uvedenou na zmluve.