Ahojte, tu si dovolím uviesť, že sme dostali podnet na preskúmanie - resp. vyhodnojtenie prístupnosti a celkovej kvality otvorených údajov PPA. Podnet považujem za správny, absolútne korektný, ktorého celkovým vyriešením získame všetci (štát aj verejnosť).
Musím sa priznať, že v tejto veci sme doteraz veľmi nepohli, čo považujem za nedostatočné. A to ozvlášť, že som bol tiež riešiteľom na hackathone All4Jan. Ako to už ja viem, aj vtedy zameral som som sa technickú stránku veci (Graph4Jan), ktorú ale považujem za absolútne dôležitú.
Tak či inak:
Minulý týždeň sme mali prvé stretnutie z PPA, kde sa sa dohodli na začiatku spolupráce, ako by sme jednak urobili samostné meranie, ale najmä vypracovanie odporúčaní pre PPA. Stretnutie bolo podľa mňa veľmi korektné, verím že sa v tejto téme pohneme.
Aby som aspoň niečo naznačil, na tejto adrese môžete nájsť iniciačný návrh metodiky na meranie kvality a dostupnosti otvorených údajov VS
https://wiki.vicepremier.gov.sk/pages/viewpage.action?pageId=101838501
Metodika nie je narýchlo vymyslená, ide skôr o sformalizovanie reálnych súčasných formálnych požiadaviek, no je ju potrebné ešte samozrejme vypracovať/dorobiť.
Tu by sme Vás chceli poprosiť o spätnú väzbu, či z Vášho pohľadu tam niečo podstatné nechýba.
Na tomto linku môžete nájsť iniciálne meranie kvality datasetov PPA. Výsledok je zjavne nedostačujúci. Prepokladám že sa metodika sa bude stále spresňovať, tento message však asi zostane. Kľúčové bude ale vytvorenie odporúčaní, verím že ich v dohľadnej dobe publikujeme.
Náhľad na protokol o meraní: