Ako som sa „ne“mal stať generálnym riaditeľom
Dlho som premýšľal nad tým, či sa podeliť o svoj pohľad na vec a keď áno, ako to vlastne urobiť.
Ďakujem Ministerstvu informatizácie, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (predtým aj Úradu podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu) za úctyhodných 8 rokov a 7 mesiacov odborného, kariérneho ale predovšetkým osobnostného rastu. Bolo to síce na dve etapy:
- 6rokov a 4 mesiace pri budovaní informačného systému pre eurofondy – ITMS2014+;
- 2 roky a 3 mesiace pri budovaní budúcnosti eGov krajiny – Investícia 1 a Investícia 2 Komponentu 17 Plánu obnovy a odolnosti SR.
Obe tieto etapy majú veľa spoločného, ale z toho všetkého spoločného chcem najviac vyzdvihnúť tieto dve:
- rozhodnutie o ukončení oboch týchto etáp zrelo vo mne dlhšie a bolo ťažké každé jedno z nich vykonať a obe rozhodnutia som mohol učiniť slobodne;
- najcennejším a najtrvácnejším artiklom, ktorý po mojom pôsobení na ministerstve v oboch prípadoch ostal, sú Ľudia – odborníci s dušou a charakterom.
Ukončenie prvej etapy bolo preferované s víziou ďalšieho osobnostného rastu … asi preto aby som sa mohol ešte raz vrátiť a vyrásť počas druhej etapy. Druhá etapa sa stala doposiaľ mojim kariérnym vrcholom – aj z pohľadu pozície, ktorú som si však nepýtal ale hlavne z pohľadu hodnôt a prístupu k výkonu zverených kompetencií, ktoré sme spoločne budovali a pre zotrvanie ktorých je dnes potrebné viesť diskusiu, aby neboli potlačené.
Plán obnovy a odolnosti SR je veľkou školou pre našu krajinu. Na začiatku vznešené ciele, uprostred namáhavá implementácia sprevádzaná úskaliami všetkého druhu, na konci snaha vyčerpať všetky zdroje. Obdobný priebeh ako doterajšie Programové obdobia v rámci štrukturálnych a investičných fondov EÚ. S tým rozdielom, že finančné zdroje preinvestované v rámci Plánu obnovy a odolnosti SR raz budeme musieť splácať – majú charakter pôžičky. A dobrý hospodár si pôžičku zoberie a investuje do statkov, ktoré prinášajú pridanú hodnotu, zvyšujú budúcu hodnotu, alebo vytvárajú podmienky a predpoklady aby sa toto mohlo diať.
Všetko toto donedávna platilo aj pre Investíciu 1 a Investíciu 2 Komponentu 17 Plánu obnovy a odolnosti SR, z ktorých investície majú vytvárať pridanú hodnotu, prinášať benefity, ktoré táto krajina zúročí v budúcich obdobiach a ktoré pozdvihnú eGov riešenia a prinesú ich do dnešnej doby. Tieto investície ma sprevádzali viac ako 2 roky môjho života, posledných 5 mesiacov v najvyššej pozícii akú som kedy zastával – zastupujúci generálny riaditeľ sekcie
. Päť mesiacov prekvapení, skúšok a testov, odolávania, budovania až po záverečnú. Neviem posúdiť, či to bol cieľ alebo zhoda náhod. Viem však, že som minimálne 5 mesiacov nadsluhoval a osobne si myslím, že som nadsluhoval oveľa dlhšie obdobie.
Záverečná nastala v momente:
- kedy dlhodobý cieľ a jeho dlhodobá systematická implementácia sú dávané na vedľajšiu koľaj ako keby tu nikdy neboli,
- kedy sa hazarduje s výsledkami práce bezmála 100 ľudí a ich opodstatnenosti na financovanie z Plánu obnovy a odolnosti SR,
- kedy vecnú diskusiu o prínosoch predbehol hon o voľné finančné zdroje,
- kedy vlastné pravidlá a procesy sú obchádzané,
- kedy jeden prijímateľ je povyšovaný nad ostatných prijímateľov a neplatia pre neho rovnaké podmienky,
- kedy sa partnerom pri budovaní životných situácií ukazuje, že na cieli a spolupráci už nezáleží,
- kedy sa sťažuje východisková pozícia pre obhájenie splnenie cieľov Plánu obnovy a odolnosti SR na jeho konci, na ktoré je naviazaná úhrada finančných prostriedkov z EÚ,
- kedy sú účelovo opomínané zverené kompetencie útvarom a roliam v riadení implementácie Plánu obnovy a odolnosti SR,
- kedy egá siahajú do nevídaných výšok a stávajú sa akceptovaným manažérskym nástrojom.
Prajem si, aby sa dokázala viesť a boli vytvorené podmienky pre vecnú odbornú diskusiu a boli využité všetky odborné kapacity, ktorými aj interne ministerstvo disponuje. Prajem ľuďom aby nestratili vieru v prístup a hodnoty, ktoré ich pričinením sa stávajú trvácnymi.
Technickú debatu ponechám na odborníkov. Vecnou, procesnou a implementačnou stránkou som žil viac ako dva roky na rôznych úrovniach.
Prajem si, aby došlo k zvráteniu cesty, na ktorú jednotlivci nasmerovali budúcnosť eGov. Budúcnosť poznačenú zmarenou investíciou, stratou dôvery vo funkčnosť štátnej správy v oblasti informatizácie, odlivom odborných kapacít, ktoré budú veľmi chýbať.
Otázku, že prečo to muselo byť takto snáď odkryje blízka budúcnosť.
2 Likes