MV informuje, že prebehla zmena zákona, týkajúca sa používania eDokladov. Je pomerne ťažké ju nájsť (a ešte nie je ani podpísaná prezidentom), tak to dávam aj sem. Ono to síce časom bude aj v zbierke zákonov, ale dôvodová správa je iba v týchto dokumentoch NRSR.
Zmenu treba hľadať ako bod 7 v dokumente “Spoločná správa VSRR tlač 745”. Bolo to vložené ako prílepok (čo je síce protizákonné, ale kto už také drobnosti dnes rieši…) v rámci rokovania výborov.
Mení sa najmä §3a zákona č.395/2019 o občianskych preukazoch a obdobne §95a zákona č.8/2009 (el. vodičské preukazy) :
overenie bude možné okrem “overovacej mobilnej aplikácie v správe ministerstva” aj pomocou “inej informačnej technológie overovania schválenej ministerstvom vnútra” - v odôvodnení sa píše “Ide o informačné systémy rôznych subjektov, do ktorých bude postupom schváleným ministerstvom vnútra možné priamo integrovať overovacie mechanizmy, bez potreby používať overovaciu aplikáciu” - stále nerozumiem, načo je táto obmedzujúca požiadavka vôbec v zákone, keďže dosah na úradné postupy má MV aj tak a do toho, ako sa eDoklady používajú v súkromnej sfére MV nič nie je; imho je to klasická paranoja MV kedy síce nevieme čo zlé by sa mohlo stať, ale to ešte neznamená, že niečo strašné nečíha za rohom - ináč overenie pohľadom ako teraz robí pošta, stále nebude legálne…
špeciálne sa v zákone uvádza, že el. OP nie je možné použiť na účely hraničnej kontroly - zámer je pochopiteľný, ale opäť je to imho zbytočné, lebo eDoklady aj tak nespĺňajú požiadavky napr. nariadenia 2019/1157, takže nie sú “národným preukazom totožnosti” a nedajú sa teda použiť na prekročenie hraníc
ruší sa, že overovať môžu iba policajti, ale zavádza sa nová reštrikcia: “Údaje uvedené v digitálnom občianskom preukaze môže overovať len ten, komu z tohto zákona alebo osobitného predpisu vyplýva povinnosť alebo oprávnenie vyžadovať predloženie občianskeho preukazu alebo zisťovať či overovať skutočnosti uvedené v občianskom preukaze alebo skutočnosti z neho vyplývajúce.” - takže aj tak zostáva možnosť používať eDoklady iba presne ako je niekde v zákonoch napísané - obmedzenie je vysvetlené ako “kvôli ochrane osobných údajov” (zaujímavé, že pre kartičky to nebolo treba) - čiže opäť kamarátka paranoja - nuž, ale chybička krásy, ak niekto tento zákaz nedodrží, tak to nebude problém, lebo na MV si to zabudli dať do § o priestupkoch …
Veľké zlepšenie to nie je, ale veď ako hovorí riaditeľka obchodu Pošty “sú tu síce všelijaké zákony a pravidlá, ale keď ide o dobro veci…” (vysvetlenie overenia pohľadom na Itapa minulý týždeň).
Ta overovacia aplikacia z toho co som zacul je pre policajtov - je tam kopec dalsej funkcionality, ktora nemoze byt dostupna verejne, tak asi preto takto.
Konecne som mal prilezitost vyskusat na poste eDoklady. Preberal som doporuceny list a spytal sa, ze ci sa to da. Teta bola mila, vysvetlila mi, ze sa to da.
Priebeh:
cez plexisklo som jej ukazal otvorenu appku eDoklady, kde svietilo moje meno a fotka a cislo mojho OP.
Cislo OP si opisala.
To je cele.
(Samozrejme si na orsr.sk pod velkym cervenym napisom “Tento výpis má len informatívny charakter a nie je použiteľný pre právne úkony!” skontrolovala ci som konatel firmy, za ktoru to preberam.)
A zaroven mi vysvetlila, ze na uradne zasielky (take do vlastnych ruk), dochodky to nefunguje, treba mat fyzicky OP.
Cize vlastne som jej mohol rovno nadiktovat cislo OP.
Koniec pozorovania.
Aj by som povedal, ze ovela rychlejsie a bezpecnejsie by bolo, keby tam mali nejaku NFC citacku, co by z toho OP vedela nieco precitat takym tym zarucenym sposobom (ako sa citaju pasy).
Na pošte majú čítačky na OP, keď som tam kupoval SIM kartu strčila OP do čítačky (ešte neboli NFC občianske) a tak vytlačila zmluvu, neprepisovala údaje ručne.
