Prinos oproti poriadnej aplikacii, cez ktoru mozem overene komunikovat s kymkolvek, minimalny.
memoranda podpisane ale garantujem ze aj cely rok 2026 ked niekde pridete do tychto institucii, tak to nebudu akceptovat. Podobne ako hotelieri nieco podpisali a v Hiltone ma skoro otocili na mieste ze nemam OP :-). Dost slabe vyuzitie zatial.
Pravda. Ja som to zatiaľ využil len pri Slovak Lines, aj to len formalita, lebo keď videli, že štartujem appku a trápim sa s tým (pripojenie na net atď), tak že ok ok…
Ako to funguje/nefunguje ak chcem založiť účet v banke cez mobilnú appku banky?
Niekde sa ľudia sťažujú že fotia OP pod rôznym uhlom a svetlom a neberie im to aplikácia. Môžem tam dať screen obrazovky edokladu alebo QR kód? Počítajú s týmto vôbec?
Pochybujem, že niečo také banková appka vezme. Ak je teda myslený ten process založenia účtu cez appku a v určitom bode foto oboch strán OP.
Ono sa to asi využíva len kvôli vyťaženiu a doplneniu údajov, čo by mohlo kľudne aj z foto eDokladu, ale neverím, že by banky tak rýchlo reagovali na niečo také. Vieme ako u nás všetko trvá, aj keď ide o súkromný sektor.
Mňa toto vždy fascinuje. Ja síce chápem, že sú ľudia, ktorí nemajú na OP vydaný certifikát. Ale už je celkom dosť takých, ktorí ho majú a z času na čas aj na niečo použijú. Prečo preboha tá nešťastná banka nedá možnosť človeku rovno podpísať zmluvu s bankou prostredníctvom kvalifikovaného elektronického podpisu. Majú rovno identitu, podpísanú zmluvu, najvyššiu úroveň svojej ochrany a ak k tomu pridajú časovú pečiatku, nemajú čo riešiť. Namiesto toho nechajú ľudí sa trápiť s fotením OP zpredu a zozadu a vymýšľajú ešte 5 ďalších spôsobov, ako to “mocne“ ochrániť a zabezpečiť. Ak niekto nemá cert, OK, no tak nech ho trápia, ale pre tých ostatných tu mohol byť jednoduchší spôsob - prečítam a podpíšem a mám. Aspoň by tým motivovali ľudí aj tých, čo certifikát na OP ešte nemajú.
Nerozumiem, asi sa nedá a asi nemusím rozumieť všetkému.
Tieto nové podpisové certifikáty už nemajú v sebe adresu trvalého pobytu ako bolo predtým.
Síce banka by mala mať prístup do registra obyvateľstva, kde si to vie nájsť, ale ostatný keď niečo elektronicky podpíšeš na zmluve si nevedia overiť či tvoja adresa na OP sedí s tou uvedenou na zmluve.
Neviem ktoré “nové“ máte na mysli, ale certifikáty na eID nemajú adresu už nejaký ten piatok. Je to nepovinný údaj a za mňa by tam nemalo byť ani rodné číslo, ale problém je, že bez toho Vás OVM nevedia stotožniť, takže by bez toho verejná správa ľahla. Za mňa už rodné číslo dávno prestáva byť chránený údaj, rovnako ako dátum narodenia a pohlavie. Všetko sa dá získať z elektronického podpisu OP, preto k nám bežne chodia ľudia, ktorý si nechávajú vydať certifikát bez rodného čísla a ten používajú na podpisovanie vecí, kde nekomunikujú so štátom.
Je to slabý spôsob ochrany, ale lepšie ako nič. No a keby bola v certifikáte ešte aj adresa, tak neviem, čo by ešte zostalo z osobných údajov neverejné. Už asi len fotka. Takže za mňa je len dobre, že tam adresa nie je. A hlavne načo. Štát si ju vie dohľadať, ak ju potrebuje a zverejňovať ju každému len tým, že niečo podpíšem je proste blbosť.
A toto si vedia overiť v banke, to som si celkom istý. Mojej manželke sa stalo to, že obec zaviedla ulice, čím zneplatnili doterajšie bydlisko na OP kde bolo len súpisné číslo, čím zneplatnila OP ako taký a manželka sa to dozvedela až tým, že šla do banky a tam jej povedali, že nemá platný preukaz, lebo jej adresa trvalého pobytu je už iná. Samozrejme že Vám to nikto nedá vedieť, že máte neplatný OP, lebo niekto zaviedol alebo premenoval ulice a zistíte to až vtedy, keď potrebujete niečo riešiť. A aj keby to banka nevedela, čo sa tým zmení. Dnes podpíšem zmluvu, zajtra sa presťahujem a zmením adresu trvalého pobytu. Čo to mení na obsahu zmluvy. Že už tam kde som býval kedysi, teraz už nebývam. V certifikáte by nemalo byť nič, čo nie je nutné. Keď sme sa podpisovali na papier, tiež sme k podpisu neuvádzali svoju adresu, rodné číslo a mohlo to byť kľudne aj u notára. Ani obsah dokumentu notár neskúma a nepozerá, či som v dokumente neuviedol inú adresu, ako mám na OP.
