Nova garnitura, nova Vlada, nove ministerstvo, ale stary problem nadalej rovnaky:
Vyjma toho, ze teda buduju novy IS na docasne pouzitie (kolko bude stat zhotovenie a prevadzka? EKS nestaci? …?) tak nadalej:
- sa tvarime, ze sutazime, pricom len biduje par lokalnych firiem do urovne, aku im Microsoft dovoli
- ma Microsoft v segmente OS pre PC, textovych procesorov, tabulkovych procesorov a prezentacnych nastrojov nadalej dominantne postavenie a stat mu tytmo v zasade pomaha tuto poziciu udrzat a este za to aj plati
- (kedze - v rozpore so standardami - siria v G2G ale aj mimo subory v proprietarnych formatoch a tym vyrabaju problemy komulokvek, kto pouziva ine nastroje, ergo silo motivuju vsetkych, aby tiez kupovali u Microsoftu)
- bod 2 je o to zarazajucejsi, ze stat plati dokona aj za to, ze na skolach vyraba firme buducich platiacich zakaznikov
- (kedze sa zvycajne vyucuje praca v konkretnych nastrojoch tejto firmy a nie to, ako vseobecne pracovat s textom, tabulkami a prezentaciami a ake rozne nastroje su na to k dispozicii)
Ako som uz kdesi pisal: Zoberme povedzme 5% z tej sumy - t.j. 2.37 miliona € - a dajme ho ci uz nejakym lokalnym firmam, Collabora ci The Document Foundation, aby dodali podporu tym organizaciam VS, ktore napriek mnohym takymto polenam pod nohy pouzivaju LibreOffice. Aby za tych 5% vylepsili interoperabilitu s ostanymi SW balikmi, vylepsili pouzitelnost, zaskolili ludi, atd. Za taku sumu by urobili verim ze vela. (Napr. rocne vydavky The Document Foundation za 2019 boli cca 680 tisic €. T.j. ak by aj dostali od nas “iba” milion, znasobili by sme im rozpocet.)
A teda nehovorim, ze Microsoft produkty treba zahodit vsetky a hned. Ale motame sa vo vendor-lock-u, ktory vznikol desatrocia dozadu a napriek roznym snaham a slubom (vid napr. Štátna zmluva s Microsoftom - Spoločnosť pre otvorené informačné technológie - SOIT ) sa motame presne tam, ako pred rokom, dvoma, piatimi ci desiatimi.
-
(A to by sme este mohli pomudrovat, ze ci vender-lock nejakeho domaceho sikovnika je lepsi alebo horsi nez vendor-lock nadnarodneho gigantu. Lebo redflags sem, red flags tam, to by som potom mohol povedat, ze ten lokalny sikovnik je lepsi, lebo aspon mnohe z penazi, ktore vydoluje zo statneho rozpoctu, ostanu v SR. Taky Microsoft ich vyvezie do Irska a pomocov roznych sendvicovych fint sa vyhne drvivej vacsine dani a vysledok zaparkuje v dalsom danovom raji, teda vacsina tych mega mimo SR.)
-
(Taktiez vieme, ze tento nakup sa sice tvari ako centralny a najvyhodnejsi, ale aj tak si mnohe organizacie nakupuju dalsie licencie a sluzby aj pomimo a teda suma 47M nie je konecna, skor mozno len zlomok celkovej sumy.)
5% z 50 milionov. Na LibreOffice a tych zopar, co ho pouzivaju vo VS. To by mohol byt dobry prvy krok smerom k lepsiemu a ferovejsiemu IT vo VS ale aj IT trhu ako takeho.
- (Posledna aktivita na tomto poli, o ktorej viem a ktoru by som mohol ocenit bola prezentqcia Collabora na workshope na UPVII 12.2.2020. Ziadal by sa nejaky vystup ci dalsi krok. Co stoji peniaze, chapem, tak aj preto navrhujem tych 5%.)