Pokiaľ viem, tak MV má takú službu, ale je potrebné s nimi komunikovať a uzatvoriť zmluvu. Pokiaľ existuje oprávnený záujem žiadateľa, tak by MV zrejme nemalo mať problém takúto vec poskytnúť. Detaily žiaľ nepoznám, ale rozumiem, že ak sa niekto snaží na to zneužiť štandardnú stránku a skriptom sťahovať informácie o odcudzených dokladoch, že mu blokli IP adresu. Na to tá stránka zrejme nie je určená, je určená na jednorázové overenie dokladu, nie na sťahovanie stoviek dokladov, alebo na vytváranie si databázy odcudzených dokladov. A či by to nemohlo byť ako v čechách, tak podľa mňa mohlo. Ale nie som z MV ani s nimi nemám nič spoločné, čiže je to len môj súkromný názor. Záleží od toho, aké údaje by sa v datasete nachádzali. Ale viem si predstaviť, že ak by tam bolo len číslo dokladu, ktorý bol odcudzený alebo stratený, tak by s tým nemusel byť problém taký dataset zverejňovať.
Tu je príklad použitia zverejnenej databázy v Česku, knižnica nepotrebuje uzatvárať zmluvu s MV, funguje im to “automaticky” bez potreby niečo riešiť.
Výpůjční protokol Clavia umí od 6/2020 kontrolovat a upozornit, že číslo OP evidované v záznamu čtenáře je v databázi ztracených či odcizených dokladů Ministerstva vnitra ČR.
Takový doklad by jste měli při prokazování totožnosti čtenáře odmítnout. Pokud se hlášení ukáže při příchodu čtenáře, je velká pravděpodobnost, že s občankou ztratil i průkaz čtenáře a přichází s ním někdo jiný.
DB neplatných dokladů je stahována a doplňována každou noc
Při používání je tedy kontrola prováděna proti lokální kopii DB - nezávisí na momentální (ne)funkčnosti internetu.
Ja by som to prirovnal k zverejnenej databáze revokovaných podpisových certifikátov (predpokladám že existuje) keď niekto nahlásil stratu/odcudzenie OP. Malo by byť v záujme MV a občana aby čo najviac inštitúcií automaticky overovali takúto platnosť dokladov.