Zmenu adresy, pomenovanie ulíc a pridanie orientačných čísel obec oznamuje listom do každej domácnosti. Potom si treba bezplatne vymeniť doklady.
Sú zmluvy ktoré uzatváraš a nedávaš tam rodné číslo, lebo druhá strana nemá “dovolené” si ho uchovávať, na papierovej zmluve požadujú napríklad meno, dátum narodenia, adresa, číslo občianskeho preukazu.
A teraz urob možnosť aby sa zmluva mohla uzavrieť elektronicky, bez toho aby si fotil OP a posielal im.
Z elektronického podpisu vidia meno, mesto a rodné číslo. Ťažko vyriešiť čo s tým.
Keby štát zaviedol vzdialenú identitu/prihlasovanie idem uzavrieť zmluvu tak ma presmeruje na slovensko.sk prihlásim sa a tam bude info aké osobné údaje požaduje poskytovateľ služby/zmluvy, zaškrtnem ktoré mu dávam a vráti ma naspäť k poskytovateľovi ktorý bude mať údaje garantované a nemusí riešiť fotenie občianskeho, alebo osobnú návštevu s ukázaním dokladu.
Niečo na spôsob ako majú bankovú identitu v Česku. A už by si firmy urobili spôsoby kde by sa to dalo použiť.
Niečo takéto?
Inak toto sa mi celkom páči a nerozumiem prečo som to ešte nikde nevidel. Buď slabá propagácia zo strany štátu alebo problém sa do toho zapojiť, lebo u nás je väčšinou všetko komplikované…
V poslednej dobe riešim právne veci za inú osobu (som opatrovník s plnou mocou) a tak som si vyskúšal realitu na vlastnej koži - el. podpisovanie, doklady, zdravot. dokumentácia atď. Je to bieda, často neochota pokým nespomenieš slovo zákon/súd, potom už to väčšinou nejako ide.
K tomu overeniu, je aj web appka Webová služba overenia eDokladov (SaaS) – eDOKLADY
To je teória, alebo zbožné želanie? Lebo nič z toho sa neudialo. U nikoho, ani u susedov.
Toto rieši resp. bude riešiť EUDIW alias peňaženka a volá sa to Verifiable Credential (VC) a Verifiable Presentation (VP). Žiadnu bankovú identitu k tomu nikomu netreba. eDoklady sú predvoj.
V našom okrese tak obce robia, dajú na web že budú pomenované ulice a pridané orientačné čísla a potom do každej domácnosti odnesú list akú novú adresu pridelili.
Myslím že tam dali aj zoznam mien kto tam má trvalý pobyt.
Každý má občiansky s čipom a je povinnosť si nastaviť BOK pri preberaní dokladu. Máme to už 12 rokov. Takže teoreticky každý občan by mohol využívať služby/identitu na diaľku aj keby sa tomu veľmi nerozumel stačí mu prísť za niekým s PC a čítačkou v rodine/v práci kto to používa a prihlásiť sa elektronickou identitou kam potrebuje.
A na túto možnosť sa vykašleme a nevyužijeme (alebo skomplikujeme až je to nepoužiteľné), čo by ušetrilo čas a peniaze, ale čakáme na riešenie kde si človek musí sám aktívne nainštalovať doklady do mobilu, čomu nemusí každý dôverovať alebo mať ochotu to robiť.
To s tým BOKom a povinnosťou si ho nastaviť ma fakt dostalo. Skúste sa kohokoľvek vo svojom okolí, kto nepodniká a teda nemá povinnú schránku na slovensko.sk spýtať, či vie aký má BOK. Garantujem nulovú úspešnosť. Nulovú.
A odpoveď na Vašu rečnícku otázku či by mohol, je áno, teoreticky by mohol.
Základná otázka je, čo pokladáš za svoju identitu a prečo je to len teória.
