Kratky zapis z 29.06.2017
-
diskusia o tom co moze ist do cloudu (rozhodujuce sa zdaju byt data a ich rezim) priklady: register ludi s infektcnymi chorobami, agenti na vnutre
-
identita - kazdy system to potrebuje ako sa zapojim
- centralne vs federovany pristup
- identita uradnika - eid vs. iny sposob (notari a sudcovia maju problem s eid)
-
nekonecna tema “formulare na slovensko.sk”
- ked sa presunie vyplnacia cast (gui) na dodavatelov, tak je riziko, ze sa zatvoria systemy navonok (napr. validacia)
- musi byt velmi jednoduche vypublikovat openapi (aby to nedopadlo ako formulare alebo DIZ)
-
open api
- otvarat uplne vsetko je hlupost - treba hlavne prioritizovat ako v open data (na toto musi byt nejaky organ)
za OP EVS malo prezentaciu MV
- ich pohlad na spolocne bloky
- BPaaS vs. SaaS
Moje poznamky pod ciarou:
Idea spolocnych blokov podla MV je pre mna zatial velmi hmlista. Cisto z IT pohladu musia byt spolocne bloky “high cohesion, low coupling” inak to bude katastrofa integrovat. Preto ked si pozriete “spolocne bloky” z gov.uk, tak tam najdete notifikacie, autentifikaciu/verifikaciu identity, platby a koniec (cloud je IaaS/DBaaS a registre su SaaS). To, co maju tieto moduly spolocne je extremny low coupling. Platby su jasne ohranicene, notifikacie su este jasnejsie ohranicene (to je dokonca jednosmerne) a autentifikacia je jasne ohranicena (prihlasim sa, dostanem token a hotove).
MV na to ide uplne inak, snazi sa “refaktorovat” procesy. Potial dobre. Napr. predstava, ze bude spolocny blok “priestupkove konanie” na prvy pohlad znie lakavo, ale naozaj zivo si neviem predstavit ako sa na toto bude dat zaintegrovat. Pretoze z IT pohladu je tam hrozne vela vazieb (gui, prechody stavmi, permissions). Predstava, ze idem robit svoj IS a “sa zapojim” na spolocny modul priestupkoveho konania mi pride ako utopia. Nevidim pridanu hodnotu, naopak vsetko to hrozne skomplikuje. Pre porovnanie mi to pride ako sa snazit napasovat SAP modul na HR do uplne ineho systemu - napr. JIRA.
Iny priklad bolo vymahanie pohladavok, toto ma vraj aj procesne cele na starosti nejaka institucia. Tuto “spolocny blok” zmysel dava, kedze z integracia by vyzerala nasledovne “vystrelim poziadavku, ze chcem vymahat xyz eur kvoli abc”, institiucia to riesi, sem tam posle update stavu, na konci posle peniaze, ze hotovo. Medzi tym sa nic nedeje. Tolko zjednoduseny pohlad. Low coupling jasny.
@anton.janos a @juraj.bardy toto myslim riesite na digitalizacii agiend, aka je predstava, ze taketo “procesne spolocne bloky” sa budu integrovat do ISVS?