10+ rokov v štátnom IT ma naučilo, že pokým to nevidím aspoň na nakreslených obrazovkách tak neverím. Videl som 100x dobrý nápad, ktorý sa nepodarilo zasadiť do existujúcich riešení a priniesol len komplexitu a náklady.
A samozrejme, že si to predstaviť viem tak, aby to dobre fungovalo. Autorizácia klikom a remote signing z pohľadu použivatela funguje naozaj veľmi podobne. Aj by som povedal, že sa dá implementovať úplne totožne (tam je otázka skor či si to treba komplikovať).
Ako toto bude fungovať v kontexte prihlasovania cez bankové identity? Tam prebehne onboarding ako? Vie niekto vydať certifikáty na KEP na základné bankovej identity, kde sa prihlasuje menom heslom a smskou? Sme ok s tým, že cez takéto niečo sa bude dať urobiť na Slovensku osvedčený podpis? (Eidas toto nepozná a nevidím tu dodavatelov na barikádach, čo by kričali ako to je nebezpečné) Bude ďalšia appka na podpisovanie? K edokladom, eidentite a svm? Keď príde ediw tak čo? Koľko ľudí vlastne vie BOK, aby sa dokázali vôbec dostať k aktivácii čohokoľvek? Pomôže to teda vôbec niečomu? A to len tak z prvej. Odpovede nikde, možnosť diskusie? Na tomto fóre.
A skúsme teda držať stále kontext.
Kam smerujeme? V čase konsolidácie, tu ideme pridávať halabala autentifikačné a autorizačné prostriedky? Len tak? Nepatrilo by sa vidieť CBA alebo povedať, ze čo bude s čipovými kartami, eidentitou, meid, svm, eidklient a všetkými možnými podpisovačmi? A čo na toto MV? Nepôjde si svoje aj tak?
Úplne v pohode tu môžem sľúbiť, že keď dáme na stôl autorizáciu klikom, remote signing, kartičky a normálne sa spraví rozumný TO-BE stav, ktorý bude primerane bezpečný, používateľsky prítulný a uvidíme CBA čo dáva zmysel, tak budem prvý čo bude stáť na barikádach, že tadeto priatelia. (A je mi úplne jedno ktorá alternatíva vyhrá.)
Pokým sa toto nestane, tak akokoľvek krásne to môže vyzerať, tak transparentné to nie je, normálny proces to nie je (skôr nelegálny) a treba to okamžite zastaviť. Ak nam nevadí, že sa tu zjaví projekt o ktorom nikto nič netuší, obstarávanie beží skôr ako schvaľovanie, dokumentácia nikde, pracovné skupiny nič, komisie na mirri o tom netušia, tak to nabudúce príde niekto s úplne zlým nápadom a bude sa tváriť, že veď čo…minule sa mohlo tiež.