@jules: určite sa k tomu dopracujete Pošepkaj Ľubošovi T., že treba nastaviť pre požadované položky: zobraziť v gride=ÁNO a šírka stĺpca= - 1 (mínus 1).
A máš to tam… v exporte dát do xml. Samozrejme, len v prípade, že sa to vyplňuje pri evidencii faktúry, v Back-Office.
A to je už o zmene procesov, to je to najťažšie.
Odpichem sa od tohto a plus este od @mtruban poznamky (Akcny plan Iniciativy pre otvorene vladnutie na roky 2016-2018, cast Open Data). Ako sucast temy mozeme riesit okrem obsahu (ze “co zverenovat”) aj napr. konkretne nastroje (“ako zverejnovat”). Mame kandidatov:
- Cora Geo (existujuci dodavatel par desiatok miest a obci)
- Open Data Node (tot moja polievocka)
- Open Gov (spomenul @mtruban)
- Socrata (tot leader v US)
- DCOM (1500 obci, citujuc @anton-somora)
a mnoho mnoho dalsich, ci uz FLOSS alebo proprietarnych, ci uz SW alebo SaaS, atd. Ale asi len vtedy, ak to potom realne vieme prist do mesta ci obce aj nasadit/odsupportovat, ci uz za bubaky alebo zadarmo.
DCOM? 1500 obci!
DCOM som teda doeditoval do svojho starsieho komentara, vdaka.
p.s.: O DCOM viem od PosAm-u, uz sme sa o tom bavili, ze ako tam dopracovat jednotnu a dobru podporu Open Data. Ale zatial je pomaly progres.
ja verim ze sa to rozbehne po 1Q
áno, paráda… rád by som tam v budúcnosti mal aj pri fakturach a objednávkach napojenie na konkrétnu rozpočtovú kapitolu, viem, že v databáze také prepojenie v ISS je, uvidíme, či sa to podarí…
a pri zmulvách mi chýba link na pdf zmlúv…
tie šablóny asi treba trochu opravit , už som reportoval ĽT…
dobrá správa… už sa na tom pracuje (dávnejšie), … ja presadzujem podrobný Rozpočet… čerpanie / plnenie nielen podľa Programov, ale aj s konkrétnymi dokladmi (popisom), z jednotlivých rozpočtových položiek. Dá sa, je to vymyslené, snáď čoskoro bude aj von. U nás ide o netriviálny počet záznamov
…aj pdf budú
nateraz - skús aspoň pridať RSS, pre niektoré tabuľky (teda požiadaj cez ĽT)
naša úradná tabuľa sa ako pozdáva? s Archívom? podľa Kategórií?
Spoločne viac dokážeme, sme na jednom podvozku.
Vlastne sú to Informačné služby, bez nutnosti požiadania.
zanedlho v Hradci Králové… ISSS 2016
program:
https://www.isss.cz/program.asp
podarilo sa, vybrali aj náš príspevok, za mesto Prešov
… taká jednoduchá “kuchárka” to bude s receptom, zadarmo
Prvotny draft “zoznamu prioritnych datasetov” pre samosravu som dal zatial sem:
https://utopia.sk/wiki/display/opendata/Transparentna+samosprava
Dalsi postup:
- Ustabilizovat zakladny ramec, t.j. pocet a typ datasetov.
- Zhodnut sa na dolezitosti/poradi.
- Navrhnut standardy pre formt a strukturu jednotlivych datasrtov (zrejme v poradi, od hora/najdolezitejsich)
Uvitam dalsie pripomienky.
