Denník NP OpenData 2.0

----------------------------------------------------------------------

Ahojte

V poslednom čase sa popri práci opäť trochu venujem opendatam a interoperabilite a chcel by som ešte trochu prispieť. Aby som uviedol na začiatok: Na MIRRI už nerobím viac ako 2 roky. Nejakých pár mesiacov po voľbách 2023 sa tam moja cesta skončila.

Tak či onak, rád by som sa vrátil k projektu NP OpenData 2.0, na ktorý som hrdý a pripravený ho brániť. Na začiatok by som chcel povedať, že nebolo v silách projektu vyriešiť opendata raz a navždy a prinútiť poskytovateľov publikovať otvorené dáta alebo kódy, hoc radi by sme si to vtedy priali. I tak si myslím že v opendatach pokročili, a ak to môžem zhrnúť, a trochu sa rozpísať, v rámci NP OpenData 2.0 sa vytvorilo:

• nový portál data.slovensko.sk → čisto EÚ interoperabilné riešenie a to
  • za zlomok pôvodne odhadovaných nákladov na vývoj
  • zdrojový kód bol sprístupený počas projektu a bolo ho možné verejne pripomienkovať
  • spolupracovali sme s MFF UK Praha, ktorí udržiavajú data.gov.cz (namiesto plánehového SKITu)
  • vytvoril sa štandard DCAT-AP-SK
  • v spolupráci s Ministerstvom spravodlivosti sa nám ešte podarilo dostať publikovanie opendát rovno do infozákona ako v ČR
  • počet publikovaných datasetov násobne zvýšil …
  • vznikli viaceré metodické portály MIRRI, pracované skupiny OpenData boli aktívne ( aj medzinárodné s ČR)
  • aktivity projektu boli neustále komunikované na verejnej platforme (tu)
  • experimentálne veci ako použitie Blockchainu sa nám podarilo s projektu vypustiť
  • otvorené kódy: namiesto vývoja vládneho riešenia pre zdieľanie sa priamo použil github (podobne ako UK)
  • a nakoniec spolu s ďaľším aktivitami sme sa dostali na 4té miesto v EÚ (ODMI Index)
  • prezentácia data.slovensko.sk na EÚ

Čiže celkovo si myslím, že dá sa uvažovať nad projektom aj tak, že celkom slušne zdvihol latku kvality v niektorých oblastiach.

Dobre, viac kriticky

- hoc sme sa snažili, v niektorých prípadoch sa niektorým poskytovateľom nepodaril smooth-prechod na nový portál, pretože boli priamo naintegrovaní na starý CKAN a publikácia opendát sa zhoršila. Na druhej strane si myslím, že vytvoriť strojovo spracovateľný katalóg podľa EÚ štandardu DCAT-AP (či už vo forme DCAT-AP Dokumenty, alebo SPARQL Endpoint) nie je veľmi obtiažne a dalo sa to urobiť s neveľkým úsilím. Každopádne, celá problematika lokálnych katalógov je jedna z najdôležitejších.

- no a samozrejme, že mnohé povinné osoby stále nezverejňujú opendata, hoc teda podarilo sa to dostať ešte aj do infozákona. Avšak tu musím povedať, že nebolo v možnostiach projektu NP OpenData 2.0 donútiť všetky povinné osoby sprístupniť ich opendata. Tu treba asi už riešiť veci zákonom, pokutami, samozrejme nejakým procesom. Ak môžem dodať, subjektívne som vnímal ako chybu, keď skončil UPVII – ako nadradený orgán, a informatizáciu začalo riešiť ministertvo MIRRI. Napr. V Čechách išli presne opačným smerom, keď z agentúry na Ministerstve vnútra zriadili samostatnú Digitálnu a Informačnú Agentúru https://www.dia.gov.cz/cs , s čím sa dá stretnúť vo viacerých EÚ štátoch.

- to isté platí pre otvorené kódy. Povinnosť zdieľať otvorené kódy je už zachytená pri tvorbe zmluvy o dielo, že musí obsahovať klauzulu, že budú zdrojáky zverejnené v licencii EUPL, toto sa však tiež ignoruje. Podľa mňa toto treba posilniť v zákone, dopracovať pokuty, sankcie, aj pre verejné osoby aj pre dodávateľov – nemáš zverejnený nejaký kód, čo si dodal? Z ďalších VO si dovtedy vylúčený. A podobne.

Tak či onak

môžem povedať, že celkovo počas projektu sme mali skvelú spoluprácu s rôznymi oganizáciami z verejnej správy, či samosprávy, cez ich aktívnych dátových kurátorov, fungovali pracovné skupiny, atď, a keby existovala kontinuita na MIRRI v tejto téme, tak som si istý, že dnes v roku 2026 sme mohli byť už aj v tejto veci veľmi ďaleko.

Na záver:

by som rád povedal, že čo sa týka ďaľšieho rozvoja data.slovensko.sk, je tu viacero tém:

• budovanie lokálnych katalógov

• na začiatku len v podobe http prístupnej databázy s katalógom datasetov (podľa DCAT-AP-SK) na harvestovanie centrálnym

• neskôr s pridaným vlastným opendatovým portálom poskytovateľa a jeho špecifickým zameraním a vizualizáciou

• návrh/tvorba/sprístnovanie ďaľších datasetov otvorených údajov podla štandardov EU (napr. HVD datasety) – dátová interopeabilita EÚ

Teoreticky by sme mohli dat spolu dokopy pripomienky na budúci NP OpenData 3.0 so zameraním na poskytovateľov, či prípadne pre nejakú Dopytovú výzvu - budovanie lokálnych katalógov. Uvidíme.

Áno, toto tak samozrejme je, vidno to že žiaden lokálny katalóg UVO na data.slovensko.sk neexistuje Lokálne katalógy na data.slovensko.sk.
Treba vytvoriť samostatný LKOD UVO a začať ho postupne rozvíjať. Tu je štartovacie info: Lokálne katalógy otvorených dát (LKOD) - #3 by liska

drzim palce pri tejto aktivite (naozaj)

1 Like