Mám nový preukaz. Takýto, s obrovským štátnym znakom a s ornamentom z fotobanky. Pretože nechcem zostať odkázaný na neslobodný softvér, pustil som sa opäť do programovania.
Azda sa niekomu zíde najmä aktualizovaná knižnica OpenSC.
Najnovšie preukazy o sebe tvrdia, že sú verziou 4, rovnako ako tie predošlé. Preto som ovládač skeid4
premenoval na skeid2022
a ten najnovší som nazval skeid2024
. Je to podľa roku, v ktorom sa preukazy začali vydávať.
Kto má chuť, nech vyskúša.
git clone https://sarinay.com/code/OpenSC.git
Potrebné sú knižnice OpenSSL a OpenPACE. Na Linuxe (s libssl-dev
& libeac-dev
) to skompilujete hravo. Mac nemám ako vyskúšať, pomoc vítaná. Pre Windows som prichystal inštalačku.
Na komunikáciu s preukazmi niekedy treba CAN. Presnejšie vždy vtedy, keď sa používa (bezkontaktné) NFC rozhranie. Pri najnovších preukazoch (skeid2024
) na kvalifikovaný podpis dokonca aj v kontaktnom režime.
Ovládač hľadá CAN buď v premennej (prostredia) SKEID_CAN
alebo v konfiguračnom súbore opensc.conf
:
app default {
framework pkcs15 {
# uncomment to cache digital signature PIN
# pin_cache_ignore_user_consent = true;
}
card_driver skeid2024 {
can = 133337;
}
}
Knižnicu opensc-pkcs11.so
či opensc-pkcs11.dll
potom možno použiť v ľubovoľnom nástroji na podpisovanie. Ja som to skúsil okrem iného v Autograme a fungovalo to znamenite. V nastaveniach je “Cesta k vlastnému ovládaču pre PKCS11 token”, správny slot sa dá zistiť pomocou pkcs11-tool --list-slots
Pre všetky moje ovládače platí:
- pri zdokonalenom podpise sa zadáva BOK
- pri kvalifikovanom podpise sa zadáva Podpisový PIN, spravidla dvakrát
Kto si praje, aby si knižnica Podpisový PIN chvíľu pamätala, môže si nastaviť pin_cache_ignore_user_consent
.
V programoch ako Adobe Acrobat možno namiesto PKCS #11 použiť knižnicu opensc-minidriver.dll
aj priamo ako “Digitálny identifikátor systému Windows”. V prípade NFC som to však deaktivoval, robilo to šarapatu furt. Kto sa na to cíti, môže to so mnou ďalej ladiť 
Pripomienky, chybové hlásenia a vylepšenia v podobe záplat sú vítané. Až raz budú nové ovládače v akom-takom stave, azda vytvoríme i PR na GitHube OpenSC.