Akčný plán iniciatívy pre otvorené vládnutie 2026-2028 (OGP)

Historicka poznamka: SR sa k OGP pridala v roku 2011, podpisovala IIRC p. Radicova ako vtedajsia premierka. Vid potom aj https://www.opengovpartnership.org/members/slovak-republic/ .

Ustipacna poznamka: Uz vcelku dlho nic zasadne v danej teme nerobime a robi sa len nejake “nevyhnutne minimum”. Stale plati, co pisal Jano:

… hladaju temy, ale kedze ich nevedia (a ani nemaju kapacitu) priamo “tahat”, sustredia sa na cast, aby kazda tema mala nejakeho lidra …

Ale zrejme dnes nikto vo Vlade nema odvahu podpisat vystupenie. Tazke ideme dalej.

Aktualne som sa k tomu opat trochu pripojil, opat s temou Open Data. Chapajuc, ze “nie su ludia”, som sa snazil najst nieco, co az tak vela prace nevyzaduje, ale zaroven predsa len nejako obsiahne a pomenuje realne pomery v tom, ako stat zverejnuje udaje. Kedze jeden z volakedajsich a aj dnesny premier SR bol byval povedal, ze OpenData su pre stat najma o ekonomickych prinosoch, tak som navrhol doplnit “Analýza zverejňovania datasetov ústredných orgánov štátnej správy na portáli otvorených dát” (tiez povodne OGP uloha), vid napr. https://www.minv.sk/swift_data/source/rozvoj_obcianskej_spolocnosti/vseobecne/2024_ANALYZA_FINAL.pdf , o ekonomicky rozmer: vycislit, alebo aspon odborne odhadnut, ake ekonomicke prinosy nam plynu z aktualne zverejnenych datasetov (vid https://data.slovensko.sk/ ). Preco prave takto:

1. V podstate mame napr. data z Registra adries ( Národný katalóg otvorených dát ) ci Registra UZ ( RÚZ Open API | registeruz.sk ) k dispozicii uz viac ako dekadu a teda niekto by mal byt nejako schopny kvantifikovat, co z toho mame. Typicky tu mame FinStat, ktory teda ma nejakych zamestnancov a nejake zisky, a teda odvadza statu dane a ine poplatky. Alebo lokalne a aj nadnarodne firmy, ktore udaje o adresach integruju do svojich map a navigacii. Atd. a pod.
  2. Zaroven su tu debaty o tom, ci sa zverejnuje vela alebo malo, dobre alebo zle, atd. Nie vzdy je jasne, co znamena “vela”, “dobre”, … a teda “pozitivny ekonomicky dopad” by bola velicina a argument, ktory by do toho vniesol nieco objektivne(-jsie), kedze:
    1. ziadne dopady => asi sa zverejnuje malo a/alebo zle
    2. velke dopady => asi sa zverejnuje vela a dobre
    3. male dopady => asi sa zvernuje malo resp. malo kvalitne a ak by sa robilo viac a lepsie, tak aj dopady by boli vyssie
  3. Specialna poznamka k RA: Od upgradu data.gov.sk cca rok dozadu uz udaje zial nie su aktualizovane, t.j. “nefunguje”, vid Konsolidovane data registra adries - #8 by Val . A teda lepsia analyza zverejnovania by o.i. vedela lepsie pomenovat, ze taketo “vypnutie” tiez ma nejake dopady.

OK, t.j. useknem a uzavriem: Ano, nieco take by sa pacilo nie len mne. Ale nie, USV ROS na to nema personalne kapacity, MIRRI tiez nie. Ergo to nema kto spravit a teda uloha v OGP nebude. (Ale USV ROS + MIRRI aspon prislubili, ze doplnia metodiku, aby niekto niekedy nakoniec ten ekonomicky rozmer nejako predsa len zmapoval.)

2 Likes