Samozrejme, toto je tiez jeden z problemov. Mozte sa na to kludne pozret aj opacnou optikou - hocico k offline sposobu (ktory by mal byt podporovany uz v zaklade) je uz len z principu nadpraca (samozrejme netvrdim, ze zbytocna).
Stat by mal koncipovat svoje sluzby tak, aby tych potencionalnych medziscenarov bolo co najmenej - napr. ak by Google umoznoval pouzitie, kde by vystupoval len v ulohe sprostredkovatela a nie prevadzkovatela. Vtedy by uz nebolo nutne udelovat suhlas s podmienkami Googlu (3. strana), ale jeho podmienky by museli byt zahrnute v podmienkach prevadzkovatela (ktore zase na zaklade tejto skutocnosti moze obcan odmietnut). Navyse by prevadzkovatel mal priestor si vyjednat vlastne podmienky s Googlom - ak by nieco taketo Google umoznil, co z pochopitelnych dovodov neumoznuje.
Kludne mozme prehnat do extremu aj formu kontaktneho miesta s PC a internetom (ktora by mala sluzit ako fallback k online variante). Obcan by tam musel podpisat preberaci protokol k zariadeniu, dalsi formular co moze a nemoze so zariadenim robit, musel by byt oboznameny s licencnymi podmienkami OS, browsera atd. V pripade, ak by tie udaje poskytol zamestnancovi (namiesto interakcie s PC), tak ten by ho musel o vsetkom tomto informovat a odrecitovat vsetky mozne podmienky (jednak prevadzkovatela a jednak 3. stran). A to stale by mal obcan moznost ich odmietnut. Ak by to malo byt spravene vsetko koser aj z hladiska tychto extremov, tak tu mozme zacat budovat malu Cinu.
Na druhej strane, statu nic nebrani zobrat si nejaky open source napr. AOSP + Chromium, nahrat to do nejakeho lacneho lagdroidu a ma relativne lacne zariadenie na vyuzivane statnych sluzieb bez akychkolvek licencnych podmienok 3. stran. Kludne by taketo zariadenie mohol stat poskytovat kazdemu obcanovi, ktory si o nho poziada. K tomu by mu stat este poskytol SIM kartu s datami a e-mailove konto a podla mojho nazoru, uz mame solidny zaklad pre digitalne sluzby (za predpokladu, ze sa este doriesi funkcnost eID citacky v takomto zariadeni).
Ak by sme vychadzali z predpokladu. ze ta mnozina udajov je pravdiva (netusim ako si to ja ako koncovy uzivatel mozem realne overit) a prevadzkovatel ma s tymto preukazatelne informoval (co sa mi nestalo na ziadnom statnom webe), tak by som stale stym mal problem, resp. sa vynara este viac otazok ako odpovedi.
- Co tie cookies? Kde mam ja ako koncovy uzivatel zaruku, ze Google nebude z kontextu webstranky pristupovat aj k inym cookies ako ku svojim? Z principu bude, lebo si musi tie svoje vyfiltrovat zo vsetkych - v javascripte sa k nim neda pristupovat selektivne, kedze
document.cookie
je jeden kilometrovy string, ktory treba rozparsovat a nasledne vyfiltrovat. Alternativne sa k nim da pristupovat aj z headrov requestu (na API Googlu), co by bola ovela bezpecnejsia varianta, ale tam by mal pristupne cookies len v ramci domeny, na ktoru request smeruje. - Isto pocita len pocet klikov a nie klik + timestamp + x + y? Neviem si predstavit (a teda tomuto tvrdeniu ani neverim), co by mu priniesol len samotny udaj o pocet klikov. Webstranka by sa mala dat kompletne ovladat len klavesnicou alebo na druhej strane, mozem spravit klikov aj milion.
- Ked uz Google priznal, ze trackuje kliknutia, kde je zaruka ze netrackuje aj stlacenie klaves (a ze sa nechova ako keylogger)?
- Co vsetko spada pod pluginy? Su to vyslovene len pluginy (h264, flash) alebo aj extensions? A co browser, ktory nepouziva terminologiu Googlu (extensions vs. addons)?
- A co ten javascript? Ako je v ramci tejto definicie definovany javascriptovy objekt? V terminologii javascriptu je aj
document.body
alebodocument.forms
objektom. A co vsetky SPA (zatial som takyto statny web este nevidel), ktore maju vlastny state persistovny v premennej alebo local / session storage (tiez sa mimo API k tomu da pristupovat aj ako k objektu)? - A co ak extenzivne pouzivam vlastne extensions (kde mam uvedene moje kontaktne udaje v rozsahu, ktory spada uz pod PII), ktore sa zo svojho sandboxu injectuju priamo do kontextu samotnej webstranky a kazda instancia (v terminilogii javascriptu je to znova objekt) obsahuje aj tieto PII?
Teda opat nie som ochotny taketo podmienky akceptovat (a to nespominam obcanov, ktory to nemusia akceptovat len z titulu, ze takato moznost existuje - co je tiez uplne legitimna situacia, ktoru treba akceptovat a riesit ak postavime obcana pred takuto volbu). Za mna su tieto podmienky Googlu opat velmi vagne formulovane - ale to je v tejto sfere snad uz pravidlom.
A zase mozme ist aj do extremu. Co taka IP, ktora tiez uz za istych okolnosti spada pod PII? Google disponuje prostredkami, aby si IP priradil k nejakej mnozine kont (alebo idealne len k jednemu), ktore tuto IP vyuzivaju (alebo v minulosti vyuzivali). Alebo iny extrem, co ak si do UA (alebo hocikajeho ineho headra) setnem strukturovane serializovane data s mojimi PII? Odmietne server Googlu (alebo hocijaky iny server) takyto request spracovat (ako by vobec vedel zistit formu serializacie a to, ze sa jedna o PII)? Ostanu tieto PII (v pripade UA) zalogovane dakde v access logoch alebo analytike bez mojho vedomia?
Ako vidite, cela tato technologicko-pravna rovina digitalizacie je docela slusny rabbit hole.
Ale teda skusme sa drzat pri zemi bez nejakych extremov, lebo takto to nikam nepovedie. Situacia, ktora vlastne zrodila toto vlakno bola: Ako pouzit statnu sluzbu XXX, ak nesuhlasim s podmienkami Googlu a nie je mi znama ziadna ina online alebo offline varianta tejto sluzby. S takouto formulaciou sa snad uz budete vediet stotoznit.
V takomto pripade tu mame dalsi potencionalny problem.
typeof document.body; // "object"
document.body instanceof Object; // true
typeof document.forms; // "object"
document.forms instanceof Object; // true