Ono je to o nastaveni pravidiel.
napr. v usa ked firma zacne krachovat a niekto znici poznamkovy blok riaditela (bezne lezi na stole) ide do vazenia, cize kazdy system ma svoje a treba ho chapat v celom kontexte.
U nas mozes zrusit cele uctovnictvo aj dokumentaciu o verejnej zakazke alebo aj celu registraturu a maximalne dostanes nejaku pokutu…
Ok mas pravdu. Ja vidim trochu problem v tom ze vtedajsi politici a ludia co mali zodpovednost za elektronizaciu z nejakeho dovodu vytvorili atmosferu, ze ked sa zavedie elektronizacia, ze vsetko bude pericko. Zrejme sami podlahli tejto euforii.
Potom prisiel sok. Napr. So schrankou mal problem stolar aj informatik Naraz ludia zistili ze vsetko je inak. Uradnici zistili ze to co bezne v manualnych procesoch robili za hodinu teraz robia v radoch dni.
Obcan sa tesil ze nemusi ist na urad a ani vo sne ho nenapadlo ze tam stejne bude musiet ist a naviac aj poriadne nastvany. Lebo jemu sa nepodarilo rozbehat ZEP/KEP, alebo ze uradu podpis funguje iba v IE a on pouziva nieco ine.
Nehovoriac ze zrejme nikoho nikdy nenapadlo napr. to ze uradnik vytvara rozhodnutia hromadne. Tj. ked potrebuje vydat 1000 rozhodnuti nemoze na jednom 8x kliknut aby sa dostal k jeho spracovaniu. A medzi kazdym klikom cakat niekedy aj desiatky sekund, ved zabudne co chcel povodne robit. O nejakom hromadnejsom nahravani predpripravenych sprav sa nam ani nesniva. Toto je ten problem ta atmosfera znechutenia ktoru to ako to “fungovalo” vyvolala. Clovek sa je schopny naucit aj zlozitejsiu vec ktora ked sa opakuje vsade tak je to v poriadku, ale tu co mi na jednom webe staci, na inom webe musim robit inak lebo oni to za tie roky nedokazali preklopit.
Takze nielen KEP je tazko uchopitelny cely ten gumovy moloch je tazko uchopitelny a to jak pre obcana, PO, organizacie tak aj pre OVM- miesto jednoducheho a efektivneho pouzitia ci na strane uradu alebo obcana tu mame nieco kde aj informatik potrebuje casto asistenciu klientskeho centra.
A chudak KEP sa v tom celom ako jeden zo zlozitejsich problemov iba zviezol.
Preto aj tuto diskusiu vnimam ako jeden z dobre myslenych pokusov veci zjednodusit. Len niekedy neni dobre ist od jedneho mantinela k druhemu.