Nechápem prečo toto nemôže mať hotel, mobilný operátor, záložňa, knižnica, dopravný podnik ale ručne ďobú údaje do zmluvy. Áno teoreticky môže, ale prakticky je to nemožné inak by to už dávno nasadili.
Tak to je extrém. V porovnaní, taká čítačka eID za 13€…
Btw. doteraz mám tieto appky v mobile. Doklady tam stále nemám, nepodarilo sa mi to na prvý raz cez MS Edge. Navyše mi to zmenilo niektoré default apps v mobile, čo mi len komplikuje život (SvM mi nič také nespôsobilo). Nevidím zatiaľ, že by to malo nejaké zmysluplné využitie…
Na teraz odinštalovať a neskôr uvidíme.
Ja by som to nevidel tak dramaticky. Kľudne by som si nechal nainštalované, pokiaľ si náhodou zabudnem doklady, ukázať to policajtovi je lepšie ako neukázať mu nič. Aj keby nemal čítačku na doklady v mobile (čo už je jeho problém), on má aj inú možnosť, ako si stotožniť niekoho operatívne na mieste pri nejakej kontrole. Čiže ako záložné riešenie, keď si človek OP zabudne to nie je úplne na zahodenie. Ale áno, je to skôr backup, ako na reálne použitie - aspoň zatiaľ.
To nie je to čo myslím, ja chcem použiť eID kontaktný čip alebo NFC.
MRZ strojovo čitateľná zóna nemá diakritiku v mene a na zmluvu tam chýba adresa, takže by museli aj tak ďatlovať. Toto je maximálne vhodné tak na knihu návštev.
Keď zákon prikazuje mobilným operátorom, bankám, záložniam overovať/evidovať identitu klienta, tak by mali normálne dostať aj kľúč aby to vedeli robiť elektronicky.
A ostatný na základe požiadania a zmluvy s MV aké údaje o klientoch zbierajú/ukladajú/potrebujú tak dostanú kľúč na tieto údaje.
Podmieniť fyzické používanie eID zadaním BOKu je nerozumné, koľko ľudí si pamätá BOK keď ho museli zadať pri prevzatí svojho OP a odvtedy ho nikdy nepoužili?
V ezdraví bol plán, že sa bude používať najprv s BOKom a potom od toho upustili, že bude bez BOK a aj tak sa doteraz eID nepoužíva.
Elektronické používanie eID umožniť samozrejme s BOKom.
Do elektronizácie verejnej správy sa investovali obrovské finančné prostriedky, a napriek tomu ani po viac než 11 rokoch od zavedenia eID kariet štát nedokázal zabezpečiť ich praktické využitie – či už pri osobnej identifikácii, alebo v komerčnej sfére na diaľku.
Kto bol osobne na MIRI, MV ako to funguje pri evidencii návštev na vrátnici?
Používajú sa tam moderné čítačky, ktoré umožňujú zasunúť eID a automaticky zaznamenať príchod, alebo stále funguje starý spôsob, kde vrátnik ručne prepisuje údaje z klasického občianskeho preukazu?
Maju tam citacku na MRZ. Ale aj tak sa zapisujes aj do papierovej knihy
Inak bacha. OP ma dve “API”. Jedno ti ziska udaje aj bez BOK (to je “pasove api”, staci ti heslo, ktore ziskas nacitanim mrz), druhe api je NFC/CIP kde uz potrebujes BOK alebo nejaky kluc.
“pasove api” ako funguje? v MRZ nevidím samostatné heslo je tam len číslo OP, rodné číslo, dátum narodenia, pohlavie, dátum platnosti dokladu, priezvisko meno
Tieto údaje pošlem niekde do MV a dostanem odpoveď napríklad aj adresu?
To by potom stačilo na vyplnenie údajov na zmluve bez ručného prepisovania, ale MV by vedelo kedy a kde som bol u prepravcu, operátora, banke, záložni, knižnici.
To 6 číselné heslo na prednej dolnej strane OP slúži len na odomknutie NFC? A potom dostanem nejaké údaje alebo stále nič, kým nemám BOK alebo kľúč?
PDF to je take riesenie… ako foto/sken, co je rychlejsie ako si instalovat nejaku apku. A samozrejme to otvara rozne zneuzitia (podobne ako sken/foto, ktore si ludia posielaju vo whatsapp a pod.).
Tak to neviem. Asi to nie je spomenute v clanku, ked sa pytas…
Ja eDoklady ani nepouzivam, apku som odstranil, ked ma diskriminovala a zatial mi ani nechyba.