Ja tvrdím, že obchod, ktorý potrebuje vedieť koľko mám rokov, lebo predáva alkohol online, nepotrebuje vedieť, ako sa volám, kde bývam a aké je moje rodné číslo. Nepotrebuje ani moje údaje od môjho poskytovateľa identity, kde mám svoj súkromný email na to, aby na mňa mohol cieliť svoju reklamu, upravovať cenu a sledovať moje nákupné správanie. To, čo máme 12 rokov je kompletná sada dát z tvojho OP. Nič viac a nič menej. Nič o vzdelaní, nič o vodičskom oprávnení, nič o poverení, oprávnení, zbrojnom preukaze, nič o príslušnosti k nejakej organizácii, cechu, spolku, stavovskej organizácii. A navyše to nie je niečo, kam by ťa štát len tak pustil, ak nemáš oprávnený záujem, pretože ten tvoj je žiaľ len komerčným záujmom. To na čo štát úplne zabudol v prípade elektronického podpisu je vyšší záujem a teda hospodársky a sociálny rozvoj. Snáď s výnimkou toho, že ti štát certifikát pre elektronický podpis a schránku poskytuje zdarma a teda to financuje. Čo napríklad v ČR neplatí tak automaticky.
Wallet nemá byť len pre verejnú správu. To nemal byť ani elektronický podpis. Ako to dopadne s walletom neviem, ale aj elektronický podpis je na tom tak, ako je, lebo štát si zabudol prečítať preambulu pôvodného nariadenia eIDAS kde sa hneď v prvom bode písalo:
- Budovanie dôvery v prostredí online je kľúčom k hospodárskemu a sociálnemu rozvoju. V dôsledku nedostatku dôvery spôsobeného najmä pociťovaným nedostatkom právnej istoty spotrebitelia, podniky a orgány verejnej správy váhajú s realizáciou elektronických transakcií a prijímaním nových služieb.
Orgány verejnej správy boli až na treťom mieste. Ale štát sa orientoval na to, aby si splnil len a len svoju povinnosť vo verejnej správe voči občanovi alebo podnikateľskému subjektu. Zabudol nám dať prístup. Nám spotrebiteľom a podnikom.
Doklad v mobile je podľa Vás zlo, tomu nemusí každý dôverovať, ale Vaša platobná karta v mobile je v pohode, Vaše prihlásenie na stránky a do obchodov cez poskytovateľa emailu predpokladám tiež nie je žiaden problém a ani to keď v zmysle všeobecných obchodných podmienok, s ktorými ste súhlasili ale ani nečítali, si s tými dátami môže robiť čo len chce a aj to teda robí.
Ani to nemusí vedieť, komunikoval by cez API slovensko.sk kde bude mať len požiadavku je vek nad 18 rokov? Túto požiadavku uvidím a odsúhlasím aby štát cez môj doklad potvrdil. Pri eshope by mohol ešte chcieť moje meno, lebo keď bude zasielať zásielku tak nech meno príjemcu balíka sedí s tým koho overoval.
Alebo budem chcieť podať inzerát na bazos bude chcieť len meno a priezvisko a vtedy sa pri mojom inzeráte objaví značka overené meno, tak kupujúci vie že som reálna osoba s takým menom a nie vymyslený anonymný profil.
Príklady kde by sa dala využiť elektronická identita by sa našli. Je to stratená príležitosť mať 12 rokov eID a fungovať stále na spôsobe pošlite fotku OP z oboch strán. Viem si to predstaviť aj u mobilného operátora na kúpu eSIM karty.
U niektorých som videl, že dostali k OP letáčik a tam to majú zapísané (bola na to kolónka), takže v prípade potreby by si pohľadali papier medzi ostatnými odloženými dokumentmi.
Keby sa to za tie roky normálne používalo všade tam kde predkladáš občiansky a prepisujú z neho údaje do počítača na zmluvu, tak si ľudia BOK zapamätajú.
Ušetril by sa čas s kontrolovaním a prepisovaním údajov a nevznikli by ani preklepy.
Banka, mobilný operátor, poisťovňa, dopravný podnik, autobazár, požičovňa, ubytovanie, knižnica, záložňa, splátkový predaj, covid testovanie…
Hej hej, ten letáčik si všetci veľmi rozmazane pamätajú, ale BOK už nie. Z vlastnej skúsenosti to viem keď som s niekým riešil el. podpis, tak desiatky ľudí ktorí s tým začínali, končili presne na tejto otázke. A rovno si kladli ďalšiu otázku a to, “Kde som ten papierik odložili a či si ho vôbec odložil”. Lebo im nikto nepovedal, na čo to vlastne je a ak hej, tak to boli len virtuálne vzdušné zámky. Keby im napríklad niekto povedal, že tým môžu ušetriť na správnych poplatkoch, keď urobia niečo elektronicky, alebo že to môžu potrebovať napr. u lekára, tak by sa k tomu stavali inak.
No, to presne končí tam, čo som písal. Najprv by ich do systému musel niekto pustiť. A tá požičovňa bude preukazovať oprávnený záujem len ťažko. Takže ich tam nepustia.
Ale nepodliehal by som prílišnej skepse, keď som niečo riešil s nemeckou inštitúciou, na to že by som im poslal elektronicky podpísaný dokument KEPom mi rovno odpísali, že to oni také NEIN. Pekne rukou a oskenovať. Takže skoro ako u nás.