Dával som si nejaké veci dokopy a zistil som, že som kdesi stratil rodný list. Nechcelo sa mi ho nejako extra vybavovať (lebo však načo) ale potom som raz čosi riešil cez portál MINV a bola tam možnosť požiadať o duplikát. Buď mi ho pošlú poštou alebo si ho osobne prídem prevziať na matriku. Vydanie duplikátu matričného dokladu stojí 7 €, elektronicky 3,50 €. 3,50 € nie je nejaká likvidačná suma, tak som si oň požiadal a o 3-4 dni som ho mal doma.
(Ne)logika mi až dopla neskôr. 7 € zaplatím ak prídem bez ďalšieho na matriku a vytlačia mi rodný list. Jedno zo slovenských miest, ktoré má poverenie viesť matriku obstarávalo listiny na tlač rodných listov za 0,20 €/kus. “Zisk” je pre mesto teda 6,80 €.
Keď však elektronicky požiadam o zaslanie rodného listu, zaplatím iba 3,50 €. Od tejto sumy však neodpočítam len náklady na tlač ale aj poštovné (ktoré mi nebolo nijako účtované). Matričný úrad mi ho zasalal ako úradnú zásielku, tj. doporučene, doručenka, do vlastných rúk (to, že poštárka list do VLASTNÝCH rúk odovzdala inej osobe žijúcej v byte bez výslovného splnomocnenia radšej komentovať nejdem - TP mám totižto na inej adrese a je pre mňa praktickejšie ísť na poštu s elektronickým žltým lístkom v appke pošty). Celkovo však matrika skončila v strate z tohto celého, lebo samotné poštovné je podľa cenníka SP 3,50 €. Tj. ešte stratili 20 centov na tom.
Neviem či Vám to príde logické ale mne nie. Chápem, prečo štát motivuje zľavou k elektronickému podaniu, ale niektoré aspekty sú zjavne nedomyslené.
Ďalšou perličkou pri výpisoch z úradných registrov je výpis z registra neziskoviek. Výpis z OR SR pre podnikateľov dostanem elektronicky zadarmo, do pár minút od požiadania. Výpis z registra neziskoviek (podotýkam NEziskoviek) stojí však elektronicky 5 € a čakal som naň pekné 2 týždne…