Mam velku prosbu, dostat do takejto strukturovanej podoby zverejnovanie verejnych vyhlasok - v zozname prioritnych datasetov by som to daval na prve miesto. Prave verejne vyhlasky su totiz dokumentami, o ktorych sa musi adresat vcas dozvediet a reagovat, a za sucasnych pomerov je to niekedy viac ako tazke. Viac tu Jednotny system webov pre vsetky samospravy
ÚET - ja to mám takto: http://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=610%3A0%3A
archív ÚET: http://egov.presov.sk/Default.aspx?NavigationState=620%3A0%3A
rýchly výber cez Kategóriu (dá sa dopĺňať, ako treba)
aj RSS
a tiež ako datasety v Katalógu OPEN DATA
všetko pekne štruktúrované
jednoduché, zatiaľ postačujúce
všetko je z evidencie v back office, publikované synchronizáciou
rovnakým spôsobom
existuje aj CÚET, centrálna úradná elektronická tabuľa na upvs, niekde
nie je povinnosť tam vešať verejné vyhlášky
tých priorít je veľa
Navrhujem pridat: zoznam technickeho zhodnotenia majetku (aka investicie do ulic, nehnutelnosti, atd.)
Presov ma toto fakt pekne spravene - uz to len rozsirit na celu SR
Pridal som. Vie mi ale niekto upresnit (@Mari, …?), aky typy “dokumentov” samosptava vyraba? Zatial mam poznacene “vyhlasky” a “uznesenia”. Matne mi v pamati figuruje “vseobecno zavezne nariadenie”. Su este nejake? Zatial mam plan mat pre kazdy “typ” jeden zoznam, aby sa nemiesali hrusky s jablkami. Mozno ale neskor mozeme usudit, ze by stacil aj jeden zoznam, kde by bolo vsetko co musia obcania dodrzovat s tym, ze vramci metaudajov byde aj typ dokumentu a samozrejme linka na plne znenie.
Tu teda vidim, ze Presov ma aj “oznamenia” rozneho druhu.
Samosprava vyraba vsetko mozne…VZN, sadzobniky. Oznamenia. Tlaciva. Zapisnice z rokovani komisii. Smernice. Poriadky…neviem ci je to vobec niekde taxativne vymenovane.
To by som rad zistil od niekoho, kto je znaly veci.
Ohladom DCOM a 1500 obci - da sa niekde najst zoznam obci ktore ho pouzivaju? Chcel som sa pozriet ci sa niektorej podarilo integrovat DCOM do ich vlastneho webu a ako to vyzera.
Aka je asi tak casova a financna narocnost prechodu obce na DCOM system?
Aj ja som zvedavy ci to uz niekde realne pouzivaju. Ja som nepostrehol obec alebo mesto, ktore by to pouzivalo. Posledna velka informacia bola, ze od 1.januara 2016 je to v realnej prevadzke. Ale kedze este neboli vyskoleny zamestnanci tak je to otazne. Napr. nasa obec ma pocitace od DCOM uz aj 4 mesiace, ale zaskoleny neboli. Cize moj skromny odhad, ze realne to este pol roka fungovat nebude. DCOM ma v plane na tento rok skolenia. Nieco o tom by mohol este vediet robert.kuchar resp. Rudo_Horvath, ktori sa k danej teme casto vyjadruju.
A k tomu tvojmu dotazu. Casova narocnost je otazna. Co sa tyka finanncii tak obec prechod na tento system nestoji nic, dokonca dostanu aj nejake pocitace. Rocny poplatok tam je tusim 1Eur/obyvatel/rok.
Vdaka za odpoved.
obec prechod na tento system nestoji nic
Zmena vzdy nieco stoji minimalne cas na zaskolenie. Naviac ak hovorime o zmene webu tak cas na prehodenie dat z jedneho webu na druhy - predpokladam ze bude treba aj zduplikovat data z existujuceho webu za poslednych X rokov aby sa tam dali vyhladat aj starsie vyhlasky, VZN a podobne. Pripadne ak si chce obec ponechat svoj web a do neho zaintegrovat DCOM tak to tiez bude stat peniaze, pri malych obciach ktore nemaju IT pracovnika to bude musiet robit externy dodavatel.